Hoe Vind mijn apparaat je gegevens beschermt

Met Vind mijn apparaat kun je je kwijtgeraakte Android-apparaat zoeken, vergrendelen en wissen. Vind mijn apparaat is niet alleen handig om je apparaat te vinden als het online is, maar heeft ook functies om je apparaat en accessoires te vinden als deze offline zijn.

Je Android-apparaat slaat standaard versleutelde recente locaties op bij Google en neemt deel aan het Vind mijn apparaat-netwerk, een netwerk van Android-apparaten op basis van crowdsourcing dat gebruikmaakt van end-to-end versleutelde locatiegegevens om jou en andere Android-gebruikers te helpen een kwijtgeraakt apparaat te vinden.

Als deze offline zoekfuncties aanstaan op je apparaat, gebruikt Vind mijn apparaat de beste bron die beschikbaar is om je te helpen je apparaat terug te vinden: de huidige locatie van je apparaat als het online is, een opgeslagen versleutelde recente locatie voor de laatste keer dat je apparaat online was of een versleutelde locatie op basis van crowdsourcing van andere Android-apparaten in het Vind mijn apparaat-netwerk.

Vind mijn apparaat verzamelt en verwerkt gegevens met het doel deze services te leveren, te onderhouden en te verbeteren, zoals hieronder verder wordt beschreven. De gegevens worden door Vind mijn apparaat verwerkt in overeenstemming met het Privacybeleid van Google.

Je online apparaten vinden

Als je Vind mijn apparaat gebruikt om een online apparaat te vinden, communiceert Vind mijn apparaat met je kwijtgeraakte Android-apparaat en verzamelt de functie de huidige locatie en andere informatie, zoals het batterijniveau van je apparaat, het wifi-netwerk waarmee het is verbonden en de sterkte van het wifi- en mobiele signaal van het apparaat. Vind mijn apparaat toont deze informatie in de app zodat je je kwijtgeraakte apparaat kunt terugvinden.

Vind mijn apparaat verzamelt ook informatie zoals verbindingsgebeurtenissen (bijvoorbeeld wanneer je oordopjes voor het laatst met je telefoon waren verbonden) om je te helpen je accessoires te vinden door de locatie weer te geven van het apparaat waarmee het accessoire op dit moment is verbonden.

Vind mijn apparaat verzamelt ook ID's waarmee je Android-apparaten en accessoires aan je Google-account zijn gekoppeld en informatie over acties die zijn ondernomen via Vind mijn apparaat, zoals of je Google-account is gebruikt om je apparaat te vergrendelen of te wissen en of de actie volledig is afgerond.

Je offline apparaten vinden

Je kwijtgeraakte apparaat is mogelijk niet altijd online. Om je te helpen je offline apparaten terug te vinden, kan Vind mijn apparaat ook versleutelde locatiegegevens verzamelen, opslaan en gebruiken die worden verstuurd door je Android-apparaat en andere apparaten die aan het Vind mijn apparaat-netwerk deelnemen.

Het Vind mijn apparaat-netwerk maakt gebruik van de kracht van een netwerk van Android-apparaten op basis van crowdsourcing. Zo kan het Vind mijn apparaat-netwerk je helpen uiteenlopende items te vinden, waaronder Android-telefoons en -tablets die offline zijn, accessoires met Snel koppelen, zoals compatibele oordopjes, en trackertags die je kunt bevestigen aan fysieke items, zoals je portemonnee, sleutels of fiets.

Het netwerk is ontwikkeld met geavanceerde waarborgen, waaronder end-to-end versleuteling, om de privacy te beschermen van iedereen die aan het netwerk deelneemt.

Hoe werkt crowdsourcing?

Android-apparaten die aan het Vind mijn apparaat-netwerk deelnemen, gebruiken bluetooth om te scannen naar items in de buurt. Als ze je items vinden, sturen ze de locatie waar ze de items hebben gevonden beveiligd door naar Vind mijn apparaat. Je Android-apparaat doet hetzelfde om anderen te helpen hun kwijtgeraakte items te vinden als het die items in de buurt detecteert.

End-to-end versleuteling

Het Vind mijn apparaat-netwerk versleutelt de locaties van je items met een unieke sleutel waartoe alleen jij toegang hebt door de pincode, het patroon of het wachtwoord van je Android-apparaat in te voeren.

Deze end-to-end versleuteling, die wordt ondersteund door dezelfde technologie die Google Wachtwoordmanager gebruikt om je wachtwoorden te beveiligen, zorgt ervoor dat de locaties van je items worden afgeschermd voor Google. Ze zijn alleen zichtbaar voor jou en individuen met wie je je items deelt in Vind mijn apparaat.

Belangrijk: Als je geen pincode, patroon of wachtwoord hebt ingesteld op je Android-apparaat, moet je er een instellen om gebruik te maken van het Vind mijn apparaat-netwerk.

Gegevens die door het netwerk worden verwerkt

Naast end-to-end versleutelde locaties verwerkt het Vind mijn apparaat-netwerk gegevens zoals tijdelijke apparaat-ID's, tijdstempels voor wanneer je apparaat een item waarneemt en wanneer je de locatie van je kwijtgeraakte items opvraagt, en informatie over de accessoires met Snel koppelen die je aan je apparaat hebt gekoppeld of met anderen hebt gedeeld. Het Vind mijn apparaat-netwerk gebruikt deze gegevens bijvoorbeeld om functies te implementeren, locatiegegevens aan de juiste persoon te verstrekken als een item kwijtraakt en om privacy- en antimisbruikbescherming te bieden, zoals de aggregatiefunctie die hieronder wordt beschreven. En het belangrijkste: Google kan je niet identificeren als je Android-apparaat de locatie van een gedetecteerd item deelt.

Individuen die het Vind mijn apparaat-netwerk gebruiken om hun kwijtgeraakte items te vinden, krijgen van het netwerk alleen de locatie waar hun item is waargenomen en een schatting van de tijd waarop hun item voor het laatst is gezien.

Beheren hoe je apparaat aan het netwerk deelneemt

Je kunt wanneer je wilt bepalen hoe je Android-apparaat aan het netwerk deelneemt door in de instellingen van Vind mijn apparaat naar Je offline apparaten vinden te gaan. Daar kun je kiezen uit de volgende opties:

This image shows Find my device screen on your deviceThis images shows the options when you tap the find your offline devices page on your device

Uit

Als je niet wilt deelnemen aan het Vind mijn apparaat-netwerk of als je in staat bent je eigen items te vinden als ze offline zijn door versleutelde recente locaties bij Google op te slaan, kun je deze functies voor offline zoeken helemaal uitzetten.

Ook als je offline zoeken uitzet, kun je Vind mijn apparaat gebruiken om je apparaat of verbonden accessoires met Snel koppelen te vinden, te beveiligen en te wissen als ze online zijn. Als je Vind mijn apparaat helemaal niet wilt gebruiken, ga je naar Instellingen en dan Google en dan Alle services (als er tabbladen zijn) en dan Vind mijn apparaat en dan ga na of Vind mijn apparaat gebruiken uitstaat om deze functie uit te zetten.

Zonder netwerk

Als je niet aan het Vind mijn apparaat-netwerk wilt deelnemen, kun je sommige items nog steeds vinden als ze offline zijn, waaronder je Android-apparaat en de accessoires met Snel koppelen die aan je apparaat zijn gekoppeld (zoals oordopjes) door hun versleutelde recente locaties op te slaan bij Google.

Met deze optie kun je geen trackertags gebruiken om items zoals je portemonnee, sleutels of fiets te vinden. Je kunt ook niet gebruikmaken van het bredere netwerk van Android-apparaten om je items te vinden. Je Android-apparaat stuurt wel af en toe een versleutelde locatie voor zichzelf en de bijbehorende accessoires door naar Vind mijn apparaat. Alleen de meest recente versleutelde locatie van je apparaat of accessoire wordt opgeslagen.

Belangrijk:

• Als je een pincode, patroon of wachtwoord hebt ingesteld op je Android-apparaat, worden de recente locatiegegevens versleuteld met een unieke sleutel waartoe alleen jij toegang hebt door de pincode, het patroon of het wachtwoord van je Android-apparaat in te voeren.
  • Ook als je geen pincode, patroon of wachtwoord hebt ingesteld op je Android-apparaat, kun je deze functie gebruiken. De recente locatiegegevens worden versleuteld met een unieke sleutel waartoe alleen jij toegang hebt door het wachtwoord van je Google-account in te voeren.
  • Als je apparaat Android 8.0 of lager gebruikt, kan het niet deelnemen aan het bredere Vind mijn apparaat-netwerk op basis van crowdsourcing. Je apparaat slaat wel versleutelde recente locaties voor zichzelf en eventuele gekoppelde accessoires op bij Google. Als je een versleutelde recente locatie opslaat, kun je met Vind mijn apparaat je kwijtgeraakte items terugvinden, zelfs als ze offline zijn als je ernaar zoekt. Op Android 8.0 en lager kun je deze instelling aanpassen via Instellingen en dan Google en dan Alle services (als er tabbladen zijn) en dan Vind mijn apparaat en dan Recente locatie opslaan.

Alleen via het netwerk in drukke gebieden

Standaard helpt je Android-apparaat anderen hun items vinden in gebieden met meer verkeer. Jij krijgt ook hulp bij het vinden van jouw items in gebieden met meer verkeer.

Als de eigenaar van een kwijtgeraakt item de locatie opvraagt, aggregeert (verzamelt) het Vind mijn apparaat-netwerk standaard de locatie die door je apparaat is verstuurd samen met locaties die zijn verstuurd vanaf verschillende andere Android-apparaten die het verloren item ook hebben gevonden.

Wat is aggregatie?

Bij aggregatie wacht het Vind mijn apparaat-netwerk tot meerdere Android-apparaten een kwijtgeraakt item hebben gevonden. Vind mijn apparaat toont de eigenaar van het kwijtgeraakte item een middelpunt dat is berekend op basis van de meerdere locatiemeldingen.

Zo kunnen individuen, waaronder jij, items vinden in gebieden met veel verkeer waar items het vaakst kwijtraken, zoals luchthavens of drukke looproutes, terwijl de privacy wordt beschermd van iedereen die de locatie van hun Android-apparaten met het netwerk deelt.

Belangrijk: Als je deelneemt aan het netwerk, slaat je Android-apparaat ook versleutelde recente locaties voor zichzelf en gekoppelde accessoires op bij Google. Meer informatie over deze functie vind je onder Zonder netwerk. Vind mijn apparaat gebruikt de beste locatie die beschikbaar is, via je eigen apparaat of via het bredere crowdsourcingnetwerk, om het item te vinden.

Via het netwerk in alle gebieden

Als je wilt dat het Vind mijn apparaat-netwerk je helpt je kwijtgeraakte items te vinden in gebieden met minder verkeer, kun je ervoor kiezen locatiegegevens via het netwerk te delen om anderen te helpen kwijtgeraakte items te vinden, ook als je apparaat het enige is dat het item heeft gedetecteerd en een locatie voor het item heeft gedeeld. Als je deze optie aanzet, kunnen gebruikers elkaar helpen bij het vinden van items in gebieden met meer en met minder verkeer. Deze optie kan je helpen je kwijtgeraakte items sneller terug te vinden.

Belangrijk: Als je deelneemt aan het netwerk, slaat je Android-apparaat ook versleutelde recente locaties voor zichzelf en gekoppelde accessoires op bij Google. Meer informatie over deze functie vind je onder Zonder netwerk. Vind mijn apparaat gebruikt de beste locatie die beschikbaar is, via je eigen apparaat of via het bredere crowdsourcingnetwerk, om het item te vinden.

Tip: Je kunt alle apparaten en hun locaties altijd verwijderen via de app Vind mijn apparaat.