Näytönlukuohjelman käyttäminen Google Kalenterin yhteydessä

Näytönlukuohjelman avulla voit esimerkiksi luoda ja seurata tapahtumia, lähettää kutsuja ja hyväksyä tai hylätä kutsuja Google Kalenterissa.

Pikanäppäinten käyttövinkkejä

• JAWS: Poista virtuaalinen kohdistin käytöstä tai käytä JAWSin suorakomentoa JAWS + 3.
  • NVDA: Siirry tarkennustilaan tai käytä suorakomentoa NVDA + F2.
  • ChromeVOX tai VoiceOver: Älä vaihda tilaa tai käytä suorakomentoa.

Lue lisää pikanäppäinten käyttöönotosta.

Navigointivinkkejä

• Siirry seuraavaan ajanjaksoon painamalla n tai j.
  • Siirry edelliseen jaksoon painamalla p tai k.
  • Palaa kuluvan päivän näkymään painamalla t.
  • Luo tapahtuma painamalla c.
  • Siirry seuraavaan tapahtumaan painamalla Sarkain. Palaa edelliseen painamalla Vaihto + Sarkain.
  • Siirry minikalenteriin näytönlukuohjelman Siirry taulukkoon ‑komennolla. Valitse sitten päivä, jonka haluat olevan ensimmäisenä näkymäalueella.

Tasksin ja Keepin näyttäminen

Voit nyt käyttää Keepia ja Tasksia sivupaneelissa, kun käytät Kalenteria. Sivupaneelin työkalut tiivistetään oletuksena. Voit siirtyä sivupaneelin ja laajentaa jonkin työkalun seuraavasti:

1. Voit siirtyä sivupaneeliin näillä pikanäppäimillä:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (piste) tai Ctrl + Alt + , (pilkku)
    • Chromebook: Alt + Vaihto + . (piste) tai Alt + Vaihto + , (pilkku)
    • Mac: + Option + . (piste) tai + Option + , (pilkku).
  2. Painamalla sivupaneelissa ylä- tai alanuolinäppäintä voit vaihtaa Keepin ja Tasksin välillä. Sitten laajenna haluamasi työkalu painamalla Enter.
  3. Voit nyt tehdä sivupaneelissa seuraavia toimia poistumatta Kalenterista:
    • Keep: Luo muistilistoja ja muistiinpanoja.
    • Tasks: Lisää tehtäviä ja määräpäiviä.
  4. Voit siirtyä takaisin Kalenteriin näillä pikanäppäimillä, kun sivupaneeli on auki:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (piste) tai Ctrl + Alt + , (pilkku)
    • Chromebook: Alt + Vaihto + . (piste) tai Alt + Vaihto + , (pilkku)
    • Mac: + Option + . (piste) tai + Option + , (pilkku).
  5. Sulje sivupaneeli painamalla Vaihto + Sarkain, kunnes olet kohdassa Sulje, ja paina sitten Enter.

Lue lisää Keepin ja Taskin käyttämisestä Kalenterin kanssa.

Tapahtumien luominen ja päivittäminen

Osallistujia ja huoneita sisältävän tapahtuman luominen

Huom. Työpaikkasi tai oppilaitoksesi on pitänyt määrittää huoneet Kalenteriin ennen kuin voit varata niitä.

Osallistujien kutsuminen ja huoneiden varaaminen tapahtumiin:

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Valitse Luo tapahtuma.
  3. Täytä tapahtuman tiedot.
  4. Valinnainen: Valitse Ei toistu ja sitten, kuinka usein haluat toistaa tapahtuman.
  5. Valitse Osallistujat ja sitten lisää osallistujien nimet.
  6. Valitse Huoneet ja sitten lisää huoneiden nimet.
  7. Valinnainen: Jos haluat valita ajan, joka sopii kaikille osallistujille, joilla on Google-tili, valitse Ehdotetut ajat.
  8. Tallenna tapahtuma.
  9. Valinnainen: Jos haluat lähettää sähköpostia osallistujille, valitse Lähetä.

Ajankohdan etsiminen

Jos joku on jakanut kalenterinsa kanssasi tai hän kuuluu kanssasi samaan työpaikkaan, oppilaitokseen tai organisaatioon, voit tapahtumaan lisäämisen yhteydessä tarkistaa, onko kyseinen henkilö käytettävissä tapahtuma-aikana.

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Valitse Luo tapahtuma.
  3. Kirjoita kutsuttavan henkilön nimi tai sähköpostiosoite Lisää osallistujia ‑kenttään.
  4. Valitse Etsi ajankohta. Jos kutsumasi henkilö on jakanut kalenterinsa kanssasi, näet hänen aikataulunsa omasi vieressä.

Kutsuihin vastaaminen

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Valitse tapahtuma.
  3. Valitse Kyllä, Ehkä tai Ei.

Kutsuun vastaaminen ja muistiinpanon lähettäminen

Kun vastaat kutsuun, voit myös lisätä tapahtuman luojalle muistiinpanon tapahtuman asetuksissa, esimerkiksi: "myöhästyn 10 min".

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Avaa tapahtuma.
  3. Valitse Muokkaa tapahtumaa Muokkaa tapahtumaa.
  4. Valitse Kyllä, Ehkä tai Ei.
  5. Valitse Lisää muistiinpano ja kirjoita muistiinpanosi. (Muut tapahtumaan kutsutut henkilöt näkevät muistiinpanon nimesi alla.)
  6. Tallenna tapahtuma.

Tapahtumailmoitustyypin valitseminen

Kun luot tapahtuman, voit valita, lähettääkö Kalenteri sinulle päivityksen sähköpostitse vai järjestelmäilmoituksena.

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Valitse Luo tapahtuma.
  3. Täytä tapahtuman tiedot.
  4. Valitse Ilmoitustapa-valikosta, miten ja koska haluat muistutuksen tapahtumasta.
    • Voit valita joko ilmoituksen tai sähköpostiviestin ja valita, koska muistutus tulee.
    • Voit lisätä toisen ilmoitustavan tai ‑ajan valitsemalla Lisää ilmoitus.
    • Voit poistaa ilmoituksen valitsemalla Poista ilmoitus.
  5. Valitse Tallenna.

Ilmoitusten lisääminen nykyisiin tapahtumiin tai niiden muuttaminen

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Valitse tapahtuma.
  3. Valitse Muokkaa.
  4. Valitse Ilmoitustapa-valikosta, miten ja koska haluat muistutuksen tapahtumasta.
    • Voit valita joko ilmoituksen tai sähköpostiviestin ja valita, koska muistutus tulee.
    • Voit lisätä toisen ilmoitustavan tai ‑ajan valitsemalla Lisää ilmoitus.
    • Voit poistaa ilmoituksen valitsemalla Poista ilmoitus.
  5. Valitse Tallenna.

Kalenterin jakaminen

Voit näyttää käytettävyytesi jakamalla kalentereita työkavereille, ystäville ja perheenjäsenille, joilla on Google-tili.

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Valitse Asetukset Asetukset ja sitten Asetukset.
  3. Valitse Oman kalenterin asetukset ‑kohdasta jaettava kalenteri.
  4. Valitse Jaa tiettyjen henkilöiden kanssa ‑kohdasta Lisää henkilö.
  5. Lisää sen henkilön sähköpostiosoite, jolle haluat jakaa kalenterisi.
  6. Kun olet valmis, valitse Lähetä.

Muiden kalenterien katselu

Voit lisätä omiin kalentereihisi muita kalentereita, esimerkiksi lomakalenterin.

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Valitse Muut kalenterit.
  3. Etsi kalenteri, jonka haluat näyttää tai piilottaa, ja ota se käyttöön tai poista käytöstä.

Tapahtuman sisältävän kalenterin tunnistaminen

Saat seuraavalla tavalla selville, kuka loi tapahtuman tai kenen kalenterissa se on:

• Käytä nuolinäppäimiä tarkennus- tai virtuaalinen kohdistin poissa käytöstä ‑tilassa. Korostaessasi kalentereita kuulet tietoja, esimerkiksi kalenterin nimen.
  • Laajenna tapahtuma ja kuuntele kalenterin nimi tapahtuman tiedoissa.

Tapahtuman poistaminen

Jos et pysty osallistumaan tapahtumaan tai et halua sitä kalenteriisi, voit poistaa sen.

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Valitse tapahtuma.
  3. Poista tapahtuma:
    1. Jos Kalenterin pikanäppäimet ovat käytössä, paina Askelpalautinta.
    2. Valitse Poista.

Poistettujen tapahtumien palauttaminen

Jos poistit tapahtuman vahingossa, voit tarkastella sitä ja palauttaa sen 30 päivän ajan poiston jälkeen.

1. Avaa Google Kalenteri.
  2. Valitse Asetukset Asetukset ja sitten Roskakori.
  3. Valinnainen: Valitse palautettavien tapahtumien valintaruudut ja sitten Palauta valitut tapahtumat.