Een schermlezer gebruiken met Google Agenda

Je kunt afspraken maken, uitnodigingen naar anderen versturen, uitnodigingen accepteren of weigeren en meer acties uitvoeren in Google Agenda met een schermlezer.

Tips voor het gebruik van sneltoetsen

• JAWS: Schakel de virtuele cursor uit of gebruik het JAWS-wachtwoord via de opdracht JAWS + 3.
  • NVDA: Schakel naar de focusmodus of gebruik het wachtwoord via de opdracht NVDA + F2.
  • ChromeVox of VoiceOver: Schakel niet tussen modi of gebruik geen wachtwoorden via opdrachten.

Meer informatie over hoe je sneltoetsen inschakelt.

Navigatietips

• Druk op n of j om naar de volgende periode te gaan.
  • Druk op p of k om naar de vorige periode te gaan.
  • Druk op t om terug te gaan naar de weergave van vandaag.
  • Druk op c om een afspraak te maken.
  • Druk op Tab om naar de volgende afspraak te gaan. Druk op Shift + Tab om terug te gaan.
  • Als je naar de mini-agenda wilt gaan, gebruik je de opdracht 'Ga naar tabel' van je schermlezer. Selecteer vervolgens de dag die je als eerste in het weergavegebied wilt zien.

Tasks en Keep bekijken

Je kunt Keep en Tasks nu in een zijvenster gebruiken terwijl je Agenda gebruikt. De tools in het zijvenster zijn standaard samengevouwen. Als je naar het zijvenster wilt gaan en een van de tools wilt uitvouwen, volg je deze stappen:

1. Gebruik deze sneltoetsen om naar het zijvenster te gaan:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (punt) of Ctrl + Alt + , (komma)
    • Chromebook: Alt + Shift + . (punt) of Alt + Shift + , (komma)
    • Mac: + Option + . (punt) of + Option + , (komma).
  2. Druk in het zijvenster op de pijl-omhoog of -omlaag om te schakelen tussen Keep en Tasks. Druk vervolgens op Enter om de tool uit te vouwen die je wilt gebruiken.
  3. Je kunt in het zijvenster de volgende acties uitvoeren zonder Agenda te verlaten:
    • Keep: Checklists en notities maken.
    • Tasks: Taken en deadlines toevoegen.
  4. Gebruik deze sneltoetsen om naar Agenda terug te keren terwijl het zijvenster is geopend:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (punt) of Ctrl + Alt + , (komma)
    • Chromebook: Alt + Shift + . (punt) of Alt + Shift + , (komma)
    • Mac: + Option + . (punt) of + Option + , (komma).
  5. Als je het zijvenster wilt sluiten, druk je op Shift + Tab totdat je Sluiten bereikt. Druk vervolgens op Enter.

Meer informatie over hoe je Keep en Tasks kunt gebruiken met Agenda.

Afspraken maken en updaten

Een afspraak maken met gasten of ruimten

Opmerking: Je werk of school moet ruimten instellen in Agenda voordat je deze kunt boeken.

Ga als volgt te werk om mensen uit te nodigen of ruimten te boeken voor je afspraken:

1. Open Google Agenda.
  2. Selecteer Afspraak maken.
  3. Voer de gegevens van de afspraak in.
  4. Optioneel: Selecteer 'Niet herhaald' en kies hoe vaak de afspraak moet worden herhaald.
  5. Selecteer Gasten en voer de namen van de gasten in.
  6. Selecteer Ruimten en voer de namen van de ruimten in.
  7. Optioneel: Als je een tijd wilt kiezen die voor iedereen met een Google-account uitkomt, kun je Aanbevolen tijden selecteren.
  8. Sla de afspraak op.
  9. Optioneel: Als je een e-mail naar gasten wilt sturen, selecteer je Verzenden.

Tijdstip zoeken

Als iemand zijn agenda met je heeft gedeeld of deel uitmaakt van je bedrijf, school of andere organisatie, kun je controleren of de persoon vrij of bezet is wanneer je hem aan een afspraak toevoegt.

1. Open Google Agenda.
  2. Selecteer Afspraak maken.
  3. Typ in het vak 'Gasten toevoegen' de naam of het e-mailadres van de persoon die je wilt uitnodigen.
  4. Selecteer Tijdstip zoeken. Je kunt de planning zien van de gast die je hebt uitgenodigd als die persoon de agenda met je heeft gedeeld.

Reageren op uitnodigingen

1. Open Google Agenda.
  2. Selecteer een afspraak.
  3. Selecteer Ja, Misschien of Nee.

Reageren op een uitnodiging en een opmerking verzenden

Wanneer je op een uitnodiging reageert, kun je ook een opmerking toevoegen voor de persoon die de afspraak heeft gemaakt, bijvoorbeeld 'Ik kom tien minuten later'.

1. Open Google Agenda.
  2. Open een afspraak.
  3. Selecteer Afspraak bewerken Afspraak bewerken.
  4. Selecteer Ja, Misschien of Nee.
  5. Selecteer Een opmerking toevoegen en typ je opmerking. (Andere mensen die zijn uitgenodigd voor de afspraak, kunnen onder je naam zien wat je hebt geschreven.)
  6. Sla de afspraak op.

Wijzigen hoe je wordt geïnformeerd over afspraken

Wanneer je een afspraak maakt, kun je selecteren of Agenda je updates via e-mail of systeemmeldingen stuurt.

1. Open Google Agenda.
  2. Selecteer Afspraak maken.
  3. Voer de gegevens van de afspraak in.
  4. Kies in het menu Meldingsmethode hoe en wanneer je een herinnering wilt ontvangen.
    • Je kunt kiezen tussen waarschuwingsmeldingen of e-mail en kiezen wanneer je de melding ontvangt.
    • Selecteer Een melding toevoegen om een andere meldingsmethode of andere tijd toe te voegen.
    • Selecteer Melding verwijderen om een melding te verwijderen.
  5. Selecteer Opslaan.

Meldingen toevoegen of wijzigen voor bestaande afspraken

1. Open Google Agenda.
  2. Selecteer een afspraak.
  3. Selecteer Bewerken.
  4. Kies in het menu Meldingsmethode hoe en wanneer je een herinnering wilt ontvangen.
    • Je kunt kiezen tussen waarschuwingsmeldingen of e-mail en kiezen wanneer je de melding ontvangt.
    • Selecteer Een melding toevoegen om een andere meldingsmethode of andere tijd toe te voegen.
    • Selecteer Melding verwijderen om een melding te verwijderen.
  5. Selecteer Opslaan.

Je agenda delen

Je kunt laten zien wanneer je beschikbaar bent door je agenda's te delen met collega's, vrienden en familie met een Google-account.

1. Open Google Agenda.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen en dan Instellingen.
  3. Selecteer de agenda die je wilt delen onder 'Instellingen voor mijn agenda's'.
  4. Selecteer Mensen toevoegen onder 'Delen met bepaalde personen'.
  5. Voer het e-mailadres in van iemand met wie je je agenda wilt delen.
  6. Wanneer je klaar bent, selecteer je Verzenden.

Andere agenda's weergeven

Je kunt andere agenda's toevoegen aan je eigen agenda's, zoals agenda's met feestdagen.

1. Open Google Agenda.
  2. Selecteer Andere agenda.
  3. Zoek de agenda die je wilt weergeven of verbergen en schakel deze in of uit.

Bepalen in welke agenda een afspraak staat

Ga als volgt te werk om erachter te komen wie een afspraak heeft gemaakt en in welke agenda de afspraak staat:

• Gebruik de pijltjestoetsen wanneer de virtuele cursor is uitgeschakeld of in de focusmodus. Je hoort de gegevens wanneer je agenda's markeert, zoals de naam van de agenda.
  • Vouw een afspraak uit en luister naar de naam van de agenda in de afspraakdetails.

Een afspraak verwijderen

Als je niet bij een afspraak aanwezig kunt zijn of als je deze niet in je agenda wilt zetten, kun je de afspraak verwijderen.

1. Open Google Agenda.
  2. Selecteer een afspraak.
  3. De afspraak verwijderen:
    1. Als sneltoetsen in Agenda zijn ingeschakeld, druk je op Backspace.
    2. Selecteer Verwijderen.

Verwijderde afspraken herstellen

Als per ongeluk een afspraak hebt verwijderd, kun je deze tot 30 dagen na het verwijderen bekijken of herstellen.

1. Open Google Agenda.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen en dan Prullenbak.
  3. Optioneel: Vink het selectievakje aan voor de afspraak of afspraken die je wilt herstellen en selecteer vervolgens 'Geselecteerde afspraken herstellen'.