Extensies installeren en beheren

Je kunt Chrome aanpassen en meer functies toevoegen met extensies uit de Chrome Web Store.

Een extensie installeren

1. Open de Chrome Web Store.
  2. Zoek de gewenste extensie en selecteer deze.
  3. Klik op Toevoegen aan Chrome.
  4. Sommige extensies laten je weten of ze bepaalde machtigingen of gegevens nodig hebben. Klik op Extensie toevoegen om hier toestemming voor te geven.

Als je de extensie wilt gebruiken, klik je op het pictogram rechts van de adresbalk.

Als je een computer op je werk of school gebruikt, is het mogelijk dat je organisatie bepaalde extensies blokkeert.

Installeren op je telefoon
  1. Open de Chrome-app Chrome op je telefoon. Log in bij Chrome als je dat nog niet hebt gedaan.
  2. Zoek de gewenste extensie.
  3. Tik op Toevoegen aan bureaublad.
  4. Bevestig de actie door op Toevoegen aan bureaublad te klikken.

De volgende keer dat je Chrome op je computer opent, wordt er een bericht weergegeven dat de extensie is geïnstalleerd. Als de extensie bepaalde machtigingen nodig heeft, wordt je toestemming gevraagd. Klik op Extensie inschakelen om toestemming te verlenen.

Installeren met een Windows- of Mac-app

Wanneer je een app voor Windows of Mac installeert, wordt soms ook een Chrome-extensie geïnstalleerd. De volgende keer dat je Chrome opent, kun je het volgende doen:

• Klik op Inschakelen om rechten toe te wijzen en de extensie te kunnen gebruiken.
  • Klik op Verwijderen om de extensie te verwijderen.

Extensies sitegegevens laten lezen en wijzigen

Sommige extensies hebben toestemming nodig om sitegegevens te lezen of te wijzigen. Je kunt de machtigingen voor je extensies op elk gewenst moment wijzigen.

1. Open Chrome Chrome op je computer.
  2. Klik in de werkbalk met de rechtermuisknop op een extensie.
  3. Plaats de muisaanwijzer op 'Hiermee kun je sitegegevens lezen en wijzigen'. Bepaal vervolgens welke machtigingen je aan de extensie geeft:
    • Wanneer je op de extensie klikt: Hiermee wordt de extensie alleen ingeschakeld als je erop klikt. De extensie heeft alleen toegang tot de huidige site in het geopende tabblad of venster. Als je het tabblad of venster sluit, moet je op de extensie klikken om deze weer in te schakelen.
    • Op [huidige site]: Hiermee sta je toe dat de extensie automatisch gegevens kan lezen en wijzigen op de huidige site.
    • Op alle sites: Hiermee sta je toe dat de extensie automatisch gegevens kan lezen en wijzigen op alle sites.

Toegang tot een specifieke site toevoegen of verwijderen

1. Open Chrome Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Meer hulpprogramma's en dan Extensies.
  3. Klik voor de betreffende extensie op Details.
  4. Ga naar 'Machtigingen' om een site toe te voegen of te verwijderen:
    • Toevoegen: Klik rechts van 'Toegestane sites' op Toevoegen.
    • Als je deze optie niet ziet, moet je de optie 'Hiermee kan deze extensie al je gegevens lezen en wijzigen op de websites die je bezoekt' wijzigen in Op specifieke sites.
    • Verwijderen: Tik rechts van de site op Meer Meer en dan Verwijderen.

Een extensie verwijderen

Zoek rechts van de werkbalk het pictogram van de extensie. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en selecteer Verwijderen uit Chrome.

Als het pictogram van de extensie niet wordt weergegeven:

1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Meer hulpprogramma's en dan Extensies.
  3. Klik naast de extensie die je wilt verwijderen op Verwijderen.
  4. Bevestig door op Verwijderen te klikken.

Je extensies beheren

1. Open Chrome op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Meer hulpprogramma's en dan Extensies.
  3. Breng de gewenste wijzigingen aan.
    • In-/uitschakelen: Hiermee schakel je de extensie in of uit.
    • Toestaan in incognitomodus: Klik voor de betreffende extensie op Details. Schakel Toestaan in incognitomodus in.
    • Beschadigingen repareren: Zoek een beschadigde extensie en klik op Repareren. Bevestig je actie door op Extensie repareren te klikken.
    • Sitetoegang toestaan: Klik voor de betreffende extensie op Details. Wijzig de sitetoegang van je extensie naast de optie 'Hiermee kan deze extensie al je gegevens lezen en wijzigen op de websites die je bezoekt' in Bij klik, Op specifieke sites of Op alle sites.
Extensies gebruiken op elke gewenste computer

Log in bij Chrome om de extensies op elke gewenste computer te gebruiken.

Sorteren op de werkbalk

Zoek rechts van de adresbalk de pictogrammen voor je extensies.

1. Open Chrome op je computer.
  2. Sleep het pictogram van de extensie naar de nieuwe locatie.

Extensies verbergen

• Als je extensies wilt verbergen, klik je op de rechterkant van je adresbalk en sleep je deze naar rechts.
  • Als je afzonderlijke extensies wilt verbergen, klik je met de rechtermuisknop op het pictogram en selecteer je Verbergen in Chrome-menu.
  • Klik op Meer Meer om je verborgen extensies te bekijken.

Extensies weergeven

• Als je verborgen extensies wilt weergeven, klik je op de rechterkant van de adresbalk en sleep je deze naar links.
  • Als je verborgen extensies weer wilt weergeven in de werkbalk, klik je op Meer Meer. Klik met de rechtermuisknop op de pictogrammen van de extensie en selecteer In werkbalk weergeven.
    • Voor sommige extensies is deze optie niet beschikbaar.
Mogelijke malware verwijderen

Als je een extensie hebt gerepareerd, maar deze nog steeds beschadigd is, is het mogelijk dat de bestanden van deze extensie worden gewijzigd door een verdacht programma.

1. Controleer op Windows-computers je computer op malware.
  2. Voer op Windows-, Mac- of Linux-computers antivirus- of antimalwaresoftware uit. Verwijder alle softwareprogramma's die mogelijk een negatief effect op Chrome hebben.
  3. Repareer op alle computers de extensie:
    1. Open Chrome op je computer.
    2. Klik rechtsboven op Meer Meer en dan Meer hulpprogramma's en dan Extensies.
    3. Zoek de beschadigde extensie en klik op Repareren. Bevestig je actie door op Repareren te klikken.
  4. Als dit niet werkt, ga je naar het Helpforum van Chrome om ons hiervan op de hoogte te stellen.