Planerar du en strategi för återgång till kontorsarbete? Se hur Chrome OS kan vara till hjälp.

Tillåta eller begränsa tredjepartscookies

För administratörer som hanterar webbläsaren Chrome eller Chrome OS-enheter för ett företag eller en skola.

Enligt tidigare tillkännagivna planer begränsar Chrome tredjepartscookies som standard för 1 % av Chrome-användarna för att underlätta testningen. Planen är att öka detta till 100 % av användarna under andra halvåret 2024. Ökningen till 100 % av användarna sker under förutsättning att eventuella kvarvarande frågor rörande konkurrens som har väckts av UK:s Competition and Markets Authority (CMA) har lösts.

Spårningsskydd lanserades nyligen i Chrome. Det är en ny funktion som begränsar spårning från webbplats till webbplats genom att begränsa webbplatsåtkomst till tredjepartscookies som standard. Spårningsskydd är en viktig del av Privacy Sandbox-initiativet. Detta initiativ fokuserar på att minska spårning från webbplats till webbplats samtidigt som det möjliggör de funktioner som gör onlineinnehåll och onlinetjänster fritt tillgängliga för alla.

Chrome Enterprise-användare

De flesta Enterprise-användare bör automatiskt uteslutas från experimentgruppen på 1 %. Vi rekommenderar dock att administratörer proaktivt använder policyerna BlockthirdPartyCookies och CookiesAllowedForUrls. Du hittar mer information om att aktivera och inaktivera inställningarna nedan. Detta ger företag och programvaruleverantörer tid att göra de ändringar som krävs för att anpassa sig till begränsningarna för tredjepartscookies i Chrome.

Företagshanterad Chrome omfattas alltid av unika krav jämfört med allmän webbanvändning och vi ser till att företagsadministratörer har lämpliga kontroller över tredjepartscookies i sina webbläsare.

Användare som inte omfattas av Enterprise-policyerna

Slutanvändare som inte omfattas av någon av Enterprise-policyerna ovan kan även använda ögonikonen i adressfältet och tillfälligt återaktivera tredjepartscookies i 90 dagar för en viss webbplats vid behov. Användare kan även återaktivera cookies för specifika webbplatser genom att följa de här anvisningarna.

Testa och rapportera fel

Du kan testa webbplatsen eller tjänsten i förebyggande syfte för att upptäcka eventuella fel. Rapportera fel till följd av utfasning av tredjepartscookies. Om felet finns i programvara från en tredjepartsleverantör rekommenderar vi att du delar resurser om utfasning av tredjepartscookies med leverantören. Tredjepartsleverantörer kan registrera sig för en temporär återanvändning av utfasad funktion så att deras tredjepartscookies kan fungera på webbplatser medan de migreras till mer hållbara långsiktiga lösningar.

Ställ in policyerna

Det finns två huvudsakliga Chrome-policyer för användare eller webbläsare som tillåter eller begränsar tredjepartscookies brett eller för specifika webbplatser:

• BlockthirdPartyCookiesBlockering av tredjepartscookies
  • CookiesAllowedForUrlsCookiesföljt avTillåt cookies för webbadressmönster

Tillåta eller begränsa alla tredjepartscookies

Använd policyn BlockthirdPartyCookies om du vill tillåta eller begränsa alla tredjepartscookies. Policyn kan ställas in på något av följande värden:

• sant – blockera tredjepartscookies
  • falskt – tillåt tredjepartscookies
  • ej inställt – följ standardinställningen i Chrome men tillåt användaren att ändra den här inställningen

Tillåt tredjepartscookies från specifika webbadresser

Med policyn CookiesAllowedForURLs kan företagsadministratörer ange vilka webbadresser de vill ge åtkomst till tredjepartscookies för. Detta är en mer riktad metod och du kan göra det när du har ställt in policyn BlockthirdPartyCookiessant om du vill begränsa alla tredjepartscookies.

Om du till exempel vill låta tjänsten thirdparty.example och dess underdomäner få åtkomst till tredjepartscookies när de är inbäddade lägger du till [*.]thirdparty.example i policyn CookiesAllowedForUrls.

Tillåt tredjepartscookies på specifika webbplatser

Ställ först in policyn BlockthirdPartyCookiessant för att begränsa alla tredjepartscookies. Ange sedan specifika webbplatser på toppnivå för att tillåta cookies från tredje part genom att lägga till var och en av dem med ett kommaavgränsat webbplatspar från tredje part/toppnivå i policyn CookiesAllowedForUrls. Du kan även tillåta alla cookies från tredje part på en viss webbplats med hjälp av ett jokertecken * i stället för tredje parts webbadress.

Om du till exempel vill låta valfri tjänst från tredje part placera cookies på toplevel.example lägger du till *,https://toplevel.example i policyn CookiesAllowedForUrls.

Om du bara vill tillåta att thirdparty.example placerar tredjepartscookies på toplevel.example lägger du till https://thirdparty.example,https://toplevel.example i policyn CookiesAllowedForUrls.

Förbered dina egna webbplatser och tjänster

Om du äger en webbplats eller tjänst är det viktigt att se till att den är redo för utfasning av tredjepartscookies.

Läs Chromes vägledning om hur du förbereder dig för begränsningar av tredjepartscookies. Du kan även begära mer migreringstid med hjälp av en temporär återanvändning av en utfasad funktion.