Miten Paikanna laite suojaa dataasi

Paikanna laite ‑ominaisuuden avulla voit löytää, lukita ja tyhjentää kadonneen Android-laitteesi. Paikanna laite auttaa sinua verkkoon yhdistetyn laitteesi löytämisessä, ja siinä on myös offline-paikannusominaisuuksia, joiden avulla voit löytää laitteen ja sen lisävarusteet, vaikka niillä ei olisi verkkoyhteyttä.

Android-laitteesi tallentaa oletuksena salatut viimeaikaiset sijainnit Googleen ja osallistuu Paikanna laite ‑verkostoon. Se on Android-laitteista koostuva crowdsourcing-verkko, joka käyttää päästä päähän ‑salattuja sijaintitietoja ja auttaa sinua ja muita Android-käyttäjiä löytämään kadonneet laitteet.

Jos offline-paikannusominaisuudet ovat käytössä laitteellasi, Paikanna laite auttaa sinua löytämään laitteesi käyttämällä parasta saatavilla olevaa lähdettä – laitteen nykyistä sijaintia, jos se on yhteydessä verkkoon, viimeisimmän verkkoyhteyden tallennettua salattua sijaintia tai Paikanna laite ‑verkostossa olevien muiden Android-laitteiden salattua crowdsource-sijaintia.

Paikanna laite kerää ja käsittelee dataa näiden palveluiden tarjoamista, ylläpitoa ja parantamista varten alla kuvatulla tavalla. Paikanna laite ‑ominaisuuden käsittelemää dataa käsitellään Googlen tietosuojakäytännön mukaisesti.

Verkkoon yhdistettyjen laitteiden löytäminen

Kun käytät Paikanna laite ‑ominaisuutta verkkoon yhdistetyn laitteen löytämiseen, Paikanna laite kommunikoi kadonneen Android-laitteesi kanssa ja kerää sen nykyisen sijainnin ja muita tietoja, kuten laitteen akun varaustason, yhdistetyn Wi-Fi-verkon sekä Wi-Fi- ja mobiilisignaalin vahvuuden. Paikanna laite näyttää nämä tiedot sovelluksessa, jotta kadonneen laitteen löytäminen on helpompaa.

Jotta lisävarusteet voidaan löytää, Paikanna laite kerää myös muun muassa yhteystapahtumat (esimerkiksi nappikuulokkeiden ja puhelimen viimeisimmän yhteyden muodostamisen) ja näyttää sen laitteen sijainnin, johon lisävaruste on yhdistettynä.

Paikanna laite kerää myös tunnisteita, jotka yhdistävät Android-laitteesi ja ‑lisävarusteesi Google-tiliisi, sekä tietoja Paikanna laite ‑ominaisuuden kautta tehdyistä tapahtumista, kuten siitä, onko laitteesi lukittu tai tyhjennetty Google-tilisi kautta ja onnistuiko tapahtuma.

Laitteiden löytäminen ilman verkkoyhteyttä

Kadonnut laite ei välttämättä ole aina yhteydessä verkkoon. Jotta Paikanna laite ‑ominaisuus voi auttaa sinua löytämään laitteesi, jolla ei ole verkkoyhteyttä, se voi myös kerätä, tallentaa ja käyttää salattuja sijaintitietoja, jotka Android-laitteesi ja muut Paikanna laite ‑verkostoon osallistuvat laitteet lähettävät.

Paikanna laite ‑verkosto hyödyntää Android-laitteiden crowdsourcing-verkoston voimaa. Se voi auttaa sinua löytämään monia eri laitteita, joilla ei ole verkkoyhteyttä, kuten Android-puhelimia ja ‑tabletteja, Pikapari-lisävarusteita (esim. yhteensopivia nappikuulokkeita) ja seurantatageja, jotka voit kiinnittää esineisiin, kuten lompakkoon, avaimiin tai polkupyörään.

Verkostoon on lisätty edistyneitä turvaominaisuuksia, kuten päästä päähän ‑salaus, joka suojaa kaikkien verkostoon osallistuvien yksityisyyttä.

Miten crowdsourcing toimii?

Paikanna laite ‑verkostoon osallistuvat Android-laitteet käyttävät Bluetoothia lähellä olevien laitteiden etsimiseen. Jos laitteita löytyy, niiden havaittu sijainti lähetetään turvallisesti Paikanna laite ‑palveluun. Myös Android-laitteesi tekee näin auttaakseen muita löytämään laitteita, kun se havaitsee niiden olevan lähellä.

Päästä päähän ‑salaus

Paikanna laite ‑verkosto salaa laitteidesi sijainnin käyttämällä yksilöllistä avainta, jonka vain sinä näet Android-laitteesi PIN-koodin, kuvion tai salasanan avulla.

Päästä päähän ‑salaus perustuu samaan tekniikkaan, jota Google Salasanat käyttää salasanojen suojaamiseen. Se varmistaa, että laitteidesi sijainnit eivät näy Googlelle. Vain sinä ja henkilöt, joille jaat laitteet Paikanna laite ‑verkostossa, voivat nähdä ne.

Tärkeää: Jos et ole lisännyt Android-laitteellesi PIN-koodia, kuviota tai salasanaa, sinun on lisättävä jokin niistä, jotta voit hyödyntää Paikanna laite ‑verkkoa.

Verkoston käsittelemä data

Päästä päähän ‑salattujen sijaintien lisäksi Paikanna laite ‑verkosto käsittelee muun muassa väliaikaisia laitetunnisteita, aikaleimoja laitteesi havaitessa toisen laitteen ja pyytäessäsi kadonneiden laitteidesi sijaintia sekä tietoja Pikapari-lisävarusteista, jotka olet yhdistänyt pariksi laitteesi kanssa tai jakanut muille. Paikanna laite ‑verkosto käyttää dataa esimerkiksi ominaisuuksien käyttöönottoon, kadotetun laitteen sijaintitietojen toimittamiseen oikealle henkilölle sekä yksityisyyttä ja väärinkäyttöä koskevien suojausten, kuten alla kuvatun koontiominaisuuden, tarjoamiseen. Google ei voi tunnistaa sinua, kun Android-laitteesi jakaa havaitun laitteen sijainnin.

Kadonneita laitteita etsivät Paikanna laite ‑verkoston käyttäjät eivät saa verkostolta muita tietoja kuin sijainnin, jossa heidän laitteensa havaittiin ja likimääräisen ajan, jolloin laite havaittiin viimeksi.

Laitteen osallistumistavan valitseminen

Voit milloin tahansa valita, miten Android-laitteesi osallistuu verkostoon. Siirry Paikanna laite ‑asetusten kohtaan Löydä laitteita, joilla ei ole verkkoyhteyttä ja valitse jompikumpi seuraavista vaihtoehdoista:

This image shows Find my device screen on your deviceThis images shows the options when you tap the find your offline devices page on your device

Pois päältä

Jos et halua tallentaa salattuja viimeaikaisia sijainteja Googleen ja näin osallistua Paikanna laite ‑verkostoon tai löytää omia laitteitasi, joilla ei ole verkkoyhteyttä, voit halutessasi poistaa offline-paikannusominaisuudet käytöstä kokonaan.

Vaikka olisit laittanut offline-paikannuksen pois päältä, voit silti käyttää Paikanna laite ‐ominaisuutta laitteesi tai siihen yhdistettyjen Pikapari-lisävarusteiden löytämiseen, lukitsemiseen ja tyhjentämiseen, kun ne ovat yhteydessä verkkoon. Jos et halua käyttää Paikanna laite ‐ominaisuutta ollenkaan, valitse Asetukset ja sitten Google ja sitten Kaikki palvelut (jos välilehtiä on) ja sitten Paikanna laite ja sitten Varmista, että "Käytä Paikanna laite ‐palvelua" on pois päältä.

Ilman verkostoa

Jos et halua osallistua Paikanna laite ‑verkostoon, voit silti löytää joitakin laitteita, joilla ei ole verkkoyhteyttä, mukaan lukien Android-laitteesi ja siihen yhdistetyt Pikapari-lisävarusteet, kuten nappikuulokkeet, kun tallennat niiden salatut viimeaikaiset sijainnit Googleen.

Jos valitset tämän vaihtoehdon, et voi käyttää seurantatageja esimerkiksi lompakon, avaimien tai polkupyörän etsimiseen etkä hyödyntää laajempaa Android-laitteiden verkostoa laitteiden löytämiseksi. Android-laitteesi lähettää kuitenkin ajoittain oman salatun sijaintinsa ja siihen yhdistettyjen lisävarusteiden salatun sijainnin Paikanna laite ‑ominaisuuteen. Laitteesta tai lisävarusteesta tallennetaan vain sen viimeisin salattu sijainti.

Tärkeää:

• Jos olet lisännyt Android-laitteellesi PIN-koodin, kuvion tai salasanan, viimeaikaiset sijaintitiedot salataan yksilöllisellä avaimella, jonka vain sinä näet Android-laitteesi PIN-koodin, kuvion tai salasanan avulla.
  • Voit kuitenkin käyttää ominaisuutta, vaikka Android-laitteellesi ei olisi lisätty PIN-koodia, kuviota tai salasanaa. Viimeaikaisten sijaintitietojen salaaminen tapahtuu yksilöllisellä avaimella, jonka vain sinä näet syöttämällä Google-tilisi salasanan.
  • Jos laitteesi käyttöjärjestelmä on Android 8.0 tai vanhempi, se ei voi osallistua laajempaan crowdsourcing-verkostoon kuuluvaan Paikanna laite ‐verkostoon, mutta laite tallentaa silti salatut viimeaikaiset sijainnit itselleen ja mahdollisesti yhdistetyille lisävarusteille Googlen kautta. Tallentamalla salatun viimeaikaisen sijainnin Paikanna laite voi auttaa sinua löytämään kadonneet laitteet, vaikka niillä ei olisi internetyhteyttä etsimisen aikana. Android 8.0:ssa ja sitä vanhemmissa versioissa voit muuttaa tätä asetusta kohdasta Asetukset ja sitten Google ja sitten Kaikki palvelut (jos välilehtiä on) ja sitten Paikanna laite ja sitten Tallenna viimeisin sijainti.

Verkoston avulla vilkkailla alueilla

Android-laitteesi auttaa oletuksena muita ihmisiä löytämään laitteitaan vilkkailla alueilla. Myös sinä saat apua laitteiden etsimiseen vilkkailla alueilla.

Kun kadonneen laitteen omistaja pyytää sen sijaintia, Paikanna laite ‑verkosto kokoaa oletuksena sijainnin laitteeltasi ja useilta muilta Android-laitteilta, jotka ovat löytäneet kadonneen laitteen.

Mitä tarkoittaa koonti?

Koonnissa Paikanna laite ‑verkosto odottaa, kunnes useat Android-laitteet ovat havainneet kadonneen laitteen. Tämän jälkeen Paikanna laite näyttää kadonneen laitteen omistajalle näistä sijaintiraporteista lasketun keskipisteen.

Tämä auttaa ihmisiä, mukaan lukien sinua, löytämään laitteita vilkkailta alueilta, joilla laitteita katoaa useimmin, esimerkiksi lentokentiltä tai vilkasliikenteisiltä kävelyteiltä, ja samalla suojaamaan kaikkien niiden käyttäjien yksityisyyttä, joiden Android-laitteet jakavat sijaintitietoja verkostolle.

Tärkeää: Kun osallistut verkostoon, Android-laitteesi tallentaa myös omat ja yhdistettyjen lisävarusteiden salatut viimeaikaiset sijainnit Googleen. Lisätietoa tästä toiminnosta on kohdassa Ilman verkostoa. Paikanna laite auttaa laitteesi etsimisessä käyttämällä parasta saatavilla olevaa sijaintia omalta laitteeltasi tai crowdsourcing-verkostosta.

Verkoston avulla kaikilla alueilla

Jos haluat Paikanna laite ‑verkoston auttavan sinua löytämään kadonneen laitteen alueelta, jolla liikennettä on vähän, voit halutessasi jakaa sijaintitiedot verkoston kautta ja auttaa muita löytämään kadonneita laitteita, vaikka laitteesi olisi ainoa, joka on havainnut ja jakanut toisen laitteen sijainnin. Tämän asetuksen päälle laittaneet käyttäjät auttavat toisiaan löytämään laitteita sekä vilkkailla että vähäisen liikenteen alueilla. Tämä vaihtoehto voi auttaa sinua löytämään kadonneet laitteet nopeammin.

Tärkeää: Kun osallistut verkostoon, Android-laitteesi tallentaa myös omat ja yhdistettyjen lisävarusteiden salatut viimeaikaiset sijainnit Googleen. Lisätietoa tästä toiminnosta on kohdassa Ilman verkostoa. Paikanna laite auttaa laitteesi etsimisessä käyttämällä parasta saatavilla olevaa sijaintia omalta laitteeltasi tai crowdsourcing-verkostosta.

Vinkki: Voit poistaa kaikki laitteet ja niiden sijainnit Paikanna laite ‑sovelluksesta milloin tahansa.