Hantera integritetsinställningarna för annonser på Android

Android arbetar för att skydda dig och din integritet när du använder appar. Nya funktioner skyddar din identitet och ger dig större kontroll över hur annonsörer väljer vilka annonser som ska visas för dig. Du kan hantera dina nya integritetsinställningar för annonser i Android-inställningarna.

Android registrerar ämnen du är intresserad av baserat på vilka appar du använder. Appar kan även lagra information om dina intressen i Android. En app som du använder senare kan be om dina annonsämnen eller annonsförslag från appar som du har använt tidigare för att visa mer relevanta annonser. Vissa typer av data kan delas mellan appar och webbplatser för att mäta annonsernas resultat.

Du kan när som helst välja bort de här funktionerna i integritetsinställningarna. En annons som du ser i en app kan vara anpassad beroende på dessa inställningar, dina inställningar för reklam-id och policyerna för de appar som du använder.

Aktivera eller inaktivera funktioner för annonsintegritet

Viktigt! Du kan när som helst aktivera eller inaktivera den här funktionen. Så här navigerar du till inställningarna för annonsintegritet.

1. Öppna Inställningar Inställningar på Android-telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet följt av Fler integritetsinställningar följt av Annonser följt av Annonsintegritet.
Hantera annonsämnen

I syfte att anpassa annonsupplevelsen registrerar Android dina intressen utifrån vilka appar du använder på enheten. När du har tilldelats ett ämne i Android kan andra appar be Android att dela dina ämnen för att ge dig en mer anpassad annonsupplevelse. Du kan även ta bort ämnen som du inte vill dela med appar.

Android delar upp till tre ämnen samtidigt med en app. När du tar bort ett ämne delas det inte igen i Android, men du kan fortfarande få annonser som rör ämnet.

För att skydda din integritet ytterligare raderar Android annonsämnena efter fyra veckor. Så här tar du bort ett ämne på Android:

1. Öppna Inställningar Inställningar på Android-enheten.
  2. Tryck på Integritet och säkerhet följt av Fler integritetsinställningar.
  3. Tryck på Annonser följt av Annonsintegritet följt av Annonsämnen.
  4. Välj de ämnen du vill blockera under Annonsämnen.
  5. Tryck på OK.

Obs! Även om den här funktionen kan aktiveras kanske du inte ser en lista över ämnen förrän funktionen är helt tillgänglig och den börjar användas i appar.

Hantera föreslagna annonser i appar

För att ge dig en mer anpassad annonsupplevelse kan appar du använder rekommendera och sedan lagra annonsförslag om sådant du kanske gillar. Annonser kan visas utifrån dessa förslag när du fortsätter att använda andra appar på enheten.

Om du inte vill att en app ska föreslå annonser för dig kan du blockera appen. När du har blockerat appen raderas all tillhörande annonsförslagsdata. Annonsförslagen sparas inte längre i blockerade appar i Android, men du kan fortfarande få annonser som är relaterade till dessa appar.

För att skydda din integritet ytterligare raderar Android annonsförslag regelbundet. Så här blockerar du appar från att föreslå annonser:

1. Öppna Inställningar Inställningar på Android-enheten.
  2. Tryck på Integritet och säkerhet följt av Fler integritetsinställningar.
  3. Tryck på Annonser följt av Annonsintegritet följt av Annonsämnen följt av Föreslagna annonser i appar.
  4. Välj vilka annonser du vill blockera.

Obs! Även om den här funktionen kan aktiveras kanske du inte ser en lista över ämnen förrän funktionen är helt tillgänglig och den börjar användas i appar.

Annonsmätning

Appar som du använder kan dela en begränsad mängd data för att mäta annonsernas resultat, till exempel vilken tidpunkt en annons visades.

Så här aktiverar eller inaktiverar du annonsmätning:

1. Öppna Inställningar Inställningar på Android-enheten.
  2. Tryck på Integritet och säkerhet följt av Fler integritetsinställningar.
  3. Tryck på Annonser följt av Annonsintegritet följt av Annonsmätning.
  4. Aktivera eller inaktivera Tillåt annonsmätning.