Flytta över kunder från G Suite till Google Workspace

Nu är det dags att flytta över dina prenumerationer på G Suite Basic och G Suite Business till Google Workspace. Från och med den 1 februari 2023 flyttar Google automatiskt över dina kunder när de är kvalificerade.

I den här artikeln:

Styra aviseringar till dina kunder

Dina kunder får e-postmeddelanden och aviseringar på Googles administratörskonsol före och efter att Google automatiskt flyttar över dem till Google Workspace. Om du inte vill att kunderna ska få dessa aviseringar:

1. Logga in på Partner Sales Console.
  2. Klicka på menyn Menyföljt avInställningar högst upp.
  3. På sidan Kontoinformation avmarkerar du rutan Tillåt Google att meddela kunderna om automatisk överflyttning av G Suite till Google Workspace.
  4. Klicka på Uppdatera.

Det kan ta upp till 24 timmar att införa ändringar, men det går oftast snabbare. Läs mer

Använda Partner Sales Console för att flytta över G Suite-prenumerationer

Om du vill flytta över en kund kan du flytta kundens G Suite-prenumeration till en Google Workspace-prenumeration i Partner Sales Console.

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Det här behöver du veta om överflyttningar
  • Kundens G Suite Basic- och G Suite Business-prenumerationer får ha Google Workspace Business-utgåva. Kunder som har fler än 300 användare måste uppgradera till en Google Workspace Enterprise-utgåva.
  • Alla användare på kundens konto får samma prenumeration. Det går till exempel inte att flytta vissa användare till Business Plus medan andra fortsätter att använda Business Standard. Om en kund har flera utgåvor av G Suite (partiell domänlicensiering) kontaktar du Google Partner Sales för att få hjälp.
  • Eventuella rabatter som du för närvarande får på G Suite gäller inte när kunden har flyttat över till en Google Workspace-prenumeration.
  • Dina kunder med G Suite-prenumerationer med arkiverad användare måste byta till prenumerationen med arkiverad användare som motsvarar deras Google Workspace-prenumeration när de flyttar över. Läs mer om hur du byter utgåva för arkiverade användare.

Tips! En lista med G Suite-kunder finns i Partner Sales Console. Klicka på Ladda ned på sidan Kunder för att få en .csv-fil med alla kunder och deras prenumerationer. Filtrera sedan efter aktiva prenumerationer på G Suite Basic och G Suite Business.

Download customer button

Så här flyttar du över en individuell G Suite-prenumeration i Partner Sales Console

Flytta över en prenumeration på G Suite

1. Logga in på Partner Sales Console.
  2. På sidan Kunder klickar du på kundens namn.
  3. Välj G Suite Basic- eller G Suite Business-prenumeration.
  4. Klicka på Nedgradera(visas endast för G Suite Business-prenumerationer) eller Uppgradera.

Obs! Välj inte Byt prenumeration. Rabatter gäller endast nya Google Workspace-beställningar.

5. Välj en Google Workspace Business- eller Enterprise-utgåva.
  6. Granska planerna och klicka på Välj prenumeration.
    Konsolen visar standardprenumeration (återförsäljarmarginal) och prenumeration med överflyttningsrabatt. Du kan behöva scrolla ned för att se rabatterna.

Klicka på slutdatumet om du vill se priset efter rabattperioden.

Standard and Transition Discount plans

Så här massflyttar du flera G Suite-prenumerationer i Partner Sales Console

Viktigt om massöverflyttningar

• Det går inte att massöverflytta kunder med följande typer av prenumerationer:
    • Offlineprenumerationer – kontakta Googles säljteam för att flytta över dessa prenumerationer
    • Prenumerationer med årsavgift
    • Prenumeration med arkiverad användare
    • G Suite Lite-prenumerationer
    • Flera G Suite- eller Google Workspace-prenumerationer
  • Du kan flytta över upp till 300 prenumerationer i taget.
  • Om en kunds G Suite-prenumeration har en licensgräns på fler än 300, men antalet tilldelade licenser är färre än 300, justerar vi licensgränsen till 300 när vi flyttar över prenumerationen till rekommenderad Google Workspace Business-utgåva.
  • Du är berättigad till överflyttningsrabatter om du uppgraderar kunderna till utgåvor på högre nivå när du gör massöverflyttningar. Google drar automatiskt av dessa rabatter åt dig.

Massöverflytta G Suite-prenumerationer

1. Logga in på Partner Sales Console.
  2. Klicka på Flytta över G Suite i den vänstra panelen.

Bulk transition.

Du får en lista över G Suite Basic- och G Suite Business-prenumerationer som för närvarande är kvalificerade för massöverflyttning.

3. Välj de prenumerationer som du vill flytta över.

Genom att göra en massöverflyttning godkänner du att kunden flyttas över till Googles rekommenderade prenumerations- och betalningsplan. Om du inte är införstådd med rekommendationerna kan du klicka på Anpassad överflyttning och flytta över prenumerationen individuellt.

4. Klicka på Flytta över uppe till höger.
  5. Klicka på Starta överflyttningen.

Obs!

• Det kan ta lite tid innan processen för massöverflyttning är klar. När processen har påbörjats går den inte att avbryta förrän alla överflyttningarna har bearbetats.
  • Under den här tiden kan du inte påbörja ytterligare överflyttningar.
  • Du kan visa en logg över framsteg och fel efter att överflyttningen har slutförts.
  • Prenumerationer som inte har flyttats över fortsätter att visas i listan med G Suite-prenumerationer. Du kan försöka utföra överflyttningarna igen.

Använda återförsäljar-API för att flytta över G Suite-prenumerationer

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Obs! Channel Services API har för närvarande inte stöd för erbjudandekoder. Om du vill flytta över G Suite-prenumerationer använder du Reseller API eller väljer lämpligt erbjudande med Channel Services API.

När du uppgraderar en kunds G Suite-prenumeration till en Google Workspace-prenumeration.

• Alla användare på kundens konto får samma prenumeration. Det går till exempel inte att flytta vissa användare till Business Plus medan andra fortsätter att använda Business Standard.
  • Eventuella rabatter som du för närvarande får på G Suite gäller inte när kunden har bytt prenumeration.
  • G Suite-prenumerationer med arkiverad användare flyttas över till Google Workspace-prenumerationer med arkiverad användare (samma funktion). Du behöver inte göra något.

Mer information om återförsäljarrabatter finns på Partner Advantage-portalen.

Så här flyttar du en G Suite-prenumeration med Reseller API

Reseller API använder en erbjudandekod för att tillämpa en rabatt på G Suite-prenumerationer som flyttar över till Google Workspace.

Mer information om erbjudandekoder finns i Google Cloud Partner Portal. Logga in för att titta på Google Workspace-webbinariet Överflyttning från G Suite till Google Workspace.

Med erbjudandekoden (dealCode) kan du låsa upp specialerbjudandet genom att skicka erbjudandekodsträngen tillsammans med anropet subscriptions.insert.

Så här flyttar du till exempel en kunds prenumeration till Google Workspace Enterprise Standard:

subscription = Subscriptions.Insert(
customerId='nnnnnn',
body={
customerId: 'nnnnnn',
skuId: '1010020026',
Plan: {
planName: 'FLEXIBLE',
},
seats: {
maximumNumberOfSeats: 10,
}
dealCode: 'XXXXXXXXXX'
})

Google Workspace-produkt-id:n

Produkt-id Produkt
1010020028 Google Workspace Business Standard
1010020025 Google Workspace Business Plus
1010020026 Google Workspace Enterprise Standard
1010020020 Google Workspace Enterprise Plus

Felsökning

Om du får ett felmeddelande som svar på anropet subscriptions.insert måste du bekräfta att du använder erbjudandekoden på rätt överflyttningsväg.

Överflyttningsebjudandena är endast tillgängliga när du flyttar till en SKU på högre nivå. Rabatten gäller till exempel inte för G Suite Basic-prenumerationer som flyttas till Google Workspace Business Starter.

Vanliga frågor om granskning av överflyttning

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Hur påverkar överflyttningen nuvarande prenumerationer på G Suite?

Befintliga G Suite-prenumerationer och relaterade tjänster fortsätter att fungera på samma sätt som i dag fram till överflyttningen.

Vi rekommenderar att du går över till ett Google Workspace-erbjudande som uppfyller kundens behov. Om du vill kan vi automatiskt flytta över dina kunders prenumerationer när de blir kvalificerade. Vi meddelar dig minst 30 dagar innan det är dags för kundens automatiska överflyttning.

Kunder med årsavgift/fast längd kan flyttas över automatiskt på förnyelsedatumet.

När ska jag flytta över mina kunder till Google Workspace?

För kunder som du inte redan har flyttat över startar du övergången så snart som möjligt. Från och med den 1 februari 2023 flyttar Google automatiskt över dina kunder när de är kvalificerade.

Påminnelser:

• Rabatter för egen överflyttning är 5 % högre än rabatter för automatisk överflyttning. Rabatterna gäller endast kunder som flyttar till en SKU med högre nivå (till exempel G Suite Basic till Google Workspace Business Plus).
  • Du kan använda verktyget för massöverflyttningar i Partner Sales Console för att flytta över upp till 300 kunder samtidigt
Hur fungerar automatiska överflyttningar?

Om du väljer att inte flytta över en kund flyttar Google automatiskt över kundernas prenumerationer när kunden är kvalificerad. Kvalificering för automatisk överflyttning sker löpande från och med den 1 februari 2023.

• Vi informerar dig och din kund minst 30 dagar innan kunden flyttas över automatiskt. Du får ett e-postmeddelande med en CSV-fil som innehåller listan över kunder som ska flyttas över automatiskt.
  • Fram till den dag då vi automatiskt flyttar över dina kunder kan du flytta över dem, antingen direkt i konsolen, via API:t eller med hjälp av verktyget för massöverflyttning.
  • På dagen för de automatiska överflyttningarna flyttas kvalificerade kunder över under en period på 24–48 timmar.
  • Du får en CSV-fil en gång per dygn som visar en lista över kunder som har flyttats över automatiskt under den föregående 24-timmarsperioden.
  • Du kan inte begära något av följande:
    • Det specifika datumet för automatisk överflyttning
    • En lista över kunder som ska inkluderas eller inte i automatiska överflyttningar
    • Anpassade överflyttningsvägar för dina kunder. Vi flyttar över kunder baserat på vilka funktioner de använder för närvarande.

För de flesta kunder påverkar överflyttningen inte priset. Men i vissa fall kan priserna variera utifrån vilka produkter som används. Mer information om rabatter som tillämpas på prenumerationer som flyttas över automatiskt finns i Partner Advantage-portalen (kräver ett Partner Advantage-konto).

När flyttas kunder med årsavgift/fast längd automatiskt över?

Kunder med årsavgift/fast längd kan flyttas över automatiskt på förnyelsedatumet. För kunder via återförsäljare med en årsprenumeration med årsavgift rekommenderar vi att du flyttar över dem till flexibel avgift. Om du inte gör något flyttas kunden automatiskt över på förnyelsedatumet för årsprenumerationen.

Om mål-SKU är högre och dyrare än käll-SKU övergår kunden automatiskt till en flexibel prenumeration. Annars flyttas kunderna automatiskt över till en årsprenumeration med årsavgift. Vi vill påminna om att du inte kan uppgradera eller nedgradera en årsprenumeration med årsavgift förrän den har förnyats.

Vilka kunder ingår i CSV-filen?

G Suite-prenumerationer som var schemalagda för automatisk överflyttning från och med den 1 februari 2023 skickades via e-post i en bifogad CSV-fil i november 2022. Vi skickar ett e-postmeddelande om dina och dina kunders (enligt dina aviseringsinställningar) minst 30 dagar innan kunden flyttas över automatiskt.

Varför visas inte alla mina kunder med en G Suite-prenumeration i CSV-filen?

En kund kanske inte finns med i en CSV-bilaga eftersom de inte är schemalagda för överflyttning ännu eller inte är planerade att flyttas över om 30 dagar. Vissa kunder går över vid olika datum. Prenumerationer med tillägg kan till exempel flyttas över vid ett senare datum.

Varför flyttades min kund över till en annan prenumeration än den som föreslås i CSV-filen?

Kunden kan automatiskt flyttas över till en annan prenumeration än den som föreslås i CSV-filen om de använder en funktion som ändrar den rekommenderade SKU:n. Vi flyttar över kunden till en lämplig Google Workspace-utgåva, baserat på de funktioner som kunden använder för närvarande.

Annars är det möjligt att kunden flyttas över av sin partner mellan aviseringsdatumet och datumet för automatisk överflyttning.

Flyttas alla mina G Suite-kunder över automatiskt?

De flesta G Suite-kunder flyttas över automatiskt när de är kvalificerade. Kunder med följande typer av prenumerationer flyttas inte över automatiskt samma datum:

• Offlineprenumerationer
  • G Suite Lite-prenumerationer
  • G Suite-prenumerationer med partiell domänlicensiering

Kontakta en Google-säljare om du vill flytta över dessa prenumerationer.

Vilken utgåva flyttas kunden automatiskt över till?

Vi flyttar över kunden till en lämplig Google Workspace-utgåva, baserat på de funktioner som kunden använder för närvarande.

Om en G Suite Business-kund exempelvis använder Google Arkiv flyttar vi kunden till Google Workspace Business Plus så att kunden kan fortsätta använda denna funktion.

Obs! Det kan ta några dagar innan funktionsändringarna registreras i våra system. Om kunden slutar använda en funktion strax innan kontot kan flyttas över automatiskt kanske vi inte känner till ändringen innan vi flyttar över kunden.

Om en kund har en G Suite-prenumeration med arkiverad användare med flexibel avgift flyttar vi automatiskt över kunden till en prenumeration med arkiverad användare som motsvarar den nya Google Workspace-prenumeration. Om en kund har en prenumeration med G Suite-prenumeration med årsavgift/fast längd, kan du hjälpa kunden att flytta över sina prenumerationer.

Vad händer med en kunds tilläggsprenumerationer vid överflyttningen?

Vissa Google Workspace-utgåvor har samma funktioner som är tillgängliga med tilläggsprenumerationer. Arkiv ingår till exempel i Business Plus. Om en kund har aktiverat automatisk licensiering och automatiskt övergår till en Google Workspace-utgåva som innehåller samma funktioner som tilläggsprenumerationen, avslutar vi prenumerationen när vi flyttar över dem till Google Workspace.

Om automatisk licensiering är inaktiverad för kunden, för att undvika dataförlust, avbryter vi inte tilläggsprenumerationer. Om du inte vill ha en separat tilläggsprenumeration tilldelar du dessa kunder användarlicenser till tilläggsprenumerationen Google Workspace och säger sedan upp prenumerationen 24 timmar efter du tilldelar licenserna på nytt.

Flyttas G Suite-prenumerationer med arkiverad användare automatiskt över?

Om en kund har en G Suite-prenumeration med arkiverad användare med flexibel avgift flyttar vi automatiskt över kunden till en prenumeration med arkiverad användare som motsvarar den nya Google Workspace-prenumerationen. Om en kund har en prenumeration med G Suite-prenumeration med årsavgift/fast längd jobbar du med kunden för att flytta över prenumerationerna manuellt.

Kan kunderna nedgradera eller uppgradera sin prenumeration efter en automatisk överflyttning?

Ja. Vi flyttar över kunden till en Google Workspace-utgåva med de funktioner som kunden använder för närvarande och behåller kundens data. Om en kund med årsavgift (månadsbetalning) vill byta till en annan Google Workspace-utgåva kan du ändra kundens prenumeration upp till 180 dagar efter överflyttningen. Kunder med flexibel avgift kan byta utgåva när som helst.

Kunder med fler än 300 användare kan bara byta till en Google Workspace Enterprise-utgåva.

Vad händer om en kund automatiskt flyttar över till en Google Workspace-utgåva som jag inte säljer?

Vi flyttar över kunden till en lämplig Google Workspace-utgåva, baserat på de funktioner som kunden använder för närvarande. Om du för närvarande inte säljer målprenumerationen kan du antingen

• Flytta över kunden före den 1 februari 2023 till önskad målutgåva.
  • Ändra kundens prenumeration efter den automatiska överflyttningen. Du kan ändra en kunds årsavgift (månadsbetalning) upp till 180 dagar efter överflyttningen och en kunds prenumeration med flexibel avgift när som helst.

Välj en Google Workspace-utgåva

Öppna avsnitt  |  Komprimera alla och gå högst upp

Jämförelse av Google Workspace-funktionerna

När du väljer Google Workspace-utgåva att flytta över till rekommenderar vi att du tänker på följande:

• Antal användare – kundens G Suite Basic- och G Suite Business-prenumerationer får ha högst 300 licenser för att kunna flytta över till en Google Workspace Business-utgåva. Kunder som har fler än 300 användare måste uppgradera till en Google Workspace Enterprise-utgåva.
  • Funktioner som kunden använder för närvarande – välj en utgåva som har de funktioner som kunden är beroende av i dag.
  • Funktioner som kunden vill använda i framtiden – finns det funktioner som kunden vill ha eller behöver, men som kunden inte har tillgång till för närvarande?

Tabellerna nedan visar exempel på premiumfunktioner och de Google Workspace-utgåvor som har stöd för dem.

Obs! Prenumerationer på G Suite Basic eller G Suite Business kan inte flytta över till Enterprise Essentials, Essentials eller Frontline.

Kontrollera vilka funktioner som används

Om du har åtkomst till kundens administratörskonsol för G Suite kan du kontrollera vilka funktioner som används.

Steg 1: Öppna administratörskonsolen.

1. Öppna ett nytt inkognitowebbläsarfönster och logga in på Partner Sales Console.
  2. Gå till sidan Kunder och klicka på kundens namn.
  3. Nedanför Snabblänkar klickar du på Administratörskonsol.

Steg 2: Kontrollera om en funktion används.

1. I tabellerna ovan letar du reda på kolumnen Används? för funktionen du är intresserad av.
  2. Öppna hjälpartikeln genom att klicka på Verifiera.
  3. Följ anvisningarna i hjälpartikeln för att kontrollera en funktion. Kontrollera till exempel mängden lagringsutrymme som används eller om livestreaming är aktiverat (endast tillgängligt med Enterprise-utgåvor).