Hoe Chrome je gegevens voor automatisch invullen en wachtwoorden beschermt

Je kunt Chrome gebruiken om wachtwoorden, adressen en betalingsgegevens op te slaan, zodat je online formulieren automatisch kunt invullen. Als je bent ingelogd op je apparaten, kan Chrome je opgeslagen gegevens met al deze apparaten delen.

Hoe automatisch invullen en wachtwoordbeheer werkt

Automatisch invullen

Met automatisch invullen kun je formulieren op websites sneller invullen. Zo kun je onder meer makkelijker betalen en verzendgegevens toevoegen. Chrome stuurt hiervoor informatie over de formuliervelden naar Google om je suggesties te bieden als je een formulier invult. Google stuurt voorspellingen terug waarmee Chrome je informatie aan de formuliervelden kan koppelen. De gegevens die worden verzameld en naar Google worden gestuurd, omvatten de basisstructuur van het formulier, de veldnamen en een gehashte versie van het domein van de site.

Als je een formulier indient, stuurt Chrome informatie naar Google over de typen gegevens die je indient om toekomstige voorspellingen te doen. Google krijgt bijvoorbeeld een algemeen gegevenstypelabel zoals 'voornaam' in plaats van 'Jessica' of 'gebruikersnaam' in plaats van 'jessy1980'. Google gebruikt deze informatie om de functie voor automatisch invullen te verbeteren en de beste overeenkomst te bieden als je automatisch invullen gebruikt.

Als je Google Pay gebruikt, verzamelt Chrome informatie over je computer en deelt deze met Google Pay om bedrieglijk gebruik van je betaalkaart te voorkomen. Meer informatie over hoe Google Pay je gegevens privé houdt

Wachtwoordmanager

Met Chrome kun je inloggen bij sites met opgeslagen informatie van Google Wachtwoordmanager. Wachtwoorden die voor een site zijn opgeslagen, kunnen automatisch worden ingevuld als er inlogvelden beschikbaar zijn.

Als je inlogt bij Chrome met je Google-account, kun je het volgende doen:

• Wachtwoorden gebruiken die zijn opgeslagen in je account
  • Voor nieuwe sites een sterk wachtwoord maken tijdens de aanmelding
  • Nieuwe wachtwoorden opslaan in je account
Hoe we je gegevens beschermen

Automatisch invullen en Google Wachtwoordmanager zijn deels afhankelijk van de veldlabels en -namen die websiteontwikkelaars kiezen. Chrome stuurt alleen vermomde versies van deze gegevens om te voorkomen dat er per ongeluk persoonsgegevens worden verzameld.

Op bepaalde typen gegevens worden aanvullende beveiligingsmaatregelen toegepast:

• Wachtwoorden: Als je inlogt op een site, kan Chrome je wachtwoord op een privacybeschermende manier checken om te zien of het is gehackt. Dit is afhankelijk van de browsermodus en -instellingen die je hebt aangezet. Meer informatie over wachtwoordbeveiliging in Chrome
    • Wachtwoordmanager beschermt je tegen phishingaanvallen door wachtwoorden te koppelen aan de websites waarvoor ze bedoeld zijn, niet aan sites die er hetzelfde uitzien.
    • Gecodeerde sterktestatistieken voor je wachtwoorden worden met Google gedeeld. Hiermee kan Chrome sterke wachtwoorden voorstellen die voldoen aan de vereisten van websites. Deze gegevens worden niet gekoppeld aan je account en worden gecodeerd om te voorkomen dat informatie openbaar wordt gemaakt waardoor iemand je wachtwoord makkelijker kan raden.
    • Ter bescherming tegen ongeautoriseerde toegang tot je wachtwoorden kan Chrome je vragen om je identiteit te bevestigen met de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Google-account, gezichtsherkenning of vingerafdrukherkenning als je opgeslagen wachtwoorden probeert te gebruiken of te beheren.
  • Betalingsgegevens: Chrome slaat geen volledige betalingsgegevens op zonder je toestemming. Als je er bijvoorbeeld niet voor kiest je creditcard op te slaan, slaat Chrome de laatste 4 cijfers van je creditcard op zodat je niet nog een keer naar dezelfde kaart wordt gevraagd. Als je je creditcard scant met de camera van je telefoon, wordt de informatie alleen op je telefoon opgeslagen. Je kunt ook betalingsgegevens toevoegen aan Google Pay.
Jij hebt de controle

Automatisch invullen en Wachtwoordmanager staan standaard aan. Je kunt automatisch invullen en je opgeslagen gegevens beheren via de Chrome-instellingen.

Je kunt ook gegevens verwijderen die je in Chrome gebruikt, zoals wachtwoorden, je adres en betalingsgegevens.

Belangrijk:

• Als je je informatie uit Chrome verwijdert terwijl je bent ingelogd op je Google-account, wordt deze informatie verwijderd uit je Google-account en van alle apparaten waarop je bent ingelogd.
  • Als je betalingsgegevens uit Chrome verwijdert, worden ze niet verwijderd uit Google Pay. Ga naar Google Pay om betalingsgegevens in Google Pay te verwijderen.

Tips: