Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Cookies van derden toestaan of beperken

Voor beheerders die de Chrome-browser of ChromeOS-apparaten beheren voor een bedrijf of school.

Zoals eerder aangekondigd beperkt Chrome cookies van derden standaard voor 1% van de Chrome-gebruikers voor testdoeleinden. We zijn van plan om dit in de 2e helft van 2024 op te schalen naar 100% van de gebruikers. Om dit te kunnen doen, moeten we eventuele resterende zorgen over concurrentie van de Competition and Markets Authority (CMA) van het Verenigd Koninkrijk wegnemen.

Chrome heeft onlangs Trackingbeveiliging geïntroduceerd. Deze nieuwe functie beperkt cross-site tracking door de websitetoegang van cookies van derden standaard te beperken. Trackingbeveiliging is een belangrijk onderdeel van het Privacy Sandbox-initiatief. Met dit initiatief willen we cross-site tracking verminderen terwijl de functionaliteit behouden blijft die gebruikers vrijelijk toegang geeft tot online content en services.

Chrome Enterprise-gebruikers

De meeste Enterprise-gebruikers zijn automatisch uitgesloten van de experimentgroep van 1%, maar we raden beheerders aan proactief het beleid BlockThirdPartyCookies en CookiesAllowedForUrls te gebruiken. Hieronder staat hoe je deze instellingen aan- of uitzet. Zo krijgen bedrijven en hun softwareproviders de tijd om de wijzigingen aan te brengen die nodig zijn om de beperkingen voor cookies van derden in Chrome te ondersteunen.

Voor zakelijk beheerde Chrome gelden altijd al andere vereisten dan voor algemeen webgebruik. We zorgen dat Enterprise-beheerders de juiste mate van controle hebben over cookies van derden in hun browsers.

Gebruikers die niet onder het Enterprise-beleid vallen

Eindgebruikers die niet onder een van de Enterprise-beleidsregels hierboven vallen, kunnen ook het oogje in de adresbalk gebruiken om waar nodig cookies van derden 90 dagen lang opnieuw aan te zetten op bepaalde sites. Gebruikers kunnen cookies ook opnieuw aanzetten voor specifieke sites door deze instructies te volgen.

Testen en problemen melden

Je kunt proactief je site of service testen om problemen op te sporen. Meld problemen als gevolg van de beëindiging van het gebruik van cookies van derden. Als de oorzaak van het probleem in de software van een externe provider ligt, raden we je aan om bronnen over de beëindiging van cookies van derden te delen met deze provider. Externe serviceproviders kunnen zich inschrijven voor een proefperiode na beëindiging, zodat hun cookies van derden op sites blijven werken terwijl ze overstappen naar oplossingen voor de lange termijn.

Het beleid instellen

Er zijn 2 belangrijke Chrome-beleidsregels voor gebruikers of browsers waarmee je cookies van derden breed of voor specifieke sites kunt toestaan of beperken:

• BlockThirdPartyCookies: Cookies van derden blokkeren
  • CookiesAllowedForUrls: Cookiesen danCookies toestaan voor URL-patronen

Alle cookies van derden toestaan of beperken

Gebruik het beleid BlockThirdPartyCookies om alle cookies van derden toe te staan of te beperken. Je kunt het beleid instellen op een van de volgende waarden:

• true: cookies van derden blokkeren
  • false: cookies van derden toestaan
  • niet ingesteld: de standaardinstelling van Chrome volgen, maar de gebruiker toestaan deze instelling te wijzigen

Cookies van derden van specifieke URL's toestaan

Met het beleid CookiesAllowedForURLs kunnen Enterprise-beheerders bepalen voor welke URL's ze cookies van derden willen toestaan. Dit is een meer gerichte aanpak. Je kunt dit beleid instellen nadat je het beleid BlockThirdPartyCookies hebt ingesteld op true om alle cookies van derden te beperken.

Als je bijvoorbeeld wilt dat de service thirdparty.example en de subdomeinen daarvan toegang hebben tot cookies van derden wanneer deze service is ingesloten, voeg je [*.]thirdparty.example toe aan het beleid CookiesAllowedForUrls.

Cookies van derden op specifieke sites toestaan

Stel eerst het beleid BlockThirdPartyCookies in op true om alle cookies van derden te beperken. Stel daarna specifieke sites op het hoogste niveau in om cookies van derden toe te staan. Hiervoor voeg je voor elke site de URL van derden en de site op het hoogste niveau, gescheiden door een komma, toe aan het beleid CookiesAllowedForUrls. Je kunt ook alle cookies van derden op een bepaalde site toestaan door het jokerteken * te gebruiken in plaats van een URL van derden.

Als je bijvoorbeeld wilt dat elke service van derden cookies kan instellen op toplevel.example, voeg je *,https://toplevel.example toe aan het beleid CookiesAllowedForUrls.

Als je alleen wilt dat thirdparty.example cookies van derden kan instellen op toplevel.example, voeg je https://thirdparty.example,https://toplevel.example toe aan het beleid CookiesAllowedForUrls.

Je eigen sites en services voorbereiden

Als je de eigenaar bent van een site of service, moet je zorgen dat deze klaar is voor de beëindiging van cookies van derden.

Neem de richtlijnen voor Chrome door over hoe je je kunt voorbereiden op de beperkingen voor cookies van derden. Je kunt ook extra migratietijd aanvragen met de proefperiode na beëindiging van cookies van derden.