Så skyddas autofyll- och lösenordsdata i Chrome

Du kan använda Chrome för att spara lösenord, adresser och betalningsuppgifter så att du kan fylla i onlineformulär automatiskt. Om du är inloggad på dina enheter kan Chrome även dela din sparade data mellan dina enheter.

Så fungerar autofyll och lösenordshantering

Autofyll

Du kan fylla i formulär på webbplatser snabbare med autofyll. Det är enklare att betala i kassan, lägga till fraktinformation med mera. För att göra detta skickar Chrome information om formulärfälten till Google så att du kan få förslag när du fyller i formuläret. Google skickar tillbaka förslag som gör att Chrome kan matcha din information med formulärfälten. Datan som samlas in och skickas till Google omfattar grundstrukturen i formuläret, fältnamn och en hashad version av webbplatsens domän.

När du skickar in ett formulär skickar Chrome information till Google om vilka typer av data du skickade för att hjälpa till med framtida förslag. Till exempel får Google generiska datatypsetiketter, som ”förnamn” i stället för ”Jessica” eller ”användarnamn” i stället för ”jessy1980”. Google använder informationen för att förbättra autofyllfunktionen och tillhandahålla den bästa matchningen när du använder autofyll.

Om du använder Google Pay samlar Chrome in information om din dator och delar den med Google Pay för att förhindra bedräglig användning av ditt kontokort. Läs mer om hur dina uppgifter hålls privata i Google Pay.

Lösenordshantering

Chrome kan hjälpa dig att logga in på webbplatser med sparad information från Google Lösenordshantering. Lösenord som sparats för en webbplats kan fyllas i automatiskt när inloggningsfält är tillgängliga.

När du har loggat in i Chrome med ditt Google-konto kan du

• använda lösenord som har sparats i kontot
  • skapa ett starkt lösenord för nya webbplatser vid registrering
  • spara nya lösenord i ditt konto.
Så här skyddar vi din data

Autofyll och Google Lösenordshantering använder delvis de fältetiketter och namn som webbutvecklarna väljer. För att förhindra att personuppgifter samlas in av misstag skickar Chrome endast obfuskerade versioner av dessa.

Specifika typer av data får ytterligare skydd:

• Lösenord: När du loggar in på en webbplats kan Chrome kontrollera ditt lösenord på ett integritetsskyddande sätt för att se om det har utsatts för intrång. Detta beror på webbläsarläget och vilka inställningar du har valt. Läs mer om lösenordsskydd i Chrome.
    • För att skydda dig mot nätfiskeattacker matchar Lösenordshantering lösenorden med de webbplatser de är avsedda för, inte med liknande webbplatser.
    • Krypterad styrkestatistik om dina lösenord delas med Google. På så sätt kan Chrome föreslå starka lösenord som uppfyller kraven för webbplatser. Denna data är inte kopplade till ditt konto och krypteras för att förhindra att uppgifter lämnas ut som kan göra det lättare att gissa ditt lösenord.
    • För att skydda mot obehörig åtkomst till dina lösenord kan Chrome be dig att bekräfta din identitet med hjälp av användarnamnet och lösenordet till ditt Google-konto eller ansikts- eller fingeravtrycksigenkänning när du försöker använda eller hantera sparade lösenord.
  • Betalningsuppgifter: Chrome sparar inte fullständiga betalningsuppgifter utan din tillåtelse. Om du till exempel inte väljer att lagra ett kreditkort sparar Chrome de fyra sista siffrorna på kortet så att du inte blir tillfrågad om samma kort igen. När du skannar kreditkortet med telefonens kamera sparas informationen bara på telefonen. Du kan även välja att lägga till betalningsuppgifter i Google Pay.
Du bestämmer själv

Autofyll och Lösenordshantering är aktiverade som standard. Du kan hantera autofyll och sparad data via inställningarna för Chrome.

Du kan även radera data som lösenord, adresser och betalningsuppgifter som du använder i Chrome.

Obs!

• Om du raderar dina uppgifter från Chrome medan du är inloggad på ditt Google-konto raderas de från Google-kontot och alla enheter där du är inloggad.
  • När du raderar betalningsuppgifter från Chrome raderas de inte från Google Pay. Om du vill radera betalningsuppgifter i Google Pay besöker du Google Pay.

Tips!