Ange standardappar eller rensa standardinställningen

Om du har fler än en app med samma funktion kan du välja vilken app som ska användas som standard.

Obs! Vissa av dessa steg fungerar endast i Android 9 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Ange standardappar

Välja när du blir ombedd

Ibland blir du ombedd att välja vilken app du vill använda. Du får till exempel frågan vilken fotoredigeringsapp som du vill öppna foton med.

Ställa in en standardapp när du blir ombedd:

1. Tryck på appen som du vill använda.
  2. Välj hur ofta du vill använda appen för den här åtgärden: Alltid eller Bara den här gången.

När du har angett en standardapp får du inte längre frågan om vilken app som ska användas för den åtgärden. Rensa bort standardinställningen om du vill att frågan ska visas igen. Läs mer om hur du rensar dina standardappar (nedan).

Välja när som helst
Det finns några standardappar som går att ändra när som helst. Vilka standardappar som är tillgängliga varierar beroende på vilken telefon och version av Android du har.

Så här ställer du in en standardapp när som helst:

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Appar och aviseringar Följt av Standardappar.
  3. Tryck på standardappen som du vill ändra.
  4. Tryck på appen som du vill använda som standard.

Rensa en apps standardinställningar

Om du har angett en standardåtgärd i en app kan du rensa inställningen.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Appar och aviseringar.
  3. Tryck på appen som du inte längre vill ha som standard. Om appen inte visas trycker du på Visa alla appar eller Appinformation.
  4. Tryck på Avancerat Följt av Öppna som standard Följt av Rensa standardinställningar. Om Avancerat inte visas trycker du på Öppna som standard Följt av Rensa standardinställningar.

Nästa gång åtgärden utförs efter att standardinställningarna har rensats blir du tillfrågad om vilken app som ska användas.