Ställa in skärmlås på Android-enheter

Du kan skydda en telefon eller surfplatta med Android genom att ställa in ett skärmlås. Du blir ombedd att låsa upp enheten varje gång du slår på den eller stänger av viloläget. Oftast gör du det med en pinkod, ett lösenord eller ett grafiskt lösenord. Vissa enheter går att låsa upp med fingeravtryck.

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 10 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Ange eller ändra ett skärmlås

Viktigt! Säkerställ att dina automatiskt och manuellt sparade säkerhetskopior krypteras med skärmlåset genom att använda ett lösenord, grafiskt lösenord eller en pinkod. Läs om hur du säkerhetskopierar och återställer data på telefonen.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet.
  3. Om du vill välja skärmlåstyp trycker du på Skärmlås.
    • Om du redan har angett ett lås måste du ange din pinkod, ditt grafiska lösenord eller ditt lösenord innan du kan välja ett annat lås.
  4. Tryck på det skärmlås som du vill använda. Följ anvisningarna på skärmen.

Alternativ för skärmlås

Inget lås

• Inget: Telefonen förblir olåst. Detta ger inget skydd, men startskärmen visas snabbt.
  • Svep: Svep med fingret över skärmen. Detta ger inget skydd, men startskärmen visas snabbt.

Standardlås

• Grafiskt lösenord: Rita ett enkelt mönster med fingret.
  • Pinkod: Ange minst fyra siffror. Ju längre pinkoderna är, desto säkrare är de som regel.
  • Lösenord: Ange minst fyra bokstäver eller siffror. Ett starkt lösenord är det säkraste låsalternativet.