Åtgärda en installerad Android-app som inte fungerar

Testa följande steg om något av nedanstående problem uppstår med en app som har installerats på telefonen:

• Den kraschar.
  • Den öppnas inte.
  • Den svarar inte.
  • Den fungerar inte som den ska. Om det är en snabbapp som inte fungerar testar du dessa felsökningssteg i stället.

Starta om telefonen efter varje steg för att se om problemet har åtgärdats.

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 8.1 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Steg 1: Starta om och uppdatera

Starta om telefonen
Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.
  1. På de flesta telefoner trycker du på strömbrytaren i cirka 30 sekunder eller tills telefonen startas om.
  2. Du kan behöva trycka på Starta om följt av Starta om.
Kontrollera om Android behöver uppdateras
  • Öppna appen Inställningar på telefonen.
  • Tryck på System långt ned på skärmen följt av Avancerat följt av Systemuppdatering.
    • Beroende på vilken telefon du har kan du behöva trycka på Om telefonen eller Om surfplattan följt av Programuppdatering.
  • Då visas din uppdateringsstatus. Följ eventuella anvisningar på skärmen.
Uppdatera appen
  1. Öppna Google Play Butik-appen Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Hantera appar och enheter.
  4. Välj om du vill uppdatera alla appar under Tillgängliga uppdateringar eller en enskild app.

Så uppdaterar du Play Butik och Android-appar

Steg 2: Kontrollera om det finns ett större problem med appen

Tvinga appen att avsluta
Du kan vanligtvis tvinga att avsluta en app via appen Inställningar på telefonen. Inställningarna kan variera beroende på telefon. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.
Tips! Om problemet med appen kvarstår efter en tvingad avslutning kan du behöva kontakta apputvecklaren. Läs mer om hur du kontaktar utvecklaren.
Rensa appens cacheminne och data
  • Du kan vanligtvis rensa en apps cacheminne och data via appen Inställningar på telefonen. Inställningarna kan variera beroende på telefon. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.

• Frigör utrymme tillfälligt när du rensar cachelagrad data. Det här är en kortsiktig lösning. Med tiden samlas data i cacheminnet igen.

Tips! Om problemet med appen kvarstår efter att du har rensat appens cacheminne och data kan du behöva kontakta apputvecklaren. Läs mer om hur du kontaktar utvecklaren.

Synkronisera enheten med Googles servrar

Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på System följt av Datum och tid.
  3. Inaktivera Automatisk tidszon och Automatiskt datum och tid.
  4. Ställ in fel datum och tid.
  5. Aktivera Automatisk tidszon och Automatiskt datum och tid.
Avinstallera appen

Obs! All data som sparats i appen tas bort.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Appar följt av Visa alla appar.
  3. Tryck på appen.
  4. Tryck på Avinstallera följt av OK.

Tips! Om du vill använda appen igen kan du testa att installera den på nytt. Läs mer om hur du installerar appar på nytt.

Kontakta apputvecklaren
Viktigt! Om du har testat felsökningsstegen men fortfarande har problem kontaktar du oss eller apputvecklaren.