De instellingen voor advertentieprivacy beheren op Android

Android doet er alles aan om je veilig te houden en je privacy te beschermen als je apps gebruikt. Nieuwe functies beschermen je identiteit en geven je meer controle over hoe adverteerders kiezen welke advertenties ze aan je tonen. Je kunt de nieuwe functies voor advertentieprivacy beheren in je Android-instellingen.

Android stelt interessante onderwerpen vast op basis van apps die je gebruikt. Apps kunnen ook informatie over je interesses opslaan bij Android. Een app die je later gebruikt, kan informatie opvragen over je advertentieonderwerpen of advertenties die zijn voorgesteld door apps die je eerder hebt gebruikt om je relevantere advertenties te tonen. Beperkte soorten gegevens kunnen worden gedeeld tussen apps en sites om de prestaties van advertenties te meten.

Je kunt je altijd afmelden voor deze functies in je privacyinstellingen. In je apps kan een advertentie die je ziet, zijn gepersonaliseerd op basis van deze instellingen, je advertentie-ID-instellingen en het beleid van de apps die je gebruikt.

Functies voor advertentieprivacy aan- of uitzetten

Belangrijk: Je kunt deze functie altijd aan- of uitzetten. Zo ga je naar de instellingen voor advertentieprivacy.

1. Open Instellingen Instellingen op je Android-telefoon.
  2. Tik op Beveiliging en privacy en dan Meer privacyinstellingen en dan Advertenties en dan Advertentieprivacy.
Advertentieonderwerpen beheren

Android stelt je interessegebieden vast op basis van de apps die je op je apparaat gebruikt om je advertentiebeleving te personaliseren. Nadat Android een onderwerp aan je heeft toegewezen, kunnen andere apps Android vragen je onderwerpen te delen om je advertentiebeleving verder te personaliseren. Je kunt ook onderwerpen verwijderen die je niet met apps wilt delen.

Android deelt maximaal 3 onderwerpen tegelijk met een app. Als je een onderwerp verwijdert, deelt Android dat onderwerp niet meer, maar krijg je misschien nog wel advertenties voor dat onderwerp.

Android verwijdert je advertentieonderwerpen na 4 weken om je privacy verder te beschermen. Zo verwijder je een onderwerp op Android:

1. Open Instellingen Instellingen op je Android-apparaat.
  2. Tik op Privacy en beveiliging en dan Meer privacyinstellingen.
  3. Tik op Advertenties en dan Advertentieprivacy en dan Advertentieonderwerpen.
  4. Selecteer onder Advertentieonderwerpen de onderwerpen die je wilt blokkeren.
  5. Tik op OK.

Opmerking: Hoewel je deze functie kunt aanzetten, zie je misschien pas een lijst met onderwerpen als de functie volledig beschikbaar is en apps deze gebruiken.

Door apps voorgestelde advertenties beheren

Apps die je gebruikt, kunnen advertentiesuggesties aanbevelen en daarna opslaan over zaken die je misschien leuk vindt om zo een meer gepersonaliseerde advertentiebeleving te bieden. Je kunt advertenties zien op basis van deze suggesties terwijl je andere apps op je apparaat blijft gebruiken.

Als je niet wilt dat een app advertenties aan je voorstelt, kun je de app blokkeren. Na blokkering worden alle bijbehorende gegevens over advertentiesuggesties verwijderd. Geblokkeerde apps slaan geen advertentiesuggesties meer op bij Android, maar je kunt nog steeds advertenties met betrekking tot die apps krijgen.

Android verwijdert regelmatig gegevens over advertentiesuggesties om je privacy verder te beschermen. Zo blokkeer je apps zodat ze geen advertenties kunnen voorstellen:

1. Open Instellingen Instellingen op je Android-apparaat.
  2. Tik op Privacy en beveiliging en dan Meer privacyinstellingen.
  3. Tik op Advertenties en dan Advertentieprivacy en dan Advertentieonderwerpen en dan Door apps voorgestelde advertenties.
  4. Kies de advertenties die je wilt blokkeren.

Opmerking: Hoewel je deze functie kunt aanzetten, zie je misschien pas een lijst met onderwerpen als de functie volledig beschikbaar is en apps deze gebruiken.

Advertentiemeting

Apps die je gebruikt, kunnen een beperkte hoeveelheid gegevens delen om de prestaties van hun advertenties te meten, zoals het tijdstip waarop een advertentie is getoond.

Zo zet je advertentiemeting aan of uit:

1. Open Instellingen Instellingen op je Android-apparaat.
  2. Tik op Privacy en beveiliging en dan Meer privacyinstellingen.
  3. Tik op Advertenties en dan Privacy van advertenties en dan Advertentiemeting.
  4. Zet Advertentiemeting toestaan aan of uit.