Find ukendte trackere

Du kan identificere, finde og fjerne trackere, der er placeret i nærheden af dig eller i eller på dine ejendele, uden at du har været bevidst om eller givet samtykke til det, takket være underretninger om ukendt tracker.

Hvad er trackere?

En tracker (også kaldet et tag), er en lille Bluetooth-enhed, du kan fastgøre på ting som f.eks. nøgler eller en rygsæk, så du nemmere kan finde dine ting, hvis du skulle miste dem.

I nogle tilfælde kan disse enheder blive misbrugt ved at spore personer uden deres samtykke.

Hvad er en underretning om ukendt tracker?

Der sendes en underretning om ukendt tracker, når en anden persons trackerenhed ikke længere er i nærheden af vedkommende, og hvis din Android-telefon registrerer, at trackeren følger dig og er uden for ejerens Bluetooth-rækkevidde. Notifikationen underretter dig om trackeren og fortæller dig, hvordan du finder den, og hvad du skal gøre.

Eksempel på en underretning om ukendt tracker

Tips!

• Du kan få disse notifikationer, hvis du låner en ting, eller hvis du rejser sammen med en person, der har medbragt en tracker.
  • Du kan ikke forhindre, at en tracker deler din lokation, ved at aktivere flytilstand eller deaktivere Bluetooth eller Lokationstjenester på din telefon. Se, hvordan du deaktiverer en tracker.
Kompatible trackere
Underretninger om ukendt tracker fungerer i øjeblikket med tags, der er kompatible med Find min enhed-netværket, og Apple AirTags.

Hvad du bør gøre, hvis du får en underretning om ukendt tracker

Vigtigt! Hvis du deaktiverer Bluetooth eller Lokationstjenester eller aktiverer flytilstand, forhindrer din telefon ikke ejeren af trackeren eller enheden i at finde trackerens lokation. Følg vejledningen fra producenten for at deaktivere trackeren.

1. Tryk på notifikationen om trackeren på din enhed for at åbne et kort.
  2. Se, hvor det er blevet registreret, at en tracker har fulgt dig.
  3. Tryk på Afspil lyd for at få trackeren til at afspille en lyd.
    • Ejeren underrettes ikke om, at du har afspillet en lyd.
  4. Følg lyden for at finde trackeren.
  5. Tryk på Næste trin, hvis du finder trackeren.
  6. Når du har fundet trackeren, kan du gøre følgende:
    • Gå til et sikkert offentligt sted, og kontakt politiet eller en person, du har tillid til, hvis du føler, at du er i fare.
    • Hent og gem trackerens oplysninger.
    • Deaktiver trackeren. Se, hvordan du deaktiverer en tracker.
Du har modtaget en underretning om ukendt tracker

Hvis du får en notifikation på din Android-telefon eller -tablet, følger en tracker, som ikke tilhører dig, muligvis med dig.

Det er muligt, at trackeren er fastgjort til eller placeret i en genstand, du har lånt, f.eks. nøgler eller en rygsæk.

Tryk på notifikationen for at få flere oplysninger om trackeren, f.eks. enhedstypen og producentens navn.

Når du trykker på notifikationen, får du vist et kort over de steder, hvor det blev registreret, at trackeren fulgte dig.

• Du kan ikke se, hvor ejeren af trackeren har tjekket trackerens lokation.
Afspil en lyd for at finde en ukendt tracker

Hvis du får en underretning, kan du få trackeren til at afspille en lyd ved at trykke på Afspil lyd, så du nemmere kan finde den.

Hvis du stadig ikke kan finde trackeren, kan du få den til at afspille en lyd igen ved at trykke på Afspil lyd.

Tip! Ejeren af trackeren får ikke besked om, at du har afspillet lyd.

Hvis du ikke kan afspille eller høre lyden

Hvis du ikke kan afspille en lyd eller ikke kan høre lyden, kan du prøve at bevæge dig rundt, mens du trykker på Afspil lyd. Det er muligt, at trackeren ikke længere er inden for rækkevidde, eller at enheds-id'et er blevet ændret.

Hvis du ikke kan afspille en lyd, men du tror, at trackeren er i nærheden af dig, skal du gennemsøge dine ejendele. Enheden kan være skjult på dig eller i dine ejendele og omgivelser, så kig grundigt efter. Den kan f.eks. være skjult steder, hvor du normalt ikke kigger, f.eks. i din lomme, din taske eller din bil.

Hvis du ikke kan finde enheden, og du føler, at du er i fare, skal du gå til en sikker offentlig lokation og kontakte politiet eller en person, du har tillid til.

Du kan tage screenshots af underretningen om ukendt tracker samt af kortet over, hvor der er registreret trackerenheder, til senere brug.

Hvad du skal gøre, hvis du finder en tracker

Tryk på Næste trin for at se en liste over de ting, du kan gøre.

Der kan være forskellige vejledninger til forskellige trackere, bl.a. vedrørende lagring af oplysninger med henblik på at hjælpe med at rapportere og deaktivere enheden.

Få oplysninger om trackeren

Når du har fundet trackeren, kan det være en god idé at gemme dens oplysninger.

1. Du kan f.eks. tage et screenshot af underretningen om ukendt tracker samt af kortet over, hvor der er registreret trackerenheder.
  2. Når det drejer sig om AirTags, kan du få flere oplysninger om trackeren ved at holde trackeren op mod bagsiden af din telefon.
    • Der kan gå et øjeblik, før trackeroplysningerne vises på din skærm.
    • Nogle enheder deler muligvis deres serienummer eller yderligere oplysninger om ejeren af enheden. Andre enheder har også serienummeret trykt fysisk på Bluetooth-trackeren.
    • Det kan være en god idé at tage et screenshot af serienummeret eller oplysningerne om ejeren
  3. Når det drejer sig om tags, der er kompatible med Find min enhed-netværket, kan du få flere oplysninger om trackeren ved at følge vejledningen på skærmen.
    • Når du har fulgt vejledningen i, hvordan du identificerer trackeren, kan du finde enheds-id'et og ejerens skjulte mailadresse.
    • Det kan være en god idé at tage et screenshot af enheds-id'et eller oplysningerne om ejeren.
    • Hvis du ikke kan finde vejledningen i, hvordan du tilgår oplysninger om ejeren, kan du følge vejledningen i, hvordan du identificerer trackeren, på producentens website.
Deaktiver trackeren

Vigtigt!

• Når visse trackere er deaktiveret, kan fabriksindstillingerne gendannes, så de ikke længere er knyttet til deres oprindelige ejer. Politiet kan muligvis ikke indhente yderligere oplysninger om disse trackere, f.eks. hvem der ejer trackeren.
  • Hvis du fysisk deaktiverer enheden, vil ejeren ikke længere modtage lokationsopdateringer fra trackeren, men ejeren kan muligvis stadig se den seneste lokation, hvor trackeren stadig var aktiveret.
    • Afhængigt af din situation kan du deaktivere trackeren for at stoppe sporing eller holde den aktiveret, hvis du har en mistanke om, at det ville være farligt at deaktivere den.
    • Hvis du vil deaktivere trackeren, kan du finde en trinvis vejledning fra producenten af produktet nedenfor:
Produkt Her kan du få hjælp
Apple AirTag Deaktiver et AirTag
  • Du kan muligvis samarbejde med din lokale politimyndighed om at indhente flere oplysninger om den tracker, du har fundet. For at iværksætte en undersøgelse kan politiet bede dig om at give dem trackeren, enheds-id'et og andre oplysninger.
Hvis du ikke kan finde trackeren

Hvis du ikke kan finde enheden, er den muligvis stadig i nærheden af dig eller fastgjort på dine ejendele.

• Hvis det er forsvarligt, skal du gå tilbage og tjekke de ejendele, du havde på eller i nærheden af dig på den rute, der vises i underretningen, f.eks. i din bil eller din rygsæk.
  • Kør en manuel scanning for at finde trackere i nærheden.
  • Hvis det registreres, at trackeren stadig følger dig den efterfølgende dag, modtager du muligvis en ny underretning.
Find tidligere underretninger om trackere

Hvis du vil se underretninger, du tidligere har modtaget:

1. Tryk på Indstillinger på din enhed.
  2. Tryk på Sikkerhed og nødsituationerog derefter Underretninger om ukendt tracker.
  3. Tryk på knappen for underretninger om trackere midt på skærmen.

Søg efter trackere i nærheden af dig

Kør en manuel scanning

Du kan til enhver tid tjekke, om trackerne ikke længere er i nærheden af deres ejere, men i stedet i nærheden af dig.

1. Tryk på Indstillinger på din enhed.
  2. Tryk på Sikkerhed og nødsituationerog derefter Underretninger om ukendt tracker og derefter Scan nu.
    • Det tager cirka 10 sekunder at udføre en manuel scanning af din enhed.
Hvilke trackere der vises ved en manuel scanning

Du kan registrere trackere, der i øjeblikket er i nærheden af dig, og som ikke længere er i nærheden af deres ejers enhed, ved at udføre en manuel scanning. Det er muligt, at de trackere, der blev fundet under en manuel scanning, blot er trackerenheder, som ejeren har mistet eller midlertidigt forlagt.

Hvis du har aktiveret underretninger om ukendt tracker, får du automatisk en notifikation, hvis systemet fastslår, at en ukendt tracker følger dig.

Jeg har ikke modtaget en underretning om en tracker efter at have udført en manuel scanning

Trackere, som dukker op under en manuel scanning, er i øjeblikket i nærheden af dig, men de har muligvis ikke fulgt dig.

Hvis du har aktiveret underretninger, får du automatisk besked, hvis systemet fastslår, at en ukendt tracker følger dig.

Sådan modtog din telefon opdateringen

Din Android-telefoner modtager regelmæssigt opdateringer i baggrunden for at holde dig beskyttet. Under en opdatering tilføjer Play-tjenester systemet til underretninger om ukendt tracker, og du får automatisk notifikationer om en ukendt tracker.

Du kan til enhver tid fravælge dette efter behov.

Deaktiver underretninger om ukendt tracker

Vigtigt! Hvis du deaktiverer underretninger om ukendt tracker, ryddes tidligere underretninger, og eventuelle oplysninger om andre ukendte trackere slettes. Disse data kan ikke gendannes.

Hvis din Android-enhed kører Android 12 (S) eller nyere:

1. Tryk på Indstillinger på din enhed.
  2. Tryk på Sikkerhed og nødsituationerog derefter Underretninger om ukendt tracker.
  3. Deaktiver Tillad underretninger.

Hvis din Android-enhed kører Android 11 (R) eller ældre:

1. Tryk på Indstillinger på din enhed.
  2. Tryk på Google og derefter Personlig sikkerhed og derefter Underretninger om ukendt tracker.
  3. Deaktiver underretninger.

Dine data og dit privatliv

Hvilke data bruger vi?

Underretninger om ukendt tracker anvender dine lokationsoplysninger og tidsstempler for, hvornår din enhed registrerede trackeren, og et enheds-id for trackeren til at fastlægge, hvordan en ukendt tracker har fulgt dig. Når du modtager en underretning om ukendt tracker, kan du se, hvor det blev registreret, at trackeren fulgte dig, på et kort.

Disse oplysninger behandles og gemmes midlertidigt i et krypteret format, der aldrig forlader din enhed, med henblik på at vurdere, om du følges af en tracker, og vise dig trackeren på et kort. Oplysningerne deles ikke med Google eller andre brugere.

Dit privatliv i forbindelse med Android-lokationsindstillinger

Hvis du vil have automatiske underretninger om ukendte trackere, der følger dig, skal du aktivere din lokation.

Selv hvis du deaktiverer din lokation, kan du stadig bruge funktionen til manuel scanning til at finde trackere, der aktuelt er i nærheden af dig.

Find og løs problemer med ukendte trackere

Hvorfor kan jeg ikke afspille en lyd på en tracker, efter jeg har modtaget en underretning?

Du kan muligvis ikke afspille en lyd på trackeren, hvis:

• Ejeren af trackeren er i nærheden
  • Trackeren for ganske nylig er blevet adskilt fra ejeren
  • Trackeren er uden for din Android-telefons Bluetooth-rækkevidde, eller den er ikke længere på dig
  • Trackerens enheds-id er blevet ændret
Hvad vil det sige, at trackerens enheds-id er blevet ændret?

Hver Bluetooth-tracker har et tilknyttet vilkårligt id, der ændres med jævne mellemrum. Hvis trackeren ikke er i nærheden af sin ejer, ændres id'et muligvis mindre hyppigt, f.eks. én gang om dagen.

Når trackeren ændrer sit vilkårlige id, identificeres den ikke længere som den samme tracker, og din Android-enhed viser den som en ny tracker i fremtidige scanninger eller underretninger.

Hvorfor fik jeg ikke underretningen tidligere?

Underretninger om ukendt tracker tager højde for flere faktorer, når der sendes en underretning. For at forbedre nøjagtigheden af underretninger skal du bevæge dig fysisk med trackeren i et stykke tid, før du kan modtage en underretning.

Hvorfor har jeg ikke modtaget mere end én underretning?
Systemet er i øjeblikket udviklet til, at du kun modtager én underretning pr. tracker om dagen. Hvis du stadig er bekymret for, om en tracker følger dig, kan du køre en manuel scanning for at finde trackere i nærheden.
Hvorfor registrerede min manuelle scanning ikke trackere i nærheden?
Trackere vises kun i funktionen til manuel scanning, hvis de er fysisk adskilt fra deres ejere. Hvis du kører flere manuelle scanninger, kan det forbedre nøjagtigheden af de trackere, der registreres i nærheden.

Yderligere supportressourcer

Hvis du er bekymret for din sikkerhed, kan disse ressourcer hjælpe: