Konfigurera skärmlås på Android-enheter

Du kan skydda din Android-mobil eller Android-surfplatta genom att konfigurera ett skärmlås. Du blir ombedd att låsa upp enheten varje gång du slår på den eller stänger av viloläget. Oftast gör du det med en pinkod, ett lösenord eller ett grafiskt lösenord.

På vissa enheter kan du låsa upp med ditt fingeravtryck eller låsa upp automatiskt under betrodda förhållanden.

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 9.0 eller senare. Ta reda på vilken version av Android du har.

Ange eller ändra ett skärmlås

Säkerställ att dina automatiskt och manuellt sparade säkerhetskopior krypteras med skärmlåset genom att använda ett lösenord, grafiskt lösenord eller en pinkod. Läs om hur du säkerhetskopierar och återställer data på mobilen.

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och plats. (Tryck på Säkerhet om Säkerhet och plats inte visas.)
    • Om du vill välja skärmlåstyp trycker du på Skärmlås.
      1. Om du redan har angett ett lås måste du ange din pinkod, ditt grafiska lösenord eller ditt lösenord innan du kan välja ett annat lås.
      2. Tryck på det skärmlås som du vill använda. Följ anvisningarna på skärmen.
    • Tryck på Inställningar Inställningar bredvid Skärmlås om du vill ändra inställningarna för skärmlåset. Du kan till exempel ställa in automatisk låstimer, låsning med strömbrytaren och ett låsskärmsmeddelande.

Alternativ för skärmlås

Inget lås

• Inget: Enheten förblir olåst. Detta ger inget skydd, men startskärmen visas snabbt.
  • Svep: Svep med fingret över skärmen. Detta ger inget skydd, men startskärmen visas snabbt.

Standardlås

• Grafiskt lösenord: Rita ett enkelt mönster med fingret.
  • Pinkod: Ange minst fyra siffror. Ju längre pinkoderna är, desto säkrare är de som regel.
  • Lösenord: Ange minst fyra bokstäver eller siffror. Ett starkt lösenord är det säkraste låsalternativet.

Fler lås

• Automatisk upplåsning: Du kan ställa in enheten så att den automatiskt låses upp under vissa förutsättningar, som när enheten är hemma. Läs mer om Smart Lock för Android.

Tips! Du kan inaktivera Smart Lock tillfälligt genom att aktivera låsning. Läs om hur du använder låsning.