Evästeiden poistaminen, käyttöönotto ja hallinnointi Chromessa

Voit poistaa tallennettuja evästeitä, sallia tai estää kaikki evästeet sekä määrittää sivustokohtaisia asetuksia.

Mitä evästeet ovat

Evästeet ovat avaamiesi verkkosivustojen luomia tiedostoja. Ne helpottavat verkossa liikkumistasi tallentamalla selaustietoja. Evästeiden avulla sivustot voivat pitää sinut sisäänkirjautuneena, muistaa asetuksesi ja antaa sinulle paikallisia tietoja sijaintisi perusteella.

Evästeitä on kahta tyyppiä:

• Ensimmäisen osapuolen evästeet ovat peräisin avoinna olevalta sivustolta. Sivusto näkyy osoitepalkissa.
  • Kolmannen osapuolen evästeet ovat peräisin muilta sivustoilta. Nämä sivustot omistavat mainoksia, kuvia tai muita sisältöjä, joita käytetään avaamallasi sivulla.

Kaikkien evästeiden poistaminen

Jos poistat evästeet, sinut kirjataan ulos verkkosivustoilta ja tallentamasi asetukset voidaan tyhjentää.

1. Avaa Chrome tietokoneella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja ja turvallisuus ‑kohdasta Sisältöasetukset.
  5. Valitse Evästeet ja sitten Näytä kaikki evästeet ja sivustotiedot ja sitten Poista kaikki.
  6. Vahvista toiminto valitsemalla Tyhjennä kaikki.

Tiettyjen evästeiden poistaminen

Tietyn sivuston evästeiden poistaminen
  1. Avaa Chrome tietokoneella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja ja turvallisuus ‑kohdasta Sisältöasetukset.
  5. Valitse Evästeet ja sitten Näytä kaikki evästeet ja sivuston tiedot.
  6. Kirjoita sivuston nimi oikeaan yläreunaan.
  7. Valitse sivuston oikealta puolelta Poista Poista.
Evästeiden poistaminen tietyltä ajanjaksolta
  1. Avaa Chrome tietokoneella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää.
  3. Valitse Lisää työkaluja ja sitten Poista selaustiedot.
  4. Klikkaa avattavaa valikkoa Ajanjakso-kohdan vierestä.
  5. Valitse ajanjakso, kuten viime tunti tai eilinen.
  6. Valitse Evästeet ja muut sivuston tiedot. Poista kaikki muut valinnat.
  7. Valitse Poista tiedot.

Evästeasetusten muuttaminen

Voit antaa verkkosivustoille oikeuden tallentaa evästeitä tai estää niitä tekemästä niin.

Huom. Jos et salli sivustoille evästeiden tallentamista, useimmat sisäänkirjautumista edellyttävät sivustot eivät toimi.

Evästeiden salliminen tai estäminen oletuksena
  1. Avaa Chrome tietokoneella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja ja turvallisuus ‑kohdasta Sisältöasetukset ja sitten Evästeet.
  5. Ota käyttöön tai poista käytöstä Salli sivustojen tallentaa ja lukea evästetietoja.

Muiden sivustojen evästeiden estäminen

Voit antaa avoinna olevalle sivustolle oikeuden käyttää evästeitä ja estää samanaikaisesti evästeet muilta sivustoilta, jotka omistavat sivulla näkyviä kuvia tai mainoksia. Jos haluat poistaa tällaiset kolmannen osapuolen evästeet käytöstä, ota käyttöön Estä kolmannen osapuolen evästeet.

Kaikkien muiden sivustojen evästeet ja sivustotiedot estetään, vaikka olisit lisännyt jonkin estetyistä sivustoista sallittujen poikkeusten luetteloosi.

Tietyn sivuston evästeiden salliminen tai estäminen

Voit estää tietyn sivuston evästeet, vaikka evästeiden käyttö olisi sallittu oletuksena.

1. Avaa Chrome tietokoneella.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja ja turvallisuus ‑kohdasta Sisältöasetukset ja sitten Evästeet.
  5. Valitse Estä-, Tyhjennä poistuttaessa- tai Salli-painikkeen vierestä Lisää.
  6. Anna verkko-osoite.
    • Jos haluat lisätä poikkeukseksi kokonaisen verkkotunnuksen, lisää verkkotunnuksen nimen eteen [*.]. Esimerkiksi [*.]google.com vastaa osoitteita drive.google.com ja calendar.google.com.
    • Voit antaa myös IP-osoitteen tai verkko-osoitteen, jonka alussa ei ole http://-tunnusta.
  7. Valitse Lisää.

Jos haluat poistaa tarpeettoman poikkeuksen, valitse verkkosivuston oikealta puolelta Lisää Lisää ja sitten Poista.

Huom. Jos käytät Chromebookia töissä tai koulussa, et välttämättä voi muokata tätä asetusta. Saat lisätietoja järjestelmänvalvojaltasi.

Evästeiden poistaminen Chromen sulkemisen yhteydessä

Voit antaa sivustojen muistaa tietosi käynnin ajan ja poistaa evästeet automaattisesti, kun suljet Chromen.

1. Avaa Google Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Valitse Tietosuoja ja turvallisuus ‑kohdasta Sisältöasetukset ja sitten Evästeet.
  5. Ota käyttöön Säilytä paikalliset tiedot vain selaimen sulkemiseen saakka.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita