Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Chrome instellen als standaardbrowser (Windows 10 en hoger)

Als beheerder moet je Chrome mogelijk configureren als de standaardbrowser op computers in je domein. Voer deze stappen uit om Chrome in te stellen als de standaardbrowser op domeingekoppelde computers met Microsoft Windows 10 en hoger. Daarnaast heeft Windows onlangs een aantal wijzigingen aangebracht waardoor een aanvullend beleid moest worden ingesteld voor het gebruik van Chrome als standaardbrowser voor weblinks in Outlook en Teams.

Chrome instellen als standaardbrowser

Stap 1: Een standaard XML-bestand voor app-koppelingen maken (inclusief voorbeeld)

Het standaardbestand voor app-koppelingen is een XML-bestand dat een bestandstype aan een app koppelt. Als je bijvoorbeeld HTML- of HTM-bestanden koppelt aan de Chrome-app, wordt Chrome standaard gestart elke keer dat de gebruiker een HTML- of HTM-bestand opent.

Voor domeingekoppelde computers maak je 1 gedeeld XML-bestand waarmee Chrome automatisch wordt ingesteld als de standaard browser-app. Je moet dit bestand in een gedeelde map op de server plaatsen, waartoe alle domeingekoppelde computers toegang hebben.

Opmerking: Als Chrome niet is geïnstalleerd op de doelcomputer, worden de bestandskoppelingen niet toegepast. Gebruikers moeten dan een app kiezen als ze een link (HTTP of HTTPS) of bestand (HTML of HTM) openen.

Download the default application association file

Het is mogelijk verschillende Chrome-kanalen tegelijk te gebruiken in Windows. Hieronder staan voorbeelden van XML-bestanden waarin je kunt zien hoe je een specifiek Chrome-kanaal instelt als de standaardbrowser om HTML-, HTM-, HTTP- en HTTPS-bestanden of -links te openen.

Voorbeeld voor het Stabiele kanaal van Chrome (chromedefault.xml):

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<DefaultAssociations>
  <Association Identifier=".htm" ProgId="ChromeHTML" ApplicationName="Google Chrome" />
  <Association Identifier=".html" ProgId="ChromeHTML" ApplicationName="Google Chrome" />
  <Association Identifier="http" ProgId="ChromeHTML" ApplicationName="Google Chrome" />
  <Association Identifier="https" ProgId="ChromeHTML" ApplicationName="Google Chrome" />
</DefaultAssociations>

Voorbeeld voor het Bètakanaal van Chrome (chromedefault.xml):

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<DefaultAssociations>
  <Association Identifier=".htm" ProgId="ChromeBHTML" ApplicationName="Google Chrome Beta" />
  <Association Identifier=".html" ProgId="ChromeBHTML" ApplicationName="Google Chrome Beta" />
  <Association Identifier="http" ProgId="ChromeBHTML" ApplicationName="Google Chrome Beta" />
  <Association Identifier="https" ProgId="ChromeBHTML" ApplicationName="Google Chrome Beta" />
</DefaultAssociations>

Voorbeeld voor het Dev-kanaal van Chrome (chromedefault.xml):

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<DefaultAssociations>
  <Association Identifier=".htm" ProgId="ChromeDHTML" ApplicationName="Google Chrome Dev" />
  <Association Identifier=".html" ProgId="ChromeDHTML" ApplicationName="Google Chrome Dev" />
  <Association Identifier="http" ProgId="ChromeDHTML" ApplicationName="Google Chrome Dev" />
  <Association Identifier="https" ProgId="ChromeDHTML" ApplicationName="Google Chrome Dev" />
</DefaultAssociations>

Opmerking: Het standaard koppelingsbeleid wordt ingesteld elke keer dat er een gebruiker inlogt. Gebruikers kunnen een koppeling wijzigen nadat ze zijn ingelogd, maar de wijziging geldt alleen voor die inlogsessie. De koppeling wordt gereset naar het ingestelde beleid de volgende keer dat er een gebruiker inlogt.

Stap 2: Een groepsbeleidsobject maken

Met de console voor groepsbeleidsbeheer kun je groepsbeleidsobjecten (Group Policy Objects, GPO) voor je domein maken en beheren. Met deze GPO's bepaal je welk beleid er wordt toegepast op al je domeingekoppelde computers. Nadat je de GPO hebt gemaakt, gebruik je beveiligingsfilters om deze toe te passen op de computers in je domein.

In het volgende voorbeeld maak je een GPO (Chrome instellen als standaardbrowser) en pas je deze toe op computers in het domein chromeforwork.com.

1. Open de Console Groepsbeleidsbeheer. Ga naar Start > Alle programma's > Systeembeheer > Groepsbeleidsbeheer.
  2. Ga in het navigatievenster naar Groepsbeleidsbeheer > Domeinen.
  3. Klik in het navigatievenster met de rechtermuisknop op het domein chromeforwork.com en klik op Groepsbeleidsobject in dit domein maken en hier een koppeling maken…
  4. Typ de naam van de nieuwe GPO (in dit voorbeeld is de naam Chrome instellen als standaardbrowser) en klik op OK.

5. Ga in het navigatievenster naar Groepsbeleidbeheer > Domeinen > chromeforwork.com > Groepsbeleidsobjecten en selecteer Chrome instellen als standaardbrowser.

6. Klik in het venster Beveiligingsfiltering op Toevoegen.
  7. Typ in het venster Selecteer een gebruiker, computer of groep de naam van het object dat je wilt toevoegen. Klik op Namen controleren (om de naam te controleren die je hebt ingevuld) en klik op OK.

Je kunt Domeincomputers typen om alle werkstations en servers toe te voegen die zijn gekoppeld aan dit domein (zoals in het voorbeeld hieronder) of je kunt een andere groep computers opgeven.

8. De GPO geldt nu voor alle domeingekoppelde computers.

Stap 3: Een standaard configuratiebestand voor koppelingen instellen

Als je het standaard configuratiebestand voor domeingekoppelde computers wilt instellen, moet je de betreffende GPO bewerken op de Windows-server.

1. Open de Console Groepsbeleidsbeheer.

Ga naar Start > Alle programma's > Systeembeheer > Groepsbeleidsbeheer.

2. Klik in het navigatievenster op Groepsbeleidsbeheer > Domeinen > chromeforwork.com.
  3. Klik op het tabblad Gekoppelde groepsbeleidsobjecten om alle GPO's voor dit domein te bekijken.
  4. Klik met de rechtermuisknop op de GPO die je wilt selecteren en klik op Bewerken om de Editor voor groepsbeleidsbeheer te openen.

In dit voorbeeld klik je dus met de rechtermuisknop op Chrome instellen als standaardbrowser.

5. Ga in de Editor voor groepsbeleidsbeheer naar Computerconfiguratie > Beleid > Beheersjablonen > Windows-onderdelen > Verkenner en dubbelklik op Een configuratiebestand voor standaard koppelingen instellen.

6. Selecteer in het venster Een configuratiebestand voor standaard koppelingen instellen de optie Ingeschakeld.

7. Vul in het vak Opties de locatie in van je standaard XML-bestand voor app-koppelingen.

Dit is het XML-bestand dat bestandstypen (zoals HTM, HTML, HTTP en HTTPS) koppelt aan de Chrome-app. Dit kan het door Google geleverde XML-voorbeeldbestand zijn of een bestand dat je zelf hebt gemaakt.

Opmerking: Het bestand kan geen lokaal bestand op de server zijn. Het moet zich in een locatie bevinden die toegankelijk is voor elke computer in het domein.

Stap 4: De configuratie controleren

Op je doelcomputers (de domeingekoppelde Active Directory-computers met Windows 10) kun je controleren of de GPO die je hebt gemaakt is toegepast en of de computer Chrome gebruikt als standaardbrowser.

De GPO wordt automatisch toegepast als het beleid wordt vernieuwd door de Windows-client. Je kunt ook wanneer je wilt de opdracht GPUpdate.exe /force uitvoeren om het beleid handmatig te vernieuwen.

Opmerking: Nadat het beleid is gedownload en toegepast, moet de computer opnieuw worden opgestart voordat het beleid van kracht wordt.

1. Ga op een Windows-client naar Windows > System32. Klik met de rechtermuisknop op rsop.msc en selecteer Uitvoeren als beheerder.
  2. Vul de inloggegevens van de beheerder in en klik op Ja.
  3. Ga naar Computerconfiguratie > Beheersjablonen > Windows-onderdelen > Verkenner om te controleren of Een configuratiebestand voor standaard koppelingen instellen beschikbaar is.

4. Open Een configuratiebestand voor standaard koppelingen instellen om te controleren of de instelling aanstaat en de locatie van het XML-bestand correct is.

5. Als Chrome is ingesteld als de standaardbrowser, staat bij alle bestanden met de extensies HTM en HTML het Chrome-icoon.

Chrome instellen als de standaardbrowser voor weblinks

Microsoft heeft wijzigingen aangebracht in Windows en nu worden weblinks in Outlook en Teams standaard geopend in Microsoft Edge. Als je Windows wilt instellen zodat weblinks in Chrome worden geopend, voer je een van de volgende opties uit.

Optie 1: Het cloudbeleid instellen
  1. Open het beheerderscentrum voor Microsoft 365-apps.
  2. Ga naar Aanpassen > Beleidsbeheer.
  3. Klik op Maken.
  4. Vul zo nodig de naam en een beschrijving in op de pagina Beginnen met de basis en klik op Volgende.
  5. Selecteer het bereik op de pagina Het bereik kiezen en klik op Volgende.
  6. Typ op de pagina Instellingen configureren de tekst browser in het zoekvak en druk op Enter.
  7. Selecteer Kiezen in welke browser weblinks worden geopend in de zoekresultaten.
  8. Selecteer in het vak Kiezen in welke browser weblinks worden geopend de optie Standaardbrowser in de lijst.
  9. Klik op Toepassen.
  10. Klik op de pagina Configuratie-instellingen op Volgende.
  11. Check de configuratie en klik op Maken en Klaar.
Optie 2: Een groepsbeleidsobject maken

Met de Groepsbeleidsbeheerconsole kun je groepsbeleidsobjecten (GPO's) voor je domein maken en beheren. Met deze GPO's bepaal je welk beleid er wordt toegepast op al je domeingekoppelde computers. Nadat je de GPO hebt gemaakt, gebruik je beveiligingsfilters om deze toe te passen op de computers in je domein.

In het volgende voorbeeld maak je een GPO en pas je deze toe op computers in het domein chromeforwork.com.

1. Ga naar Start > Alle programma's > Systeembeheer > Groepsbeleidsbeheer.
  2. Ga links naar Groepsbeleidbeheer > Domeinen.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het domein chromeforwork.com. Klik op Groepsbeleidsobject in dit domein maken en hier een koppeling maken.
  4. Typ in het veld Naam de naam van de nieuwe GPO, bijvoorbeeld Chrome instellen als standaardbrowser en klik op OK.
  5. Ga links naar Groepsbeleidsbeheer > Domeinen > chromeforwork.com > Groepsbeleidsobjecten en selecteer Chrome instellen als standaardbrowser.
  6. Klik onder Beveiligingsfilters op Toevoegen.
  7. Typ in het veld Geef de naam van het object op dat je wilt selecteren de naam op van het object dat je wilt toevoegen.
  8. Klik op Namen controleren om de naam te controleren die je hebt opgegeven en klik op OK.
  9. Je kunt Domeincomputers typen om alle werkstations en servers toe te voegen die zijn gekoppeld aan dit domein (zoals in het voorbeeld hieronder) of je kunt een andere groep computers opgeven.

De GPO geldt nu voor alle domeingekoppelde computers.