Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Netwerkvereisten voor Cast-moderator

Geldt voor beheerde ChromeOS-apparaten of Windows- en macOS-gebruikers die de beheerde Chrome-browser gebruiken op M108 of hoger.

Deze pagina is voor beheerders. Als je een gebruiker bent en meer informatie wilt, bekijk je Casten met Cast-moderator.

Voor Cast-moderator gelden andere netwerkvereisten dan voor netwerken die voornamelijk bestaan uit Chromebooks en andere zakelijke apparaten. Deze vereisten kunnen conflicteren met je bestaande netwerktopologie. Je moet misschien wijzigingen aanbrengen in je routingtabellen, de openingen van firewalls of NAT-poorten, pakketfilters en zelfs wifi-toegangspunten.

Als je Cast-moderator wilt gebruiken, heb je het volgende nodig:

• Cast-afzender: Het apparaat met content die je wilt delen. Bijvoorbeeld een beheerd ChromeOS-apparaat of een beheerde Chrome-browser op M108 of hoger. Zie Over ChromeOS-apparaatbeheer voor meer informatie.
  • Cast-ontvanger: Het apparaat waarnaar je cast. Bijvoorbeeld een Chromecast met Google TV-apparaat dat is aangesloten op een tv of projector.

Vereisten voor cast-ontvangers

Ontvangers ondersteunen een van de volgende typen netwerkverbindingen:

• WPA2-PSK-wifi-verbindingen: Ontvangers zijn ontworpen om te werken met WPA2-PSK-wifi-verbindingen. Ontvangers ondersteunen geen WPA2-Enterprise/802.1X-gebruikersnamen of -wachtwoordverificatie. Als je een netwerk met WPA2-Enterprise-verificatie gebruikt voor je organisatie, moet je misschien een afzonderlijk wifi-toegangspunt toevoegen voor ontvangerapparaten met een eigen SSID. Een veelgebruikte methode is het implementeren van de VLAN-configuratie IoT VLAN.
  • Bedraad ethernet: Ontvangers ondersteunen bedraad ethernet met een geschikte adapter, zoals de ethernetadapter voor Chromecast met Google TV. De bedrade verbinding werkt niet met WPA2-Enterprise/802.1X-verificatie. Deze modus ondersteunt ook geen bedrijfscertificaten. Als je verbinding wilt maken, moet de ontvanger contact kunnen opnemen met een DHCP-server om een IP-adres te krijgen of moet het IP-adres handmatig zijn geconfigureerd. Verder moet de ontvanger een ongefilterd routepad voor verkeer naar de router, het internet en eventuele verzendapparaten hebben.

Het netwerk van de ontvangers moet aan de volgende vereisten voldoen:

• AP-isolatie en clientisolatie zijn uitgezet. Meer informatie over AP-isolatie.
  • Ontvangers kunnen contact opnemen met een DNS-server.
  • Ontvangers kunnen https-verbindingen maken met castedumessaging-pa.googleapis.com.
  • Als je ontvangers nodig hebt om content te streamen van services zoals YouTube, zorg je dat de ontvanger contact kan opnemen met die services en content daarvan kan streamen. De ontvanger hoeft geen proxy te gebruiken om verbinding te maken met deze services.
    • Hiervoor moeten meestal 443 en RTM 19305 (UDP en TCP) worden geopend.
  • Stel de ontvangers en het netwerksegment waarin ze zich bevinden zo in dat het volgende inkomende verkeer is toegestaan:
    • TCP-verbindingen op poort 8008-8009.
    • Inkomende UDP-pakketten op poort 1 t/m 65535.
  • Stel de ontvangers en de netwerksegmenten waarin ze zich bevinden in, zodat het volgende uitgaande verkeer is toegestaan:
    • Uitgaande UDP-pakketten op poort 1 tot en met 65535.
    • Zorg dat ze kunnen reageren op inkomende clientverzoeken op de poort die is gemaakt in de inkomende verbinding.
  • Zorg dat de poorten tussen de afzender en de ontvanger niet worden gefilterd en er geen verkeer tussen de poorten is; TCP 8008-8009 en UDP 1 tot 65535.
  • In tegenstelling tot normale Chromecasts of Google TV met Chromecasts maken ontvangers geen gebruik van mDNS. Er hoeven geen afspraken te worden gemaakt om mDNS- of Bonjour-pakketten tussen netwerksegmenten te versturen.
  • We raden je af cast-ontvangers openbaar routeerbare IP-adressen te geven. Beheerders kunnen de beleidsoptie MediaRouterCastAllowAllIPs instellen voor afzenders om te casten met openbaar routeerbare IP-adressen. Casten mislukt standaard als dit beleid niet aanstaat en er wordt geprobeerd te casten naar een openbaar routeerbaar IP-adres.

Best practices voor ontvangers

• Als je het beleid Cast-apparaten onthouden instelt, raden we je aan de IP-adressen van de ontvanger stabiel te houden, zodat afzenders opnieuw verbinding kunnen maken met de ontvanger. Dit betekent dat de IP-adressen van de ontvangers hard gecodeerd zijn in de netwerkinstellingen van de ontvanger of dat de DHCP-server is ingesteld om gereserveerde adressen te gebruiken voor de ontvangers die niet worden gewijzigd van lease naar lease.
  • Als je liever geen poorten open wilt maken op je bestaande netwerk, kun je de cast-ontvangers op een eigen VLAN-netwerk plaatsen en alleen de TCP- en UDP-poorten tussen het afzendernetwerk en de VLAN van de ontvanger openen.
  • Als je de ontvangerapparaten op een afzonderlijk IoT-netwerk plaatst dat is beveiligd met WPA2-PSK, maar je zorgen maakt over ongeautoriseerde verbindingen met die SSID, kun je toelatingslijsten met MAC-adressen gebruiken om te zorgen dat alleen toegestane apparaten verbinding maken. Zorg ervoor dat je wifi-toegangspunt dit toestaat.
  • Als je een toelatingslijst met MAC-adressen gebruikt en je cast-ontvangers koopt via een goedgekeurde EDU-reseller, neem je contact op met de ontvanger voor een lijst met MAC-adressen en serienummers. We raden je aan de Chromecast met Google TV (4K) te kopen, die een permanente MAC-adres van het apparaat gebruikt.
    Als je bij de aankoop geen lijst met MAC-adressen krijgt, kun je het MAC-adres van je Chromecast met Google TV (4K) het beste instellen door het op een open netwerk in te stellen of een bedrade ethernetverbinding te gebruiken. Controleer daarna het MAC-adres van het apparaat via de instellingen en dan Netwerk en internet van de ontvanger. Zet dit MAC-adres op de toelatingslijst van je netwerk en verplaats het apparaat naar het nieuwe netwerk.
    De Chromecast met Google TV (HD) heeft MAC-adresherschikking standaard aangezet. Er wordt dan een nieuw MAC-adres gemaakt voor elke SSID-verbinding. Doe het volgende om de apparaat-MAC-adres van de Chromecast met Google TV (HD) te gebruiken:
    1. Maak verbinding met een open netwerk om het instellen af te ronden.
    2. Ga naar Instellingen en danNetwerk.
    3. Klik op het PSK-netwerk dat op de MAC-toelatingslijst staat waarmee je verbinding wilt maken en voer het wachtwoord in. De verbinding mislukt, maar je kunt de instelling wijzigen om de apparaat-MAC te gebruiken in plaats van een willekeurig MAC-adres.
    4. Maak opnieuw verbinding met het netwerk op de MAC-toelatingslijst om het instellen te voltooien.
  • Ontvangers ondersteunen 802.11ac wifi 2,4 GHz/5 GHz. Als je ontvangers verbinding maken met 5 GHz, heb je een hogere snelheid en minder conflict over radiokanalen.
  • Als een afzonderlijk IoT-netwerk niet geschikt is voor je netwerk of als in je wifi-toegangspunten geen betrouwbare streamingsnelheden zijn toegestaan en je bedrade ethernetpoorten hebt, kun je je ontvangers verbinden via de ethernetadapter voor Chromecast met Google TV

Vereisten voor cast-afzenders

Afzenders zijn beheerde Chromebooks of andere laptops of desktops met een beheerde versie van Chrome. Er gelden geen speciale vereisten voor de verbinding met het netwerk.

Afzenders moeten de volgende vereisten hebben voor content en om te communiceren met ontvangers:

• Ze kunnen https-verbindingen maken met castedumessaging-pa.googleapis.com.
  • Als je content van services zoals YouTube naar de ontvanger wilt streamen, stel je het verbonden netwerk van de afzender in zodat HTTP- en HTTPS-verbindingen met die services van de afzender zijn toegestaan.
  • Als je contact wilt opnemen met een ontvanger om een castingsessie te starten, moet je zorgen dat afzenders een routepad hebben naar het IP-adres van de ontvanger op TCP-poorten 8008-8009.
  • Als je tabblad- en desktopmirroring-video- en -audiostreams naar de ontvanger wilt sturen, moet je zorgen dat de afzender een routepad naar het IP-adres van de ontvanger heeft op UDP-poort 1 tot 65535.
  • Zorg dat de poorten tussen de afzender en de ontvanger niet worden gefilterd en er geen verkeer tussen de poorten is: TCP 8008-8009, UDP-poorten 1 tot 65535.
  • Video's die worden gestreamd naar een ontvanger maken geen gebruik van WebRTC. Het is een unicast-stream tussen de afzender en de ontvanger. Zorg voor het volgende:
    • Er is een routepad tussen de 2 apparaten.
    • De hierboven vermelde pakketten, protocollen en poorten worden niet geblokkeerd.
    • Verkeer van en naar de ontvanger op deze pakketten, protocollen en poorten wordt niet gefilterd.

Configuratie voor verschillende netwerken

Eén netwerksegment

In het eenvoudigste geval bevinden de afzender en ontvanger zich in hetzelfde netwerksegment of VLAN. Ze communiceren rechtstreeks met elkaar en communiceren met de router voor externe verzoeken, zoals het sturen van https-webverzoeken naar castedumessaging-pa.googleapis.com.

Dit zijn de vereisten voor succesvol casten:

• Beide apparaten hebben een toegewezen IP-adres of kunnen een DHCP-server gebruiken om een IP-adres te verkrijgen. Ook kunnen ze contact opnemen met een DNS-server.
  • Beide apparaten hebben hetzelfde subnetmasker.
  • Beide apparaten kunnen naar castedumessaging-pa.googleapis.com gaan.
  • Er is geen pakketfiltering tussen de afzender en de ontvanger voor TCP-poorten 8008-8009 of UDP 1 - 65535.

Meerdere netwerksegmenten

In dit geval bestaan de afzender en de ontvanger op verschillende netwerksegmenten of VLAN's. Dit is een mogelijk vereenvoudigd model van de situatie waarin alle ontvangers aanwezig zijn op een IoT-netwerk met een eigen WPA2-PSK wifi-toegangspunt. Er kan een NAT of firewall op routerniveau aanwezig zijn.

Dit zijn de vereisten voor succesvol casten:

• Beide apparaten hebben een toegewezen IP-adres of kunnen een DHCP-server gebruiken om een IP-adres te verkrijgen. Ook kunnen ze contact opnemen met een DNS-server.
  • Beide apparaten hebben verschillende subnetmasks, maar kunnen contact opnemen met een router die pakketten tussen de 2 netwerksegmenten kan routeren. Dit betekent dat de routingtabel op de router moet worden geüpdatet om pakketten heen en weer te sturen tussen de 2 segmenten.
  • Beide apparaten kunnen naar castedumessaging-pa.googleapis.com gaan.
  • Er is geen pakketfiltering tussen de afzender en de ontvanger voor TCP-poorten 8008-8009 of UDP 1 - 65535.
  • Als er een firewall bestaat tussen de afzender en de ontvanger, moet je zorgen dat deze is geconfigureerd zodat de ontvanger verbindingen van de afzender op poorten 8008-8009 kan accepteren. Vaste verbindingen kunnen TCP-verkeer via deze poorten verzenden en beide manieren kunnen UDP-pakketten op poorten 1 - 65535 verzenden.
  • Als er meer dan één ontvanger in hetzelfde segment bestaat, raden we je af een NAT-verbinding tussen de 2 netwerksegmenten te hebben. Dit komt omdat het moeilijk is om het in te stellen om verkeer op poorten 8008-8009+8443 door te sturen naar verschillende interne adressen.

Problemen oplossen

Je kunt de volgende problemen ondervinden:

• De ontvanger meldt beperkte connectiviteit
  • De ontvanger geeft geen toegangscode weer
  • Als je de toegangscode opgeeft op de afzender, wordt er geen castingsessie gestart en wordt de foutmelding Er is iets misgegaan of Je hebt een onjuiste toegangscode opgegeven weergegeven.

Als je een van deze problemen tegenkomt, probeer dan het volgende:

• Zorg dat het account dat is gebruikt om de ontvanger in te stellen en het account dat probeert te casten deel uitmaken van hetzelfde domein. Of dat het account dat wordt gebruikt om te casten, bij een domein hoort dat wordt vertrouwd door het account dat is gebruikt om de ontvanger in te stellen.
  • Zorg dat de afzender het IP-adres van de ontvanger kan pingen.
  • Zorg dat er geen pakketfilters staan tussen de afzender en de ontvanger.
  • Plaats de ontvanger indien mogelijk op een netwerksegment of VLAN dat alle filters, proxy's enzovoort heeft uitgezet en kijk of hiermee de problemen zijn opgelost. Als dat het geval is, voeg je de nodige beveiligingsmaatregelen één voor één weer toe totdat je de beveiligingsmaatregel vindt die moet worden aangepast.
  • Als je wilt controleren of het probleem wordt veroorzaakt door je netwerk of de hardware, kun je overwegen een wifi-hotspot in te stellen en een ontvanger en afzender met die wifi te verbinden. Als je in dit scenario wel kunt casten, maar niet in je volledige netwerk, is er een zekere vorm van filteren, proxy's, NAT of onjuiste routingtabellen die communicatie voorkomen.
    • Opmerking: Als je een wifi-hotspot gebruikt, kan het gebeuren dat openbaar routeerbare IP-adressen worden toegewezen aan ontvangers, waardoor de cast standaard mislukt. Kijk hier voor meer informatie.

Google en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.