Avsluta eller stänga av ett faktureringsunderkonto för Google Cloud (för återförsäljare)

Den här artikeln är avsedd för auktoriserade Google-återförsäljare

När en kund inte längre använder ett faktureringsunderkonto kan du avsluta den kopplade Google Cloud-prenumerationen.

Du kan även stänga av prenumerationen på Google Cloud om du till exempel vill stänga av en kunds faktureringsunderkonto på grund av en förfallen skuld. I sällsynta fall kan Google utfärda avstängningar på grund av potentiella överträdelser av användarvillkoren för Google Cloud.

Behörigheter som krävs för den här uppgiften

• Administratörsrollen som Google Cloud-återförsäljare i Google Cloud Billing-kontot för återförsäljare för faktureringsunderkontot. Läs mer
  • Eller en anpassad roll med behörigheten billing.accounts.close på Google Cloud-faktureringskontot för återförsäljare i faktureringsunderkontot. Läs mer

Säga upp en kunds prenumeration

Om du säger upp en Google Cloud-prenumeration stängs det kopplade faktureringsunderkontot. I Partner Sales Console tas prenumerationen bort och faktureringsunderkontots status är Stängt på Google Cloud Console. Obs! Faktureringskonton kan inte återställas eller öppnas igen. Du faktureras för kostnader som uppkom innan du avslutade kontot.

Du kan bara säga upp prenumerationer som inte är kopplade till aktiva projekt.

Om du säger upp en Google Cloud-prenumeration stoppar alla faktureringsbara tjänster (exempelvis körning av VM-instanser eller lagringsutrymmen) i projekt som är kopplade till faktureringsunderkontot.

Om du har resurser i kopplade projekt som du vill driva vidare länkar du projekten till ett aktivt faktureringsunderkonto. Du kan även inaktivera fakturering för faktureringsunderkontots kopplade projekt.

1. Logga in på Partner Sales Console med ditt Cloud Identity-konto eller Google Workspace-återförsäljarkonto. Läs mer.
  2. På sidan Kunder väljer du kundens konto.
  3. Välj den Google Cloud-prenumeration som ska sägas upp. Tips! Klicka på faktureringsunderkontots id för att visa det i Google Cloud Console.

4. Ändra prenumerationens status till Uppsagd. Viktigt! Du kan inte ändra tillbaka statusen till Aktiv eller Avstängd.

Prenumerationen tas bort från Partner Sales Console. I Google Cloud Console ställs faktureringsunderkontot in på Stängt (om du klickar på Öppna faktureringskonto igen visas ett felmeddelande).

Så här fungerar avstängningar

När du stänger av en Google Cloud-prenumeration begränsar du en kunds alternativ utan att helt avbryta kundens aktiva tjänster. Medan kunden är avstängd gäller följande:

• Kunden kan inte skapa nya virtuella datorer för Google Cloud-projekt som är kopplade till det avstängda faktureringsunderkontot.
  • Kunden kan få åtkomst till och ändra befintliga Google Cloud-projekt.
  • Kunden kan få åtkomst till och ändra befintliga virtuella datorer i ett aktivt projekt.

Faktureringsadministratörer på faktureringsunderkontot får ett e-postmeddelande med information om varför kontot har stängts av. Du definierar användarvillkoren för en kund och ansvarar för att tillhandahålla en acceptabel förklaring till avstängningen. Dina kunder måste samarbeta med dig för att ta bort avstängningen.

Stänga av en Google Cloud-prenumeration

1. Logga in på Partner Sales Console med ditt Cloud Identity-konto eller Google Workspace-återförsäljarkonto. Läs mer.
  2. På sidan Kunder väljer du kundens konto.
  3. Välj den Google Cloud-prenumeration som ska stängas av. Tips! Klicka på faktureringsunderkontots id för att visa det i Google Cloud Console.

4. Ändra prenumerationsstatusen till Uppsagd. Faktureringsadministratörer för faktureringsunderkontot får ett e-postmeddelande om avstängningen.

I Google Cloud Console är statusen för faktureringsunderkontot inställt på Prövning och följande varning visas: Återförsäljaren har stängt av faktureringskontot. Kontakta återförsäljaren för att förhindra avbrott i tjänsten.

Alert for suspended billing account

Häv avstängningen av en Google Cloud-prenumeration

När du är redo att ta bort en avstängning kan du återaktivera prenumerationen. När du tar bort en avstängning försvinner befintliga begränsningar för ägda Google Cloud-projekt. Faktureringen återupptas för projekt som är kopplade till faktureringsunderkontot.

Om du inte kan ta bort avstängningen eller har problem med att göra det kontaktar du kundsupport och ber om hjälp.

1. Logga in på Partner Sales Console med ditt Cloud Identity-konto eller Google Workspace-återförsäljarkonto. Läs mer.
  2. På sidan Kunder väljer du kundens konto.
  3. Välj den Google Cloud-prenumeration som en avstängning ska tas bort från. Tips! Klicka på faktureringsunderkontots id för att visa det i Google Cloud Console.

4. Ändra prenumerationsstatusen till Aktiv. I Google Cloud Console ändras även statusen för faktureringsunderkontot till Aktivt konto.