Läsa och svara på meddelanden från din företagsprofil

Dina kunder kan kontakta dig i realtid från din företagsprofil på Google. Du kan svara på frågor, berätta om företaget och få fler kunder att få upp ögonen för ditt företag. Chatten fungerar bäst som en konversation mellan företaget och kunderna. Följ chattriktlinjerna för att hjälpa kunderna på bästa sätt.

Så fungerar det

När du har aktiverat chatten ser kunderna knappen Chatt i din företagsprofil och kan skicka meddelanden till dig när som helst.

• Meddelandena visas i din företagsprofil på Google. Du får aviseringar om inkommande meddelanden.
  • Du kan anpassa det automatiska välkomstmeddelande som kunderna får när de kontaktar dig.
  • Det går att dela foton med kunderna i chatten.
  • Om flera personer äger eller hanterar din företagsprofil kan alla chatta med kunderna.
  • Kunderna ser ditt företagsnamn i chattdialogrutan.

Om du är intresserad av chatten kan du besöka utvecklarwebbplatsen för Business Messages.

Sparade meddelanden

För företag som har aktiverat chattfunktionen sparas meddelandena i det konto de använder för att hantera sin företagsprofil:

• Om du raderar ett meddelande från en enhet tas det bort permanent från alla länkade enheter. Du kan då inte längre komma åt dem.
    • Viktigt! Meddelandet raderas bara från dina enheter. Mottagaren kan fortfarande se konversationen på sin enhet.
  • Du kan exportera och ladda ned meddelanden för att spara dem som referens eller använda dem i andra produkter från Google.

Hantera chatten på Google Maps

Slå på eller stäng av chatten i Google Maps

Viktigt! Tidigare chatthistorik är inte tillgänglig för företag som ställer in chattfunktionen för första gången. Efterföljande meddelanden till och från företaget registreras efter att funktionen har ställts in.

Så här aktiverar eller inaktiverar du meddelanden:

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger.
  3. Tryck på Mer Mer följt av Meddelandeinställningar.
  4. Aktivera eller inaktivera Chatt.
Hitta dina meddelanden på Google Maps
Företag som aktiverar meddelanden kan hantera meddelandefunktionen via Google Maps-appen.
  1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger.
Aktivera eller inaktivera läskvitton för meddelanden

När en mottagare har öppnat ett nytt meddelande ser avsändaren statusen Läst under meddelandet. Denna status visas för personen som skickade meddelandet i en konversation, antingen du eller din kund. Om du har inaktiverat läskvitton för ditt företag ser kunderna inte statusen Läst.

Om du har aktiverat meddelanden aktiveras läskvitton automatiskt. Du kan aktivera eller inaktivera läskvitton i Google Maps-appen.

Så här inaktiverar du statusen Läskvitton i Google Maps-appen:

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger.
  3. Tryck på Mer Mer följt av Chattinställningar.
  4. Inaktivera Skicka läskvitton.
Radera dina meddelanden på Google Maps
  1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger.
  3. Välj konversationen som du vill radera.
  4. Tryck på Radera Trash.
Hantera aviseringar i Google Maps
  1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag längst ned till höger i Maps.
  3. Tryck på Aviseringar Standard android/iOS notification iconlängst upp till höger.

Tips! Vissa företag kan vara kvalificerade att få sms-aviseringar. För att få sms-aviseringar måste du ange ditt telefonnummer.

Blockera en konversation i Google Maps
  1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger.
  3. Välj konversationen som du vill blockera.
  4. Tryck på Mer Mer högst upp till höger följt av Blockera/rapportera spam.
  5. Tryck på Blockera .
Rapportera spam
  1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger.
  3. Välj konversationen som du vill rapportera som spam.
  4. Tryck på Mer Mer högst upp till höger följt av Blockera/rapportera spam.
  5. Tryck på Blockera .
Dela foton i Google Maps

Du kan dela foton i alla storlekar och format. Det finns ingen gräns för hur många foton du kan dela samtidigt.

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger.
  3. Välj konversationen där du vill dela foton.
  4. Tryck på Foto Kamera.
  5. Välj fotot som du vill dela.
  6. Tryck på Dela Skicka.
Tips! Du kan radera foton via miniatyrmenyn.

Välkomstmeddelanden på Google Maps

Välkomstmeddelanden skickas automatiskt när en kund kontaktar ditt företag. Hälsningen är ett sätt att informera kunden om när han eller hon kan förvänta sig ett svar från dig.

Så här lägger du till ett välkomstmeddelande:

1. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger på Google Maps.
  2. Tryck på Mer Mer följt av Chattinställningar.
  3. Tryck på Redigera vid Välkomstmeddelande.
  4. Skriv ett välkomstmeddelande.
  5. Tryck på Spara.
Ställa in Vanliga frågor

Vanliga frågor är en funktion som skapar automatiska svar på vanliga frågor om ditt företag från användare. Det finns två typer av vanliga frågor som du kan använda:

Anpassade vanliga frågor

• Detta är frågor och svar som du skapar och som är specifika för ditt företag.

Automatiska vanliga frågor

• Detta är frågor och svar som genereras av Google utifrån information i din företagsprofil. Automatiska vanliga frågor kan för närvarande svara på frågor om följande:
    • öppettider
    • tidsbokningar
    • kontaktuppgifter
    • leveransinformation
    • plats eller adress
    • godkända betalningsmetoder
    • din webbadress

Tips! Du kan välja att använda Anpassade vanliga frågor, Automatiska vanliga frågor eller båda. När det skickas automatiska svar får du en avisering med användarens profilbild och en kopia av det automatiska svaret.

Så här lägger du till Anpassade vanliga frågor:

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger.
  3. Tryck på menyn Mer följt av Chattinställningar.
  4. Tryck på Lägg till vanliga frågor följt av Anpassade vanliga frågor.
  5. Lägg till frågan och det automatiska svaret.
  6. Tryck på Spara.

Så här aktiverar du Automatiska vanliga frågor:

1. Öppna Google Maps-appen på din Android-enhet.
  2. Tryck på Företag följt av Meddelanden längst ned till höger.
  3. Tryck på menyn Mer följt av Chattinställningar.
  4. Tryck på Lägg till vanliga frågor följt av Automatiska vanliga frågor.
  5. Slå på Automatiska vanliga frågor.

Tips! Om Automatiska vanliga frågor ger felaktiga svar på användarnas frågor bör du kontrollera att informationen i din företagsprofil är aktuell och enhetlig.

Svara inom rimlig tid (krav på svarstid)

Följande krav gäller alla företag som använder meddelandefunktionen i sin företagsprofil.

Du måste svara på meddelanden inom 24 timmar. Detta skapar förtroende och uppmuntrar till engagemang. Om du inte svarar inom tidsgränsen inaktiverar vi chatten för ditt företag.

Se genomsnittlig svarstid

Företag kan se sin genomsnittliga svarstid i appen. Informationen visas om du har aktiverat meddelanden i Google Maps-appen.

Den genomsnittliga svarstiden baseras på data från de senaste 28 dagarna. Du kan välja en längre tidsperiod och jämföra med väntetider för liknande företag i närheten.

Om kunder söker efter ditt företag kan de få en statusuppdatering om svarstiden för meddelanden:

• Svarar vanligtvis inom några minuter
  • Svarar vanligtvis inom några timmar
  • Svarar vanligtvis inom ett dygn
  • Svarar vanligtvis inom några dygn

Vanliga frågor

Vad händer när chatten är aktiverad?
När du har aktiverat chattfunktionen kan kunder kontakta dig när som helst via chattknappen i din företagsprofil på Google. Om du aktiverar chatt för ditt företag kan du även se knappen Få prisförslag eller Skicka en bokningsförfrågan i vissa kategorier i din företagsprofil på Sök.
  • Du får aviseringar om inkommande meddelanden i Google Företagsprofil.
  • Du kan anpassa det automatiska välkomstmeddelande som kunder får när de kontaktar dig.
  • Om flera personer äger eller hanterar företagsprofilen kan alla skicka meddelanden till kunder.
  • Kunderna ser ditt företagsnamn i chattdialogrutan.
Hur gör jag för att behålla chattknappen på Google?
All som använder chattfunktionen i Företagsprofil bör se till att svara på meddelanden inom 24 timmar. Om du inte svarar på meddelanden inom ett dygn kan vi ta bort knappen Chatt från din företagsprofil. Vi gör detta för att bevara en positiv användarupplevelse. Om meddelandet är spam eller har låg kvalitet bör du märka det som spam.
Hur beräknas svarstiden?
Svarstiden beräknas utifrån den genomsnittliga tid det tar för ditt företag att svara på nya meddelanden från kunder, baserat på de meddelanden du har fått under de senaste 28 dagarna.
  • Om du har fått färre än tio meddelanden under 28-dagarsperioden används de senaste tio meddelandena för svarstiden.
  • Om du har fått färre än tio meddelanden sedan du registrerade dig för chattfunktionen används alla meddelanden du någonsin har fått för att beräkna svarstiden.
Hur beräknas svarsfrekvensen?
Din svarsfrekvens är andelen nya meddelanden som du har svarat på under de senaste 28 dagarna.
  • Ett svar räknas bara när det är ett svar på det första meddelandet i en konversation (det första meddelandet du får efter minst 7 dagar utan kommunikation med en viss kund).
  • Ett svar räknas bara om du skickar det inom 24 timmar.
  • Om du har fått färre än tio meddelanden under 28-dagarsperioden används de senaste tio meddelandena för att beräkna svarsfrekvensen.
  • Om du har fått färre än tio meddelanden sedan du registrerade dig för chattfunktionen används alla meddelanden du någonsin har fått för att beräkna svarsfrekvensen.
Min chatt har inaktiverats. Hur aktiverar jag den igen?
Om chattknappen försvinner kan du aktivera chatt igen. Om du vill behålla chattfunktionen bör du svara på alla nya meddelanden inom 24 timmar.
Finns det några meddelanden som inte används för att beräkna tid och frekvens för svar?
Ja. Välkomstmeddelanden och meddelanden som du har markerat som spam används inte vid beräkningen av tid och frekvens för svar.
Finns det några begränsningar när det gäller att ställa in meddelanden för vanliga frågor?
  • Du kan ställa in tio meddelanden.
  • Frågor får innehålla högst 60 tecken.
  • Svar får innehålla högst 500 tecken och kan innehålla länkar.