Hoe Safe Browsing in Chrome je browsegegevens privé houdt

Google Chrome gebruikt Safe Browsing om je gegevens privé te houden en je te beschermen tegen:

• Malafide websites en extensies
  • Schadelijke en opdringerige advertenties
  • Malware
  • Phishing
  • Social engineering
Hoe Safe Browsing werkt

Standaardbeveiliging

Met Standaardbeveiliging checkt Chrome of de sites die je bezoekt, de extensies die je hebt geïnstalleerd en de bestanden die je probeert te downloaden voorkomen op een lijst van Google met onveilige sites en downloads. Sites en downloads op deze lijst houden verband met malafide websites en extensies, schadelijke en opdringerige advertenties, malware, phishing en social engineering. Chrome downloadt en bewaart regelmatig de meest recente versie van deze lijst op je apparaat. Chrome slaat ook een lijst met bekende veilige sites op.

Elke keer dat je een website bezoekt of iets van de website probeert te downloaden, checkt Chrome eerst of de URL op de lijst met veilige sites staat die op je apparaat is opgeslagen. Als dit niet het geval is, stuurt Chrome een geobfusceerd gedeelte van de URL naar Google via een privacyserver die je IP-adres verbergt. Als Google bevestigt dat de website of download schadelijk is, waarschuwt Chrome dat de site misschien gevaarlijk is. Als je een malafide of schadelijke extensie hebt geïnstalleerd, zet Chrome deze uit. In sommige gevallen, als het verzoek aan de privacyserver mislukt of als je in de incognitomodus browst, wordt de site vergeleken met de lijst met onveilige sites die op je apparaat is opgeslagen in plaats van met de lijst die is opgeslagen bij Google. Als er in deze gevallen bewijs van verdacht gedrag is, stuurt Chrome een geobfusceerd gedeelte van de URL naar Google.

Naast de beveiligingsmaatregelen hierboven stuurt Chrome een rapport naar Google als Chrome verdacht gedrag van de pagina tegenkomt of verdachte acties waartoe je misschien bent misleid. Als je bijvoorbeeld een eerder opgeslagen wachtwoord invoert op een nieuwe site, checkt Chrome bij Google of de pagina misschien wordt gebruikt voor phishing, een type social-engineeringaanval dat wordt gebruikt om je gegevens te stelen. Als we vaststellen dat de site wordt gebruikt voor phishing, vraagt Chrome je om je wachtwoord te checken of te wijzigen.

Sites worden gecheckt op termen voor phishing en social engineering. Chrome stuurt een kleine set visuele kenmerken naar Google en vergelijkt de site met een lijst van gevaarlijke sites om te bepalen of de site schadelijk is. Sommige beveiligingsfuncties zijn uitgezet in de incognitomodus om te voorkomen dat er aanvullende gegevens zichtbaar worden gemaakt voor Google.

Je kunt toestemming geven voor extra functies die meer van je gegevens met Google delen om de beveiliging voor jou en voor alle Chrome-gebruikers te verbeteren.

• Helpen om het internet voor iedereen veiliger te maken: Als deze instelling aanstaat, rapporteert Chrome koppen en contentfragmenten van de pagina om Safe Browsing en de beveiliging op internet te verbeteren. Als je Geoptimaliseerde beveiliging selecteert, wordt deze instelling automatisch aangezet en kan deze niet worden uitgezet.
  • Waarschuwen als je wachtwoorden zijn gelekt bij een gegevenslek: Als deze instelling aanstaat, stuurt Chrome een gehashte kopie van je gebruikersnaam en wachtwoord naar Google. Deze informatie is versleuteld met een geheime sleutel die alleen Chrome kent, om te checken of je wachtwoorden zijn gelekt bij een wachtwoordlek. Als je Geoptimaliseerde beveiliging selecteert, wordt deze instelling automatisch aangezet en kan deze niet worden uitgezet.

Geoptimaliseerde beveiliging

Met Geoptimaliseerde beveiliging wordt in realtime meer informatie over je activiteit naar Google gestuurd om je krachtigere, meer aangepaste bescherming te bieden. Daartoe behoren de URL's die je bezoekt en een klein gedeelte van de paginacontent, downloads, extensie-activiteit en systeeminformatie.

Geoptimaliseerde beveiliging bevat de standaard- en optionele functies die zijn inbegrepen bij Standaardbeveiliging. Geoptimaliseerde beveiliging gebruikt de extra informatie om je te waarschuwen voor:

• Risicovolle sites: Chrome analyseert gegevens van sites die je bezoekt om potentieel risicovolle sites en iframes op te sporen en je hiervoor te waarschuwen, zelfs als Google er eerder niet van op de hoogte was.
  • Gevaarlijke downloads: Je kunt ervoor kiezen verdachte bestanden naar Google te sturen voor aanvullende scans om malware op te sporen. Met deze scans kun je nieuwe malware of gevaarlijke bestanden vinden op een nieuwe site.
  • Niet-vertrouwde extensies: Chrome waarschuwt je als een extensie die je wilt installeren niet wordt vertrouwd door de Chrome Web Store.

Als je bent ingelogd, doet Geoptimaliseerde beveiliging nog meer. Het beschermt je ook bij andere Google-apps waarbij je bent ingelogd, door binnen je Google-account gegevens te koppelen. Als we bijvoorbeeld phishingpogingen in je Gmail vinden, vergroten we je beveiliging als je sites en downloads opent in Chrome. Geoptimaliseerde beveiliging vertraagt de browsefunctionaliteit niet.

Hoe we je gegevens beschermen

Met de standaard en geoptimaliseerde beveiligingsniveaus worden Safe Browsing-gegevens alleen gebruikt om jou en andere internetgebruikers te beschermen en de beveiliging te verbeteren.

Met Standaardbeveiliging:

• Chrome verbergt je IP-adres door een geobfusceerd gedeelte van de URL's die je bezoekt via een privacyserver van derden te sturen voordat het wordt doorgestuurd naar Google. Op deze manier kunnen Google en de derde die de privacyserver beheert, geen echte URL aan je IP-adres koppelen.
  • Chrome stuurt alleen aanvullende gegevens als er bewijs is van een beveiligingsincident.
    • Als er verdacht gedrag wordt gevonden, stuurt Chrome geobfusceerde of volledige URL's en delen van de paginacontent rechtstreeks naar Google Safe Browsing. Als je bijvoorbeeld een eerder opgeslagen wachtwoord opnieuw gebruikt op een site die je niet vaak gebruikt, of als een site niet door de phishing-detectie komt, kan er een hele URL met het rapport worden meegestuurd.

Met Geoptimaliseerde beveiliging:

• Chrome stuurt aanvullende gegevens als er geen informatie beschikbaar is over de site die je gaat bezoeken.
    • Chrome stuurt URL's en delen van de paginacontent naar Google Safe Browsing.
    • Je krijgt de hoogst beschikbare beveiliging in Chrome om je te beschermen tegen zaken als kwaadwillende gebruikers, malware en phishing-aanvallen.
Jij hebt de controle

Je kunt het niveau van Safe Browsing kiezen en bepalen hoeveel van je gegevens naar Google worden gestuurd om de beveiliging voor jou en andere internetgebruikers te verbeteren. Je kunt er altijd voor kiezen een onveilige site te bezoeken of een gevaarlijk bestand te downloaden nadat je een waarschuwing van Chrome hebt gekregen.

Je instellingen voor Safe Browsing wijzigen

Belangrijk: Als je Safe Browsing uitzet, kan Chrome je niet beschermen tegen websites die proberen je informatie te stelen of schadelijke software te installeren. We raden een bepaalde mate van beveiliging aan.

Computer

1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Instellingen en dan Privacy en beveiliging en dan Beveiliging.
  3. Selecteer het beveiligingsniveau dat je wilt gebruiken.

Android

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen Instellingen en dan Privacy en beveiliging en dan Safe Browsing.
  3. Selecteer het beveiligingsniveau dat je wilt gebruiken.

iOS

1. Open Chrome Chrome op je iPhone of iPad.
  2. Tik rechtsonder op Meer Meer en dan Instellingen Instellingen en dan Privacy en beveiliging en dan Safe Browsing.
  3. Selecteer het beveiligingsniveau dat je wilt gebruiken.

Je instellingen wijzigen voor Helpen om het internet voor iedereen veiliger te maken

Als je Standaardbeveiliging selecteert, kun je kiezen of 'Helpen om het internet voor iedereen veiliger te maken' aan- of uitstaat. Met Geoptimaliseerde beveiliging staat deze functie standaard aan en kan deze niet worden uitgezet.

Computer

1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Instellingen en dan Privacy en beveiliging en dan Beveiliging.
  3. Zet onder Standaardbeveiliging de optie Helpen om het internet voor iedereen veiliger te maken aan of uit.

Android

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen Instellingen en dan Privacy en beveiliging en dan Safe Browsing.
  3. Zet onder Standaardbeveiliging de optie Helpen om het internet voor iedereen veiliger te maken aan of uit.

iOS

1. Open Chrome Chrome op je iPhone of iPad.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen Instellingen en dan Privacy en beveiliging en dan Safe Browsing.
  3. Tik op Standaardbeveiliging Sitegegevens bekijken.
  4. Zet Helpen om het internet voor iedereen veiliger te maken aan of uit.

Je instellingen wijzigen voor Zoekopdrachten en browsefunctionaliteit verbeteren

Als 'Zoekopdrachten en browsefunctionaliteit verbeteren' aanstaat, verstuurt Chrome URL's van de pagina's die je bezoekt om de browsefunctionaliteit en beveiliging te verbeteren. Meer informatie over URL's van privé browse-activiteit en de incognitomodus

Computer

1. Open Chrome op je computer.
  2. Selecteer rechtsboven Meer Meer en dan Instellingen en dan Jij en Google en dan Synchronisatie en Google-services.
  3. Zet Zoekopdrachten en browsefunctionaliteit verbeteren aan of uit.

Android

1. Open Chrome Chrome op je Android-apparaat.
  2. Tik rechtsboven op Meer Meer en dan Instellingen Instellingen en dan Google-services.
  3. Zet Zoekopdrachten en browsefunctionaliteit verbeteren aan of uit.

iOS

1. Open Chrome Chrome op je iPhone of iPad.
  2. Tik rechtsonder op Meer Meer en dan Instellingen Instellingen en dan Google-services.
  3. Zet Zoekopdrachten en browsefunctionaliteit verbeteren aan of uit.