Läsa webbsidor eller använda ett skärmläsningsprogram

På en telefon eller surfplatta med Android kan du be Google-assistenten att läsa upp webbsidor.

Obs! Du kan inte skapa nya familjeanteckningar, men du kan fortfarande visa och spara befintliga.

Det här behöver du

• Android 5.0 eller senare
  • Assistentens språk måste vara inställt på engelska
  • Google-appen, version 10.96 eller senare

Be Google-assistenten att läsa upp en webbsida

1. Öppna en webbsida i Google Chrome Chrome, Google-appen Google Sök eller Google Nyheter-appen News på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Säg ”Ok Google” och sedan ett kommando. Exempel:
    • ”Read this page” (”läs den här sidan”).
    • ”Read it” (”läs det här”).
    • ”Read aloud” (”läs högt”).

Göra en Smart Display-enhet eller smart väckarklocka mer tillgänglig

Du kan anpassa din Smart Display-enhet eller smarta väckarklocka med tillgänglighetsinställningarna.

Obs! Vilka språk du kan använda beror på enheten. Läs mer om vilka språk som fungerar på enheten.

Ändra tillgänglighetsinställningar

Viktigt! Kontrollera att telefonen eller surfplattan är ansluten till samma wifi-nätverk som enheten.

1. Öppna Google Home-appen Google Home.
  2. Tryck på Hem Home längst ned.
  3. Tryck länge på enheten.
  4. Tryck på Enhetsinställningar Inställningar uppe till höger följt av Tillgänglighet.
  5. Välj vilka inställningar du vill aktivera eller inaktivera.

Så här fungerar tillgänglighetsinställningarna

Bildalternativ
  • Färgkorrigering: Text- och skärminställningarna kommer att ändras.
  • Inverterade färger: Färgerna blir ombytta på skärmen. Exempelvis blir mörk text på vit skärm vit text på en mörk skärm.
  • Förstoring: Du kan zooma in så att allt på skärmen förstoras genom att trycka snabbt tre gånger på skärmen.
    • Navigera på skärmen genom att dra två eller fler fingrar över den.
    • Ändra zoomningsnivå genom att nypa ihop dina fingrar eller dra isär dem.
    • Förstora skärmen tillfälligt genom att trycka snabbt tre gånger och trycka länge. Lyft fingret när du är klar.
  • Textning: Du kan hitta textning för videoinnehåll eller Google-assistentens tal. Typsnitt, storlek och färg är anpassningsbara.
    Tips! Textning av videor fungerar endast för videor som har textning.
  • Text med hög kontrast: Textfärgen blir antingen svart eller vit beroende på den ursprungliga textfärgen.
    Tips! Text med hög kontrast är en experimentell funktion så den kanske inte fungerar som den ska överallt på enheten.
Ljudalternativ
  • Spela upp startljud: Ett ljud spelas upp när enheten registrerar ”Hey Google”.
  • Spela upp slutljud: Ett ljud spelas upp när enheten registrerar din begäran.
  • Ljudbeskrivning: Beskrivningar av vad som händer i en video läses upp.
    Tips! Detta fungerar endast för videor som innehåller ljudbeskrivningar.
  • Skärmläsare: Du får talad feedback på enheten när du trycker på skärmen.
    Tips! Skärmläsaren ändrar hur pekskärmen och rörelser fungerar.

Använda TalkBack-rörelser

När du har aktiverat skärmläsaren kan du navigera på skärmen med TalkBack-rörelser och få veta vad som visas på den.

Lär dig om vad som visas på skärmen

• Utforska objekt på skärmen: Rör ett finger över skärmen. Objektet under fingret markeras och läses upp.
  • Öppna ett valt objekt: Tryck snabbt två gånger med ett finger.
  • Välja nästa objekt och få det uppläst: Svep från vänster till höger med ett finger.
  • Välja föregående objekt och få det uppläst: Svep från höger till vänster med ett finger.
  • Öppna Snabbinställningar: Svep uppåt från skärmens nederkant med två fingrar.
  • Hitta mediekontroller: Tryck på skärmen med två fingrar.
  • Återvända till startskärmen: Svep åt vänster med två fingrar från den vänstra halvan av skärmen eller säg ”Hey Google, öppna startskärmen”.
  • Återvända till passiv skärm: Svep åt höger med två fingrar från skärmens vänstra kant för att hitta skärmsläckaren.

Stäng av ljudet på dina enheter

• Stänga av talet för TalkBack: Tryck på skärmen med ett finger.
  • Stänga av talet för Google-assistenten: Tryck på skärmen med två fingrar.

Ändra navigeringsrörelser

Du kan ändra hur du utforskar skärmen. TalkBack navigerar efter objekt på skärmen som standard. Du kan ställa in så den navigerar efter tecken, ord, rader, paragrafer, rubriker, länkar eller kontroller i stället.

1. Svep uppåt eller nedåt för att välja hur du vill navigera.
  2. Navigera genom att svepa åt vänster eller höger.
  3. Svep uppåt eller nedåt för att använda standardinställningen för navigering.
  4. Välj Standard

Ändra TalkBack-inställningar

1. Svep nedåt och sedan till höger i samma rörelse.
  2. Håll fingret på TalkBack-inställningar. Du kan även svepa åt vänster eller höger.
  3. Öppna ett objekt genom att trycka snabbt två gånger på det.
  4. Avsluta genom att svepa nedåt och sedan till vänster i samma rörelse.