Hantera varningar om osäkra webbplatser

En varning visas om du är på väg till innehåll som är farligt eller bedrägligt. Sådana webbplatser ägnar sig ofta åt nätfiske eller att sprida skadlig programvara.

Bli varnad om farligt och bedrägligt innehåll

Identifiering av nätfiske och skadlig programvara är aktiverat som standard. Om du har aktiverat detta kan följande meddelanden visas. Om du ser något av dessa meddelanden rekommenderar vi att du inte besöker webbplatsen.

• Det förekommer skadlig programvara på följande webbplats: Den webbplats som du håller på att öppna kan försöka installera så kallad skadlig programvara på din dator.
  • Webbplatsen som öppnas är bedräglig: Nätfiske kan förekomma på den webbplats som du håller på att öppna.
  • Misstänkt webbplats: Den webbplats som du håller på att öppna verkar misstänkt och är kanske inte säker.
  • Webbplatsen som öppnas innehåller skadliga program: Den webbplats som du håller på att öppna kanske försöker lura dig att installera program som försämrar din webbupplevelse.
  • Sidan försöker att läsa in skript från overifierade källor: Den webbplats som du håller på att öppna är inte säker.

Obs! Var försiktig när du laddar ned filer. Vissa webbplatser försöker lura dig att ladda ner skadlig programvara genom att påstå att du har ett virus. Se upp så att du inte laddar ned skadlig programvara.

Visa osäkra webbplatser och nedladdningar

Du kan besöka en sida eller komma åt en nedladdad fil även om en varning visas. Detta rekommenderas inte.

Besöka en osäker sida

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Detaljer på sidan där du ser en varning.
  3. Klicka på Besök den här osäkra webbplatsen.
  4. Sidan läses in.

När du besöker en osäker webbplats försöker Chrome att ta bort det osäkra innehållet från sidan.

Visa hela den osäkra sidan
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Blockerat innehåll Content blocked till höger om adressfältet på den bedrägliga webbplatsen.
  3. Klicka på Läs in hela webbplatsen i varningen.
  4. Sidan läses in.
Om skript nämns i felmeddelandet kan du se hela sidan genom att klicka på Läs in osäkra skript.
Ladda ned en osäker fil
  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Nedladdningar.
  3. Hitta filen som du vill ladda ned.
  4. Klicka på Återställ skadlig fil.
Inaktivera varningar om farliga och bedrägliga webbplatser

Om du inte vill varnas om osäkert innehåll kan du stänga av varningar om bedrägliga och farliga webbplatser. Då inaktiveras även varningar om nedladdningar.

Obs! Vi rekommenderar inte att du stänger av varningar.

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på Mer Mer uppe till höger och sedan Inställningar.
  3. Klicka på Säker webbsökning under Integritet och säkerhet.

Menade du [webbplatsnamn]?

Om du får detta meddelande kan webbadressen enligt Chrome leda till en annan webbplats än den du förväntade dig.

Det kan även stå ”Är det här rätt webbplats?” eller ”Webbplatsen som öppnas är en bluff” i meddelandet.

Du får det här meddelandet när webbplatsen som du håller på att öppna

• liknar en säker webbplats som du brukar besöka
  • försöker lura dig med en webbadress som har ändrats något från en känd säker webbplats
  • har en webbadress som är vilseledande lik en webbadress i webbhistoriken.

Om du anser att en sida har flaggats felaktigt och vill fortsätta till webbplatsen klickar du på Ignorera.

Vad varningar om farligt och bedrägligt innehåll betyder

• Bedrägliga webbplatser (kallas även webbplatser med nätfiske eller social manipulation) försöker lura dig att göra något farligt på nätet, till exempel att avslöja lösenord eller personliga uppgifter, oftast via en falsk webbplats.
  • Farliga webbplatser (kallas även webbplatser med skadlig eller oönskad programvara) kan skada datorn eller orsaka problem när du surfar på nätet. Läs mer om hur du rensar bort oönskade annonser, popupfönster och skadlig programvara i Chrome.
  • Google Säker webbsökning: För din säkerhets skull sammanställer Google en lista över webbplatser som kan utsätta dig för skadlig programvara eller nätfiske. Google analyserar dessutom webbplatser och varnar dig om någon webbplats verkar farlig. Läs mer om Googles tjänst Säker webbsökning.
  • Använder du Chromebook på jobbet eller i skolan? Nätverksadministratören kan konfigurera identifiering av nätfiske och skadlig programvara åt dig. I så fall kan du inte ändra inställningen här. Läs mer om hur du använder en Chromebook i arbetet och skolan.

Min webbplats eller programvara är markerad som farlig eller misstänkt