Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Casten via Cast-moderator

Content casten naar Chromebooks en andere apparaten

Geldt voor beheerde ChromeOS-apparaten of Windows- en macOS-gebruikers die de beheerde Chrome-browser gebruiken op M108 of hoger.

Deze pagina is voor docenten. Als je beheerder bent en meer informatie wilt, bekijk je Cast-moderator instellen.

Wat is Cast-moderator?

Als Chrome-gebruiker, zoals docent, kun je Cast-moderator gebruiken als castoplossing in de klas. Als je een cast-ontvanger koppelt aan een gedeeld scherm, zoals een tv of projector, kunnen jij en je leerlingen allebei een Chrome-tabblad draadloos spiegelen of delen door verbinding te maken met een code.

Cast moderator: Secure, wireless casting for your entire class

Als je Cast-moderator wilt gebruiken, heb je het volgende nodig:

• Cast-afzender: Het apparaat met content die je wilt delen. Bijvoorbeeld een beheerd ChromeOS-apparaat of een beheerde Chrome-browser op M108 of hoger. Zie Over ChromeOS-apparaatbeheer voor meer informatie.
  • Cast-ontvanger: Het apparaat waarnaar je cast. Bijvoorbeeld een Chromecast met Google TV-apparaat dat is aangesloten op een tv of projector.
  • Beheerd Google-account: Als je Cast-moderator wilt gebruiken, moet je een beheerd gebruikersaccount hebben, zoals een school- of werkaccount. Cast-moderator werkt niet met persoonlijke e-mailadressen.

Je cast-ontvanger instellen

Een Cast-moderator moet worden ingesteld door een IT-beheerder. Als je IT-beheerder bent, bekijk je Cast-moderator instellen voor instructies.

Als je cast-ontvanger is ingesteld, is aangesloten op je scherm en aanstaat, opent de Cast-moderator-app automatisch een startscherm met de naam van de cast-ontvanger en de knop Toegangscode tonen. Dit betekent dat je klaar bent om te casten.

• Als de cast-ontvanger correct is ingesteld, zie je de homepage van Google TV alleen als je de afstandsbediening voor de cast-ontvanger gebruikt om de Cast-moderator-app te sluiten.

• Als je de Cast-moderator-app weer uitzet op de Google TV-homepage, kun je deze opnieuw openen door het icoon Cast-moderator te selecteren onder Apps.

• We raden je aan de app Cast-moderator altijd open te houden, ook als je de cast-ontvanger uitzet.De app blijft dan op het scherm vastgezet wanneer je het apparaat weer aanzet.

Casten vanaf je apparaat

Casten vanuit de Chrome-browser op ChromeOS, Windows of macOS

Opmerking: Je kunt niet casten vanuit de Chrome-browser op mobiele apparaten.

1. Zorg dat wifi aanstaat en dat je verbonden bent met het schoolnetwerk. Meer informatie over verbinding maken met wifi.
  2. Open Chrome Chrome.
  3. Selecteer rechtsboven de optie Meeren danCasten.
  4. Selecteer Bronnen.
  5. Kies of je je huidige tabblad van Chrome (Tabblad casten) of je hele scherm (Bureaublad casten) wilt delen.
    Opmerking: Als je video's cast, vooral YouTube-video's, raden we je aan de optie Tabblad Casten te selecteren omdat dit het streamen soepeler laat verlopen.
  6. Selecteer Koppelen met een code.

7. Volg de aanwijzingen om de toegangscode op te geven die wordt getoond op het scherm van je cast-ontvanger.

8. Nadat je Verzenden hebt geselecteerd, wordt de content weergegeven op het scherm van je cast-ontvanger.

Als je het casten wilt beëindigen, klik je op Castenen danStoppen of klik je op Terug op de Chromecast-afstandsbediening. Als je dit wilt doen, kun je wijzigen wie cast en snel stoppen met content tonen. Je keert dan terug naar het scherm Koppelen met een code.

Casten vanaf de snelle instellingen van je Chromebook
  1. Zorg dat wifi aanstaat en dat je verbonden bent met het schoolnetwerk. Meer informatie over verbinding maken met wifi.
  2. Klik in Snelle instellingen voor ChromeOS, meestal rechtsonder, om het menu te openen en selecteer Casten.
  3. Selecteer Koppelen met een code.
  4. Volg de aanwijzingen om de toegangscode op te geven die wordt getoond op het scherm van je cast-ontvanger.
  5. Nadat je Verzenden hebt geselecteerd, wordt de content weergegeven op het scherm van je cast-ontvanger.

Als je niet meer wilt delen, klik je op Stoppen in je meldingen of klik je op Terug op de Chromecast-afstandsbediening.Zo kun je wijzigen wie cast en snel stoppen met content tonen. Je keert dan terug naar het scherm Koppelen met een code.

Als je problemen ondervindt of een cast-sessie niet kunt starten, neem je contact op met je beheerder om te checken of je cast-ontvanger en je cast-afzender beide zijn verbonden met het juiste netwerk en of alle instellingen zijn afgerond.

Veelgestelde vragen

Kun je casten vanaf elk apparaat?

Je kunt casten vanaf elk ChromeOS-apparaat, zoals een Chromebook of ChromeOS Flex-apparaat. Je kunt ook casten vanaf niet-ChromeOS-laptops of desktopapparaten zoals Windows, Linux en MacOS met de Chrome-browser. Casten vanaf mobiele telefoons wordt niet ondersteund.

Hoe kan ik tijdens het casten wisselen tussen een tabblad en het hele scherm?

Als je cast vanuit de Chrome-browser, kun je schakelen welke bron wordt gecast met de knop Bronnen in het cast-menu. Als je audio of video cast, raden we aan de optie Tabblad Casten te gebruiken voor betere prestaties.

Wat als ik niet elke keer een code wil gebruiken om verbinding te maken? Waarom verdwijnt een apparaat waarnaar ik heb gecast steeds na een bepaalde tijd?

Dit wordt bepaald door het beleid in de Beheerdersconsole. Beheerders kunnen kiezen hoelang een cast-ontvanger waarnaar je cast, wordt opgeslagen in je lijst met Cast-apparaten. Een cast-ontvanger kan maximaal 1 jaar worden opgeslagen. Beheerders kunnen ook verschillende beleidsregels instellen voor verschillende organisatie-eenheden. Neem contact op met je beheerder voor hulp.

Hoe beheer ik mijn audio of volume als ik cast?

Als je begint met casten, beheert Chromecast alle audio. Dit betekent dat je het volume niet kunt bedienen met de Chrome-browser of Chromebook terwijl je cast. Gebruik de GoogleTV-afstandsbediening of de afstandsbediening van het scherm om het volume van gecaste audio te wijzigen.

Neem contact op met je beheerder als je het volume wilt bedienen met de GoogleTV-afstandsbediening en dat niet lukt. Misschien heeft hij een extra stap overgeslagen tijdens het koppelen van de afstandsbediening met het scherm.

Opmerking: Audio casten vanaf een macOS-apparaat via Cast-desktop wordt momenteel niet ondersteund. Je kunt audio casten via het tabblad Casten.

Hoe voorkom ik dat het startscherm van Google TV wordt getoond?

De Cast-app zet zichzelf vast op het scherm als je de app niet hebt gesloten. We raden je aan de Cast-app altijd open te houden, zelfs als je de Chromecast uitzet. De app blijft dan vastgezet op het scherm als je het apparaat weer aanzet.

Kunnen meerdere leerlingen tegelijkertijd casten?

Nee, de cast-ontvanger kan maar naar 1 caster tegelijk luisteren. Als je een toegangscode voor casten toont, wordt de eerste persoon die de code opgeeft om te casten geselecteerd. Als je wilt toestaan dat een nieuwe persoon cast, moet er een nieuwe cast-code worden gebruikt, omdat elke code maar 1 keer kan worden gebruikt.

Zijn er instellingen om toe te staan of te voorkomen dat leerlingen casten?

Je beheerder kan toestaan of voorkomen dat leerlingen kunnen casten in de Beheerdersconsole. Als je alleen docenten wilt toestaan te casten, neem je contact op met je beheerder.

Is er een manier om de mirroring tijdens een cast-sessie te onderbreken?

Ja. Als je het castmenu opnieuw opent door het cast-icoon in de balk onderaan te selecteren, vind je een optie om het casten te onderbreken. Hiermee wordt de huidige weergave vastgezet, zodat je kunt communiceren met de cast-afzender zonder dat het publiek kan meekijken. Als je de mirroring wilt hervatten, open je het menu opnieuw en selecteer je Hervatten.

Ik heb problemen met de kwaliteit van mijn cast-sessie. Het casten stopt, er is een merkbare vertraging of de resolutie is niet helder. Wat moet ik doen?

De castkwaliteit wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder de apparaatspecificaties, de signaalsterkte en de netwerkstabiliteit. Neem contact op met je IT-beheerder om eventuele netwerkgerelateerde problemen te onderzoeken. Je kunt ook feedback en foutopsporingslogboeken sturen vanaf je computer op chrome://cast-feedback.

Welke talen worden ondersteund voor Cast-moderator?

Cast-moderator is momenteel beschikbaar in 14 talen en 15 landen.

Je kunt Cast-moderator gebruiken in de volgende talen:

• Deens
  • Nederlands
  • Engels
  • Frans
  • Duits
  • Italiaans
  • Japans
  • Koreaans
  • Mandarijn (vereenvoudigd)
  • Mandarijn (traditioneel)
  • Noors
  • Portugees
  • Spaans
  • Zweeds

Cast-moderator is beschikbaar in de volgende landen:

• Australië
  • Oostenrijk
  • België
  • Canada
  • Denemarken
  • Finland
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Groot-Brittannië
  • India
  • Ierland
  • Italië
  • Japan
  • Nederland
  • Nieuw-Zeeland
  • Noorwegen
  • Zuid-Korea
  • Spanje
  • Zweden
  • Zwitserland
  • Taiwan
  • Verenigde Staten

Hoe dien ik feedback in over Cast-moderator?

Voer een van de volgende handelingen uit om feedback te verzenden:

• Ga naar het startscherm van Cast-moderator, klik op het icoon Informatie en klik dan op Feedback sturen.
  • Gebruik de optie om feedback te sturen op de Chromebook en neem de tekst Cast-moderator op.

Google en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.