Handgeschreven notities maken met Cursief

Je kunt handgeschreven notities maken, bewerken en ordenen met de app Cursief en een Chromebook met touchscreen die werkt met een stylus. Je kunt je notities ook bewerken met gebaren op het touchscreen.

Je notities worden gesynchroniseerd met je Google-account, zodat je ze kunt vinden met je Chrome-browser.

Tip: Je kunt nog steeds notities maken met Google Keep op internet.

Notities maken en bewerken

Belangrijk:

1. Selecteer linksonder de Launcher  en dan Cursief
    • Of tik in de rij met apps onderaan of aan de zijkant van je touchscreen op Stylus  en dan Notitie maken
  2. Gebruik de stylus om notities te maken in het venster dat wordt geopend.
  3. Wijzig bovenaan de kleur en de grootte van je lijnen met de werkbalk.
  4. Als je de notitie wilt verplaatsen of het formaat ervan wilt aanpassen, tik je op Selecteren  en selecteer je de tekst die je wilt veranderen met je stylus.

Je canvas vergrendelen

Als je niet wilt scrollen of zoomen op je canvas, bijvoorbeeld als je je handpalm op het scherm laat rusten, kun je de canvasvergrendeling aanzetten.

1. Selecteer rechtsboven Meer  en dan Canvas-vergrendeling tonen.
  2. Rechtsboven in het canvas zie je de vergrendelingsindicator met de standaardstatus Ontgrendeld .
  3. Selecteer Vergrendelen  om het canvas te vergrendelen. De hangslotindicator is nu Vergrendeld .

Tip: De canvasvergrendeling wordt uitgezet als je een nieuwe notitie opent of als je de optie Canvasvergrendeling tonen verbergt.

Notities bewerken met gebaren op het touchscreen

Krabbel over tekst om deze te verwijderen

Zo verwijder je woorden of woordgroepen uit je notitie:

1. Krabbel met de stylus over het woord of de woordgroep die je wilt verwijderen.
  2. Tik met de stylus op het scherm om te verwijderen.

Tip: Als je meer tekst wilt verwijderen, sleep je de stylus om de gumtool te gebruiken.

Illustratie voor krabbelen om te verwijderen

Notitietekst selecteren

Zo selecteer je woorden of woordgroepen in je notitie:

1. Teken een cirkel rond het woord of de woordgroep die je wilt selecteren met de stylus.
  2. Tik met je stylus of vinger en sleep de cirkel om je selectie te verplaatsen.

Illustratie voor notitietekst selecteren en verplaatsen

Meer ruimte tussen regels toevoegen

Zo voeg je meer ruimte toe tussen regels of woordgroepen:

1. Teken een lijn met de stylus waar je meer ruimte wilt toevoegen.
  2. Tik met je stylus of vinger op de lijn en sleep deze omlaag.

Illustratie voor ruimte toevoegen tussen regels

Notitietekst kopiëren en plakken

Zo kopieer je:

1. Selecteer de tekst van je notitie.
  2. Tik op Menu Meer en dan Kopiëren

Zo plak je:

1. Tik ergens in de notitie en houd vast.
  2. Tik op Plakken.

Illustratie voor notitietekst kopiëren en plakken

Je notities zoeken en openen

1. Selecteer Home  in de app Cursief.
  2. Selecteer een kladblok om je notities te zoeken.
    • Selecteer Niet-gearchiveerde notities om je notities te zoeken die niet in een kladblok staan.
    • Selecteer Alle notities om al je notities te zoeken.
  3. Open een notitie.

Je notities ordenen

Je kunt je notities in kladblokken ordenen om snel naar een specifiek onderwerp te gaan. Zo voeg je notities samen in een kladblok:

1. Selecteer Home  in de app Cursief.
  2. Selecteer bovenaan Menu Meer en dan Toevoegen aan kladblok.
  3. Selecteer je kladblok om de notitie toe te voegen.

Notities delen en exporteren

Je kunt een deelbare afbeelding maken of je notitie exporteren als pdf.

Zo deel je je notitie geheel of gedeeltelijk als afbeelding:

1. Selecteer in de app Cursief de optie Home  en open je notitie.
  2. Tik op Selecteren  en selecteer de tekst die je met je stylus wilt kopiëren.
  3. Selecteer Meer Meer en dan Kopiëren
  4. Plak de afbeelding waar je maar wilt.

Zo deel je je notitie als pdf:

1. Selecteer in de app Cursief de optie Home  en open je notitie.
  2. Selecteer bovenaan Menu Meer en dan Exporteren als pdf.
  3. Open in Bestanden de map Downloads om je notitie te vinden.

Schakelen tussen notitie-apps

Zo open je de notitie in een andere notitie-app:

1. Tik op je touchscreen op Stylus  en dan Instellingen .
  2. Tik naast Notitie-app op de pijl-omlaag  en selecteer een app.

Tip: Ontdek hoe je andere notitie-apps downloadt die werken met je stylus.

Je opslagruimte beheren

Als Cursief geen opslagruimte meer heeft, kun je je notities niet bewerken. Als je de notities wilt blijven bewerken, moet de ruimte vrijmaken op je Chromebook.

Problemen met Cursief oplossen

Als je problemen ondervindt met Cursief en wordt teruggebracht naar het inlogscherm, kan er een probleem zijn met cookies of extensies. Als je verdere problemen wilt voorkomen, sta je cookies van derden toe op https://cursive.apps.chrome.

Inloggen en synchroniseren

Zelfs als je niet kunt inloggen bij Cursief, kun je nog steeds lokaal notities maken. Als je later inlogt, worden al je lokale notities gesynchroniseerd met je Google-account en zijn ze beschikbaar op alle apparaten waarop je bent ingelogd.

Als je niet wilt dat een of meer notities worden gesynchroniseerd, annuleer je het inloggen en verwijder je de notities. In de galerij:

1. Selecteer het menu van de notitie Ordenen en dan Notitie verwijderen.
  2. Selecteer het galerijmenu Ordenen en dan Prullenbak bekijken en dan Prullenbak leegmaken om de notitie definitief te verwijderen.
    • Je kunt ook het menu van de notitie Ordenen en dan Notitie definitief verwijderen selecteren.

Tip: Als je je Chromebook voor werk of school gebruikt, kun je misschien niet inloggen bij de app Cursief met je Workspace-account. Neem voor meer informatie contact op met je beheerder. Als je beheerder bent, kun je Cursief aanzetten voor je beheerde accounts.