Hantera varningar om osäkra webbplatser

En varning visas om du är på väg till innehåll som är farligt eller bedrägligt. Sådana webbplatser ägnar sig ofta åt nätfiske eller att sprida skadlig programvara.

Bli varnad om farligt och bedrägligt innehåll

Identifiering av nätfiske och skadlig programvara är aktiverat som standard. Om du har aktiverat detta kan följande meddelanden visas. Om du ser något av dessa meddelanden rekommenderar vi att du inte besöker webbplatsen.

• Webbplatsen innehåller skadlig programvara: Webbplatsen som du försöker öppna kan installera skadlig programvara på din dator.
  • Webbplatsen som öppnas är bedräglig: Webbplatsen som du försöker öppna kan vara en webbplats för nätfiske.
  • Webbplatsen som öppnas innehåller skadliga program: Webbplatsen som du försöker öppna kan försöka lura dig att installera program som orsakar problem när du surfar på nätet.
  • Sidan försöker att läsa in skript från overifierade källor: Webbplatsen som du besöker är inte säker.

Var försiktig med vad du laddar ned: Vissa webbplatser försöker lura dig att ladda ned skadliga program genom att påstå att du har ett virus. Var försiktig så att du inte råkar ladda ned skadlig programvara.

Visa osäkra webbplatser, osäkra nedladdningar och osäkert innehåll

Du kan besöka en webbplats eller få åtkomst till en nedladdad fil som visar en varning. Detta rekommenderas inte.

Besöka en osäker sida

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Detaljer på sidan där du ser en varning.
  3. Klicka på Besök den här osäkra webbplatsen.
  4. Sidan läses in.

När du besöker en osäker webbplats försöker Chrome att ta bort det osäkra innehållet från sidan.

Gör så här om du vill se hela sidan:

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Blockerat innehåll Blockerat innehåll till höger om adressfältet på den bedrägliga webbplatsen.
  3. I varningen klickar du på Läs in hela webbplatsen.
  4. Sidan läses in.

Om skript nämns i felmeddelandet kan du se hela sidan genom att klicka på Läs in osäkra skript.

Ladda ned en osäker fil

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Nedladdningar.
  3. Hitta filen som du vill ladda ned.
  4. Klicka på Återställ skadlig fil.

Inaktivera varningar om farliga och bedrägliga webbplatser

Om du inte vill varnas om osäkert innehåll kan du stänga av varningar om bedrägliga och farliga webbplatser. Då inaktiveras även varningar om nedladdningar.

Vi rekommenderar inte att inaktivera varningar.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Avancerat längst ned.
  4. Under Sekretess och säkerhet inaktiverar du Skydda dig själv och enheten från farliga webbplatser.

Vad varningar om farligt och bedrägligt innehåll betyder

• Bedrägliga webbplatser (kallas även webbplatser med nätfiske eller social manipulation) försöker lura dig att göra något farligt på nätet, till exempel att avslöja lösenord eller personliga uppgifter, oftast via en falsk webbplats.
  • Farliga webbplatser (kallas även webbplatser med skadlig eller oönskad programvara) kan skada datorn eller orsaka problem när du surfar på nätet. Läs mer om hur du rensar bort oönskade annonser, popup-fönster och skadlig kod i Chrome.
  • Google Säker webbsökning: För din säkerhets skull sammanställer Google en lista över webbplatser som kan utsätta dig för skadlig programvara eller nätfiske. Google analyserar dessutom webbplatser och varnar dig om någon webbplats verkar farlig. Läs mer om Google Säker webbsökning.
  • Använder du Chromebook på jobbet eller i skolan? Nätverksadministratören kan konfigurera identifiering av nätfiske och skadlig programvara åt dig. I så fall kan du inte ändra inställningen här. Läs mer om hur du använder Chromebook i arbetet och skolan.

Min webbplats eller programvara är markerad som farlig