Reserveringen aanzetten

Google Play-partners kunnen e-boeken verkopen in bepaalde landen/regio's. De functies die hier worden beschreven, zijn niet overal beschikbaar. Op dit moment is de verkoop van audioboeken op Play beperkt tot bepaalde partners. Google accepteert momenteel geen nieuwe partners voor audioboeken, maar dit kan veranderen. Kom terug voor updates.

Met reserveringen kunnen klanten je boek reserveren vóór de releasedatum, maar dit nog niet lezen. Op de publicatiedatum worden kosten voor de aankoop in rekening gebracht aan klanten die je boek hebben gereserveerd en krijgen deze klanten toegang tot het boek. Als je reserveringen aanzet voor je boek, kan dit leiden tot meer aandacht en een hogere verkoop voor het boek.

Instellingen waarmee je reserveringen kunt aanzetten

Je boek kan worden gereserveerd als je een toekomstige verkoopdatum opgeeft die maximaal een jaar in de toekomst ligt. Je moet ook alle andere vereiste instellingen opgeven en bestanden aanleveren. Je kunt een verkoopdatum opgeven op het tabblad Metadata/Boekgegevens voor een boek of via een spreadsheet.

Deze instelling heeft geen invloed op de beschikbaarheid van het voorbeeld van je boek op Google Boeken.

Als je de beschikbaarheid van het voorbeeld van je boek wilt wijzigen vóór de verkoopdatum:

1. Log in bij het Partnercentrum.
  2. Klik aan de linkerkant op Boekencatalogus.
  3. Klik op de titel waarvoor je een wijziging wilt aanbrengen.
  4. Klik links op Boekgegevens en dan Instellingen en dan Geavanceerde instellingen tonen.
  5. Klik onder Voorbeeld toestaan vóór eerste verkoopdatum? op Nee.

Google kan vanwege uiteenlopende verwerkingstijden en andere factoren niet garanderen dat een boek in een bepaalde periode beschikbaar is voor reserveringen. We raden je aan ons je boek zo snel mogelijk op te sturen. Houd er bij je planning rekening mee dat het tot 48 uur kan duren voordat een pdf- of epub-bestand is verwerkt.

Tip: Als je de prijs van een boek wijzigt nadat een klant het heeft gereserveerd, wordt de laagste van de 2 prijzen aan de klant in rekening gebracht als het e-boek wordt geleverd.

Status van reserveringen in je account en op Google Play

Als je boek beschikbaar is voor reservering, is de status ervan in je boekencatalogus Live op Google Play. Op het tabblad Overzicht en in spreadsheets staat het boek als Te reserveren op Google Play. Als je het boek op Google Play bekijkt, zie je bij de prijs de knop Reserveren. Houd er rekening mee dat potentiële kopers pas vanaf de verkoopdatum een voorbeeld van het boek kunnen bekijken.

Reserveringen worden bijgehouden in je Google Play-verkooprapporten. Hier kun je zien of een reservering is geplaatst, uitgevoerd of geannuleerd. Omdat klanten pas op de publicatiedatum betalen, verschijnen deze aankopen in de verkoopoverzicht- en inkomstenrapporten zodra de boeken digitaal zijn geleverd aan de klant. We werken momenteel aan mogelijkheden om meer directe rapporten en inzichten over reserveringen te bieden in je account.