Slik holdes nettlesingsdataene dine private i Chrome Safe Browsing

For å holde dataene dine private bruker Google Chrome Safe Browsing til å beskytte deg mot

• uhederlige nettsteder og utvidelser
  • skadelige og forstyrrende annonser
  • skadelig programvare
  • nettfisking
  • sosial manipulering
Slik fungerer Safe Browsing

Standard beskyttelse

Med standard beskyttelse sjekker Chrome nettstedene du besøker, utvidelsene du har installert, og filene du prøver å laste ned, opp mot Googles liste over utrygge nettsteder og nedlastinger. Nettsteder og nedlastinger på denne listen er forbundet med uhederlige nettsteder og utvidelser, skadelige og forstyrrende annonser, skadelig programvare, nettfisking og sosial manipulering. Chrome laster ned og lagrer den nyeste versjonen av denne listen på enheten din med jevne mellomrom. Den lagrer også en liste over nettsteder som anses som trygge.

Hver gang du besøker et nettsted eller prøver å laste ned en fil, sjekker Chrome først om nettadressen står på listen over trygge nettsteder som er lagret på enheten din. Hvis den ikke gjør det, sender Chrome en obfuskert del av nettadressen til Google via en personverntjener som skjuler IP-adressen din. Hvis Google bekrefter at nettstedet eller nedlastingen er skadelig, advarer Chrome deg om at det kan være fare på ferde. Hvis du har installert en misbrukende eller skadelig utvidelse, deaktiverer Chrome den. Hvis forespørselen til personverntjeneren mislykkes, eller hvis du surfer i inkognitomodus, blir nettstedet i noen tilfeller sjekket opp mot listen over utrygge nettsteder som er lagret på enheten din, i stedet for listen som er lagret hos Google. Hvis det i slike tilfeller finnes tegn til mistenkelig funksjonalitet, sender Chrome en obfuskert del av nettadressen til Google.

I tillegg til beskyttelsene som er beskrevet ovenfor, sender Chrome en rapport til Google hvis den oppdager mistenkelig sidefunksjonalitet eller mistenkelige handlinger som du kan ha blitt lurt til å utføre. Hvis du for eksempel skriver inn et passord du allerede har lagret, på et nytt nettsted, sjekker Chrome nettstedet hos Google for å fastslå om siden muligens driver med nettfisking – en type sosial manipulering som brukes til å stjele dataene dine. Hvis det blir fastslått at nettstedet driver med nettfisking, ber Chrome deg om å sjekke eller endre passordet.

Nettsteder kontrolleres for formuleringer knyttet til nettfisking eller sosial manipulering. Chrome sender et lite sett med visuelle egenskaper til Google og sammenligner nettstedet med en liste over farlige nettsteder for å fastslå om det er skadelig. Noen sikkerhetsfunksjoner er slått av i Inkognito for å forhindre at ytterligere data deles med Google.

Du kan velge å bruke tilleggsfunksjoner som deler flere av dataene dine med Google, for å bidra til økt sikkerhet for deg og alle Chrome-brukere.

• Bidra til å gjøre nettet sikrere for alle: Når «Bidra til å gjøre nettet sikrere for alle» er slått på, rapporterer Chrome svarhoder og utdrag av innhold fra siden for å bidra til å forbedre Safe Browsing og sikkerheten på internett. Hvis du velger Økt beskyttelse, er denne innstillingen automatisk påslått og kan ikke slås av.
  • Få en advarsel hvis passord blir avdekket i databrudd: Når «Få en advarsel hvis passord blir avdekket i databrudd» er slått på, sender Chrome en hashet kopi av brukernavnet og passordet ditt til Google. Denne informasjonen er kryptert med en hemmelig nøkkel som kun Chrome vet, for å sjekke om passordene dine har vært utsatt for sikkerhetsbrudd. Hvis du velger Økt beskyttelse, er denne innstillingen automatisk påslått og kan ikke slås av.

Økt beskyttelse

Økt beskyttelse sender mer informasjon om aktiviteten din til Google i sanntid, slik at du får sterkere og mer tilpasset beskyttelse. Denne informasjonen omfatter nettadressene du besøker, og et lite utvalg av sideinnhold, nedlastinger, utvidelsesaktivitet og systeminformasjon.

Økt beskyttelse inkluderer standardfunksjonene og de valgfrie funksjonene som er inkludert i standard beskyttelse. Økt beskyttelse bruker tilleggsinformasjonen til å advare deg om følgende:

• Risikable nettsteder: Chrome analyserer data fra nettsteder du besøker, for å oppdage og advare deg om potensielt risikable nettsteder og iframe-elementer, selv i tilfeller der Google ikke allerede kjenner til dem.
  • Farlige nedlastinger: Du kan velge å sende mistenkelige filer til Google for ytterligere skanninger som kan oppdage skadelig programvare. Disse skanningene bidrar til å finne skadelig programvare eller farlige filer som ligger ute på nye nettsteder.
  • Ikke-klarerte utvidelser: Chrome advarer deg når utvidelser du vil installere, ikke er klarert av Chrome Nettmarked.

Hvis du er pålogget, gjør Økt beskyttelse enda mer. Den beskytter deg i alle Google-apper der du er pålogget, ved å knytte sammen data fra hele Google-kontoen din. Hvis vi for eksempel oppdager forsøk på nettfisking i Gmail, øker vi beskyttelsen når du åpner nettsteder og nedlastinger i Chrome. Økt beskyttelse gjør ikke nettleseropplevelsen tregere.

Slik beskytter vi dataene dine

Med standard og økt beskyttelse brukes Safe Browsing-data bare til å beskytte og forbedre sikkerheten for deg og andre nettbrukere.

Med standard beskyttelse gjelder følgende:

• Chrome skjuler IP-adressen din ved å sende en obfuskert del av nettadressene du besøker, via en tredjepartstjener for personvern og deretter videre til Google. På denne måten kan verken Google eller tredjeparten som driver personverntjeneren, knytte en ekte nettadresse til IP-adressen din.
  • Chrome sender bare tilleggsdata når det foreligger bevis på sikkerhetshendelser.
    • Hvis det oppdages mistenkelig funksjonalitet, sender Chrome obfuskerte eller fullstendige nettadresser og deler av sideinnholdet direkte til Google Safe Browsing. Hvis du for eksempel bruker et passord du tidligere har lagret, på et uvanlig nettsted, eller hvis et nettsted ikke består en nettfiskingskontroll, kan det bli sendt en fullstendig nettadresse sammen med rapporten.

Med økt beskyttelse gjelder følgende:

• Chrome sender mer data når den ikke har informasjon om nettstedet du er i ferd med å besøke.
    • Chrome sender nettadresser og deler av sideinnholdet til Google Safe Browsing.
    • Du får den høyeste sikkerheten som er tilgjengelig i Chrome, slik at du er beskyttet mot blant annet ondsinnede aktører, skadelig programvare og nettfisking.
Du har kontrollen

Du kan velge hvilket Safe Browsing-nivå du vil bruke, og hvor mye av dataene dine som skal sendes til Google for å forbedre sikkerheten for deg og andre nettbrukere. Du kan når som helst velge å gå til et utrygt nettsted eller laste ned en farlig fil etter å ha fått en advarsel fra Chrome.

Endre innstillingene for Safe Browsing

Viktig: Hvis du slår av Safe Browsing, kan ikke Chrome beskytte deg mot nettsteder som prøver å stjele informasjonen din eller installere skadelig programvare. Vi anbefaler at du velger en viss grad av beskyttelse.

Datamaskin

1. Åpne Chrome på datamaskinen.
  2. Øverst til høyre velger du Mer Mer og så Innstillinger og så Personvern og sikkerhet og så Sikkerhet.
  3. Velg beskyttelsesnivået du vil bruke.

Android

1. Åpne Chrome Chrome på Android-enheten din.
  2. Øverst til høyre trykker du på Mer Mer og så Innstillinger Innstillinger og så Personvern og sikkerhet og så Safe Browsing.
  3. Velg beskyttelsesnivået du vil bruke.

iOS

1. Åpne Chrome Chrome på iPhone eller iPad.
  2. Nederst til høyre trykker du på Mer Mer og så Innstillinger Innstillinger og så Personvern og sikkerhet og så Safe Browsing.
  3. Velg beskyttelsesnivået du vil bruke.

Endre innstillingene for Bidra til å gjøre nettet sikrere

Hvis du velger standard beskyttelse, kan du velge om «Bidra til å gjøre nettet sikrere for alle» skal være avslått eller påslått. Med økt beskyttelse er denne funksjonen påslått som standard og kan ikke slås av.

Datamaskin

1. Åpne Chrome på datamaskinen.
  2. Øverst til høyre velger du Mer Mer og så Innstillinger og så Personvern og sikkerhet og så Sikkerhet.
  3. Under «Standard beskyttelse» slår du Bidra til å gjøre nettet sikrere for alle av eller på.

Android

1. Åpne Chrome Chrome på Android-enheten din.
  2. Øverst til høyre trykker du på Mer Mer og så Innstillinger Innstillinger og så Personvern og sikkerhet og så Safe Browsing.
  3. Under «Standard beskyttelse» slår du Bidra til å gjøre nettet sikrere for alle  av eller på.

iOS

1. Åpne Chrome Chrome på iPhone eller iPad.
  2. Øverst til høyre trykker du på Mer Mer og så Innstillinger Innstillinger og så Personvern og sikkerhet og så Safe Browsing.
  3. Trykk på Standard beskyttelse Se opplysninger om nettstedet.
  4. Slå av eller på Bidra til å gjøre nettet sikrere for alle.

Endre innstillingene for Gjør søk og surfing bedre

Når «Gjør søk og surfing bedre» er påslått, sender Chrome nettadressene til sidene du besøker, til Google for å forbedre nettleseropplevelsen og -sikkerheten. Finn ut mer om nettadresser fra privat surfeaktivitet og inkognitomodus.

Datamaskin

1. Åpne Chrome på datamaskinen.
  2. Øverst til høyre velger du Mer Mer og så Innstillinger og så Deg og Google og så Synkronisering og Google-tjenester.
  3. Slå Gjør søk og surfing bedre av eller på.

Android

1. Åpne Chrome Chrome på Android-enheten din.
  2. Øverst til høyre trykker du på Mer Mer og så Innstillinger Innstillinger og så Google-tjenester.
  3. Slå Gjør søk og surfing bedre av eller på.

iOS

1. Åpne Chrome Chrome på iPhone eller iPad.
  2. Nederst til høyre trykker du på Mer Mer og så Innstillinger Innstillinger og så Google-tjenester.
  3. Slå Gjør søk og surfing bedre av eller på.