Hitta okända spårare

Du kan identifiera, hitta och ta bort spårare som har placerats nära dig eller bland dina tillhörigheter utan din vetskap och utan ditt samtycke med hjälp av spårningsvarning.

Vad är spårare?

En spårare, även kallad tagg, är en liten Bluetooth-enhet som du kan fästa på föremål som en nyckelknippa eller ryggsäck så du kan hitta dem om de försvinner.

I vissa fall kan dock enheterna användas på ett otillåtet sätt för att spåra någon utan personens samtycke.

Vad innebär en spårningsvarning?

En spårningsvarning skickas när någon annans spårare separeras från hen och din Android-telefon upptäcker att spåraren färdas med dig och utanför ägarens Bluetooth-område. Aviseringen meddelar dig om spåraren och berättar hur du hittar den och vad du ska göra härnäst.

Exempel på en spårningsvarning

Tips!

• Du kan få dessa aviseringar om du lånar något med en spårare eller om du har rest med någon som har en spårare med sig.
  • Du kan inte stoppa en spårares möjlighet att dela sin plats genom att aktivera flygplansläget eller inaktivera Bluetooth eller platstjänster på telefonen. Läs mer om hur du stänger av en spårare.
Kompatibla spårare
Spårningsvarningar fungerar för närvarande med taggar som är kompatibla med Hitta min enhet-nätverket och Apple AirTags.

Vad du bör göra om du får en spårningsvarning

Viktigt! Om du inaktiverar Bluetooth eller platstjänster eller aktiverar flygplansläget hindrar inte telefonen spårarens eller enhetens ägare från att hitta spårarens plats. Följ tillverkarens anvisningar för att inaktivera spåraren.

1. Tryck på spårningsaviseringen på enheten för att öppna en karta.
  2. Leta reda på var spåraren har upptäckts färdas med dig.
  3. Tryck på Spela upp ljud, vilket gör att spåraren avger ett ljud.
    • Ägaren meddelas inte om du spelar upp ljudet.
  4. Följ ljudet för att hitta spåraren.
  5. Om du hittar spåraren trycker du på Nästa steg.
  6. När du har hittat spåraren kan du
    • gå till en säker och offentlig plats för att kontakta polisen eller någon du litar på om du tror att du är i fara.
    • Ta reda på och spara spårarens information.
    • Inaktivera spåraren. Läs mer om hur du stänger av en spårare.
Du har en spårningsvarning

Om du får en avisering på din telefon eller surfplatta med Android kan en spårare som tillhör någon annan följa med dig.

Det är möjligt att spåraren sitter på eller i något som du har lånat, till exempel en nyckelknippa eller ryggsäck.

Tryck på aviseringen om du vill veta mer om spåraren, till exempel enhetstypen och namnet på tillverkaren.

När du trycker på aviseringen visas en karta där spåraren har registrerats följa med dig.

• Du kan inte att se var ägaren har kontrollerat spårarens plats.
Spela upp ljud för att hitta en okänd spårare

Om du får en varning kan du trycka på Spela upp ljud så du kan hitta den genom att spåraren spelar upp ljud.

Om du fortfarande inte hittar enheten kan du få spåraren att spela upp ljudet igen genom att trycka på Spela upp ljud.

Tips! Spårarens ägare meddelas inte om att du har spelat upp ljudet.

Om du inte kan spela upp eller höra ljudet

Om du inte kan spela upp eller höra ljudet kan du testa att gå runt och trycka på Spela upp ljud. Det är möjligt att spåraren inte längre är inom räckvidd eller att enhets-id:t har ändrats.

Om du inte kan spela upp ett ljud men tror att spåraren är i närheten kan du kontrollera dina tillhörigheter. Titta igenom dina fickor och leta i omgivningen där enheten kan vara gömd. Det kan vara på ställen där du inte brukar titta, till exempel i fickan, väskan eller i bilen.

Om du inte kan hitta enheten och känner att din säkerhet är i fara besöker du en säker offentlig plats och kontaktar polisen eller en betrodd kontakt.

Du kan ta skärmbilder på spårningsvarningen och kartan över spårarens platser för senare bruk.

Detta ska du göra om du hittar en spårare

Tryck på Nästa steg för att se en lista över åtgärder du kan vidta.

Det kan finnas olika anvisningar för olika spårare, inklusive att spara information för att rapportera och inaktivera enheten.

Få information om spåraren

När du har hittat spåraren kanske du vill spara information om den.

1. Det kan vara bra att ta en skärmbild av spårningsvarningen och kartan över spårarens platser.
  2. Om du vill veta mer om Airtags håller du spåraren nära baksidan av telefonen.
    • Du kan behöva vänta ett ögonblick innan spårningsinformationen visas.
    • Vissa enheter kan dela sitt serienummer eller ytterligare information om enhetens ägare. På andra enheter är även serienumret tryckt på Bluetooth-spåraren.
    • Du kan ta en skärmbild av serienumret eller informationen om ägaren
  3. För taggar som är kompatibla med Hitta min enhet-nätverket kan du följa anvisningarna på skärmen för att läsa mer om spåraren.
    • När du har följt anvisningarna för identifiering kan du hitta enhetsidentifieraren och ägarens dolda e-postadress.
    • Du kan ta en skärmbild av enhetsidentifieraren eller informationen om ägaren.
    • Om du inte kan hitta anvisningarna för att visa information om ägaren följer du anvisningarna för identifiering på tillverkarens webbplats.
Inaktivera spåraren

Viktigt!

• Vissa spårare kanske återställs till standardinställningarna om de inaktiveras och då länkar de inte till den ursprungliga ägaren längre. Polisen kanske inte kan få ut mer information om dessa spårare, till exempel vem som äger spåraren.
  • Om du fysiskt inaktiverar enheten kan ägaren inte ta emot framtida platsuppdateringar från spåraren, men hen kanske fortfarande kan se platsen där spåraren senast var aktiverad.
    • Beroende på din situation kan du inaktivera spåraren för att stoppa spårningen eller behålla den aktiverad om du är orolig för att det kan vara osäkert att inaktivera den.
    • För att inaktivera spåraren tittar du efter produkttillverkaren nedan med detaljerade anvisningar:
Produkt Var du kan få hjälp
Apple Airtag Inaktivera en AirTag
  • Du kanske kan ta hjälp av lokal polis för att ta reda på mer om spåraren du hittade. Polisen kan be dig om spåraren, enhetsidentifieraren eller annan information för att underlätta en eventuell utredning.
Om du inte hittar spåraren

Om du inte hittar enheten kan den fortfarande finnas i närheten eller bland dina tillhörigheter.

• Om det är säkert att göra det kan du gå tillbaka i dina spår och undersöka tillhörigheterna du hade med dig på rutten som visas på varningen, till exempel i din bil eller ryggsäck.
  • Söka manuellt efter spårare i närheten.
  • Om du fortfarande har spåraren med dig nästa dag kan du få en till varning.
Hitta tidigare spårningsvarningar

Gör så här om du vill se tidigare varningar:

1. Tryck på Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och nödläge följt av Spårningsvarningar.
  3. Tryck på knappen för spårningsvarningar mitt på skärmen.

Söka efter spårare nära dig

Köra en manuell genomsökning

Du kan söka efter spårare som är åtskilda från sina ägare och nära dig just nu.

1. Tryck på Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och nödläge följt av Spårningsvarningar följt av Sök igenom nu
    • Det tar cirka 10 sekunder för enheten att slutföra en manuell genomsökning.
Vilka spårare visas vid manuell genomsökning?

Med hjälp av manuell genomsökning kan du upptäcka spårare som för närvarande är nära dig och åtskilda från ägarens enhet. Det är möjligt att spårarna som upptäcks i en manuell genomsökning har tappats bort eller tillfälligt är åtskilda från ägarens enhet.

Om du har aktiverat spårningsvarningar får du automatiskt en avisering om systemet upptäcker att en okänd spårare följer dig.

Fick ingen varning om en spårare vid en manuell genomsökning

Spårare som upptäcks i en manuell genomsökning är för närvarande i din närhet, men de kanske inte färdas med dig.

Om du har aktiverat varningar får du automatiskt ett meddelande om systemet upptäcker att en okänd spårare följer dig.

Så här fick telefonen uppdateringen

Din Android-telefon får regelbundet uppdateringar i bakgrunden för att skydda den. Under en uppdatering lade Play-tjänster till systemet för spårningsvarningar och du får automatiskt aviseringar om en okänd spårare.

Du kan välja bort funktionen när du vill.

Inaktivera spårningsvarningar

Viktigt! Om du inaktiverar spårningsvarningar rensas tidigare varningar och all information om andra okända spårare raderas. Det går inte att återställa denna data.

Gör så här om Android-enheten har Android 12 (S) eller senare:

1. Tryck på Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och nödläge följt av Spårningsvarningar.
  3. Inaktivera Tillåt varningar.

Gör så här om Android-enheten har Android 11 (R) eller tidigare:

1. Tryck på Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Google följt av Personlig säkerhet följt av Spårningsvarningar.
  3. Inaktivera aviseringar.

Din data och integritet

Denna data använder vi

Spårningsvarningar använder din platsinformation och tidsstämplar för när din enhet upptäckte spåraren och ett enhets-id för spåraren för att avgöra hur en okänd spårare har färdats med dig. När du får en spårningsvarning kan du se på vilka platser spåraren registrerades med dig på en karta.

Denna information bearbetas och lagras tillfälligt i ett krypterat format (och lämnar aldrig enheten) för att avgöra om en spårare följer dig och visa den för dig på en karta. Den delas inte med Google eller andra användare.

Androids integritetsinställningar för platsinställningar

Du måste aktivera Plats för att få automatiska varningar om okända spårare som färdas med dig.

Om du inaktiverar plats kan du fortfarande använda funktionen för manuell genomsökning för att hitta spårare i närheten.

Felsöka problem med okända spårare

Varför kan jag inte ringa en spårare efter att jag har fått en varning?

Du kanske inte kan ringa spåraren om

• spårarens ägare är i närheten
  • spåraren nyligen separerades från sin ägare
  • spåraren är utanför Bluetooth-räckvidden på din Android-telefon eller inte längre färdas med dig
  • spårarens enhets-id har ändrats.
Vad betyder det om spårarens enhets-id har ändrats?

Varje Bluetooth-spårare har ett slumpgenererat id som ändras med jämna mellanrum. Om spåraren inte är i närheten av sin ägare kan det ändras mer sällan, till exempel en gång om dagen.

När det slumpgenererade id:t för spåraren ändras så identifieras den inte längre som samma spårare och din Android-enhet kommer att visa den som en ny spårare i framtida genomsökningar eller varningar.

Varför fick jag inte aviseringen tidigare?

Spårningsvarningar tar hänsyn till flera faktorer när en varning skickas. För att förbättra varningarnas noggrannhet måste du fysiskt röra dig med spåraren över tid innan du får en varning.

Varför har jag inte fått fler än en varning?
Systemet är för närvarande utformat så att du bara kommer att få en varning per spårare och dag. Om du fortfarande är orolig för att du har en spårare med dig kan du göra en manuell genomsökning för att hitta spårare i närheten.
Varför identifierades inte spårningsenheter i närheten vid min manuella genomsökning?
För att få upp spårare i den manuella genomsökningen måste de vara fysiskt åtskilda från sina ägare. Genom att köra flera manuella genomsökningar kan noggrannheten för spårare i närheten förbättras.

Ytterligare supportresurser

Om du är orolig över din säkerhet kan följande resurser vara till hjälp: