Tuntemattomien jäljittimien etsiminen

Voit tunnistaa, etsiä ja poistaa jäljittimiä, jotka on laitettu lähellesi tai tavaroihisi tietämättäsi tai ilman suostumustasi.

Mitä ovat Bluetooth-jäljittimet?

Bluetooth-jäljittimet eli tagit ovat pieniä laitteita, joita voi liittää esimerkiksi avaimiin tai reppuun, jolloin ne on helppo löytää niiden hävitessä.

Joissakin tapauksissa näitä laitteita voidaan kuitenkin väärinkäyttää muiden seuraamiseen ilman heidän tietämystään tai suostumustaan.

Mikä on tuntematon jäljitin ‑ilmoitus?

Tuntematon jäljitin ‑ilmoitus lähetetään, kun toisen henkilön jäljitin on erotettu hänestä ja se havaitaan kulkemassa kanssasi ja omistajan Bluetooth-kantaman ulkopuolella. Ilmoituksessa kerrotaan jäljittimestä ja siitä, miten löydät sen ja mitä voit tehdä seuraavaksi.

Esimerkki tuntematon jäljitin ‑ilmoituksesta

Vinkkejä:

• Voit saada näitä ilmoituksia, jos olet lainannut jäljittimen sisältävän tavaran tai jos olet matkustanut henkilön kanssa, jonka tavaroissa on jäljitin.
  • Et voi estää jäljitintä jakamasta sijaintia laittamalla lentokonetilan päälle tai laittamalla Bluetoothin tai sijaintipalvelut pois päältä puhelimellasi. Katso, miten voit laittaa jäljittimen pois päältä.
Yhteensopivat jäljittimet
Tuntematon jäljitin ‑ilmoitukset toimivat tällä hetkellä Apple AirTagien kanssa. Päivitämme tätä osiota yhteistyössä tagien valmistajien kanssa, jotta tämä tärkeä suojaus voidaan laajentaa myös muille jäljittimille.
Jäljittimen etsiminen ilmoituksen saatua
  1. Avaa kartta napauttamalla laitteen jäljitinilmoitusta.
  2. Katso, missä jäljitin on havaittu liikkuvan kanssasi.
  3. Valitse Toista ääni, jolloin jäljitin pitää äänen.
    • Tärkeää: Omistaja ei saa ilmoitusta äänen toistamisesta.
  4. Etsi jäljitin äänen perusteella.
  5. Jos löydät jäljittimen, valitse Seuraavat vaiheet.
  6. Seuraa ohjeita näytöllä.

Esimerkki tuntemattoman jäljittimen kartasta

Esimerkki jäljitintagin tiedoista

Jos et voi toistaa tai kuulla ääntä

1. Valitse uudelleen Soita ääni.
  2. Jos et kuule ääntä, liiku hieman ja valitse uudelleen Soita ääni.
    • Etsi piilotettua laitetta tavaroistasi ja ympäristöstäsi.
    • Jos ääntä ei vieläkään kuulu, tagi ei ehkä ole enää kantoalueella tai laitteen tunnus on voinut muuttua.
  3. Jos et löydä laitetta ja tunnet, että turvallisuutesi on vaarassa, siirry turvalliselle julkiselle paikalle ja ota yhteyttä viranomaisiin tai luotettuun kontaktiin.
  4. Voit ottaa kuvakaappauksia tuntematon jäljitin -ilmoituksesta ja tagisijaintien kartasta myöhempää käyttöä varten.
Jäljittimen tiedot

Kun olet löytänyt jäljittimen, voit ladata sen tiedot ja tallentaa ne.

1. Voit ottaa kuvakaappauksen tuntematon jäljitin ‑ilmoituksesta ja jäljitinsijaintien kartasta myöhempää käyttöä varten.
  2. Siirrä jäljitin puhelimen takaosan lähelle. Käytettävissä olevat tiedot tulevat näkyviin puhelimen näytölle.
    • Vinkki: Voi kestää hetken, ennen kuin jäljittimen tiedot näkyvät näytöllä.
  3. Voit ottaa kuvakaappauksen sarjanumerosta, jos sellainen on saatavilla, tai lisätietoja jäljittimen omistajasta.
    • Joihinkin jäljittimiin on painettu fyysinen sarjanumero.

Jos omistaja on merkinnyt jäljittimen kadonneeksi, näytöllä voi näkyä omistajan yhteystietoja.

Jäljittimen poistaminen käytöstä

Tärkeää:

• Jos ne poistetaan käytöstä, joidenkin jäljittimien tehdasasetukset voidaan palauttaa eikä niitä voi enää linkittää alkuperäiseen omistajaan. Viranomaiset eivät välttämättä saa lisätietoa näistä jäljittimistä, esim. niiden omistajista.
  • Jos poistat laitteen käytöstä fyysisesti, omistaja ei enää saa sijaintipäivityksiä jäljittimestä, mutta hän voi silti tarkistaa viimeisen sijainnin, jossa jäljitin on otettu käyttöön.
    • Tilanteestasi riippuen voit poistaa jäljittimen käytöstä lopettaaksesi seuraamisen tai pitää sen käytössä, jos olet huolissasi siitä, että käytöstä poistaminen voisi olla vaarallista.

Voit poistaa jäljittimen käytöstä seuraamalla alla olevia tuotevalmistajien ohjeita:

Vinkki: Voit saada lisätietoja löytämästäsi jäljittimestä ottamalla yhteyttä paikalliseen lainvalvontaan. Tutkinnan tukemiseksi lainvalvonta voi pyytää sinulta jäljitintä, laitteen sarjanumeroa tai muita tietoja.

Jos jäljitintä ei löydy

Jos et löydä jäljitintä, se saattaa silti olla lähellä sinua tai tavaroissasi.

• Seuraa aiempia jälkiäsi ja tarkista tavarat, jotka sinulla oli mukanasi saatuasi ilmoituksen. Tarkista esimerkiksi auto sisältä ja ulkoa, reppu tai muut mukanasi olleet tavarat.
  • Tee manuaalinen skannaus löytääksesi lähellä olevat jäljittimet.
  • Voit saada toisen ilmoituksen samasta jäljittimestä useana päivänä, jos se kulkee mukanasi mutta et omista sitä.
Aiempien jäljitinilmoitusten löytäminen
  1. Valitse laitteelta Asetukset.
  2. Valitse Turvallisuus ja hätätilanteet ja sitten Tuntematon jäljitin -ilmoitukset.
  3. Napauta näytön keskiosasta jäljitinilmoitusten kuvaketta.

Lähellä olevien jäljittimien löytäminen ja jäljitinilmoitusten laittaminen pois päältä

Lähellä olevien jäljittimien skannaaminen manuaalisesti

Voit tarkistaa milloin tahansa lähellä olevat jäljittimet, jotka ovat erillään omistajistaan.

1. Valitse laitteelta Asetukset.
  2. Valitse Turvallisuus ja hätätilanteet ja sitten Tuntematon jäljitin -ilmoitukset.
  3. Valitse Skannaa nyt.
    • Laitteen manuaalinen skannaus vie noin 10 sekuntia.

Tärkeää:

• Manuaaliset skannaukset havaitsevat lähelläsi olevat jäljittimet, jotka ovat erillään omistajansa laitteesta. On mahdollista, että manuaalisella skannauksella löydetyt jäljittimet ovat kadonneet tai ne ovat tilapäisesti omistajan laitteen Bluetooth-kantaman ulkopuolella.
  • Manuaalisen skannauksen tuloksia ei tallenneta.

Jos et saa ilmoitusta jäljittimestä

Manuaalisessa skannauksessa näkyvät jäljittimet ovat tällä hetkellä lähellä sinua, mutta ne eivät ehkä ole kulkeneet mukanasi.

Jos ilmoitukset ovat päällä, saat automaattisesti ilmoituksen, jos järjestelmä havaitsee mukanasi kulkevan tuntemattoman jäljittimen.

Tuntematon jäljitin -ilmoitusten laittaminen päälle tai pois päältä

Tuntematon jäljitin -ilmoitukset ovat oletuksena päällä. Voit laittaa tuntematon jäljitin -ilmoitukset päälle tai pois päältä milloin tahansa.

Tärkeää: Jos laitat tuntematon jäljitin -ilmoitukset päälle, aiemmat ilmoitukset tyhjennetään ja kaikki tiedot muista tuntemattomista jäljittimistä poistetaan. Dataa ei voi palauttaa.

Android 12 (S) ja sitä uudemmat versiot:

1. Valitse laitteelta Asetukset.
  2. Valitse Turva ja hätätilanne ja sitten Tuntematon jäljitin ‑ilmoitukset.
  3. Laita Salli ilmoitukset päälle tai pois päältä.

Android 11 (R) ja sitä edeltävät versiot:

1. Valitse laitteelta Asetukset.
  2. Valitse Google > Omaturva ja sitten Tuntematon jäljitin -ilmoitukset.
  3. Laita Salli ilmoitukset päälle tai pois päältä.

Datasi ja tuntematon jäljitin -ilmoitukset

Android-sijaintiasetusten yksityisyys

Jos laitat sijaintisi pois päältä, et saa automaattisia ilmoituksia.

Vaikka poistaisit tuntematon jäljitin -ilmoitukset käytöstä, voit silti tehdä manuaalisen skannauksen lähellä olevien jäljittimien havaitsemiseksi. Android 11 (R):ää ja sitä vanhempia versioita käytettäessä manuaalinen skannaus käyttää puhelimesi sijaintiasetusta ja Bluetoothia. Android 12 (S):n manuaalinen skannaus ei edellytä, että puhelimen sijaintiasetus on päällä. Lue lisää Android-version tarkistamisesta ja päivittämisestä.

Miten tuntematon jäljitin -ilmoitukset käyttävät sijaintitietoja

Tuntematon jäljitin -ilmoitusjärjestelmä ilmoittaa laitteesi sijainnin avulla, minne tuntematon jäljitin on kulkenut mukanasi. Kun saat tuntematon jäljitin -ilmoituksen, voit tarkistaa kartalta, missä jäljitin on havaittu mukanasi.

Tuntematon jäljitin -ilmoitusjärjestelmä käsittelee nämä sijaintitiedot ja tallentaa ne väliaikaisesti laitteellesi salattuina. Se käyttää näitä sijaintitietoja vain selvittääkseen, onko mukanasi jäljitin, ja näyttääkseen sen sinulle kartalla. Nämä sijaintitiedot eivät poistu laitteelta, eikä niitä jaeta Googlelle tai muille käyttäjille.

Tuntemattomiin jäljittimiin liittyvien ongelmien ratkaiseminen

Miksi en voi soittaa jäljittimeen, kun olen saanut ilmoituksen?

Et ehkä voi soittaa jäljittimeen näissä tilanteissa:

• Jäljittimen omistaja on lähistöllä
  • Jäljitin erotettiin äskettäin omistajastaan
  • Jäljitin on Android-puhelimen Bluetooth-kantaman ulkopuolella tai ei enää ole mukanasi
  • Jäljittimen laitetunnus on muuttunut
Mitä tarkoittaa, että jäljittimen laitetunnus on muuttunut?

Jokaisella Bluetooth-jäljittimellä on satunnainen tunnus, joka muuttuu ajoittain. Jos jäljitin ei ole omistajan lähellä, tunnus voi muuttua harvemmin, esim. kerran päivässä.

Kun jäljitin muuttaa satunnaista tunnustaan, sitä ei enää tunnisteta samaksi jäljittimeksi, jolloin Android-laite näyttää sen uutena jäljittimenä tulevissa skannauksissa tai ilmoituksissa.

Miksi en saanut ilmoitusta aiemmin?

Tuntematon jäljitin ‑ilmoitukset ottavat huomioon useita tekijöitä lähettäessään ilmoituksen. Jotta ilmoitusten tarkkuus paranee, sinun on liikuttava jäljittimen kanssa jonkin aikaa ennen kuin saat ilmoituksen.

Miksi sain vain yhden ilmoituksen?
Järjestelmä on tällä hetkellä suunniteltu siten, että saat vain yhden ilmoituksen jäljitintä kohti päivässä. Jos epäilet edelleen, että mukanasi on jäljitin, tee manuaalinen skannaus lähellä olevien jäljittimien löytämiseksi.
Miksi manuaalinen skannaus ei havainnut lähellä olevia jäljittimiä?
Jotta jäljittimet näkyvät manuaalisessa skannauksessa, niiden on oltava erossa omistajistaan. Useiden manuaalisten skannausten tekeminen voi parantaa tarkkuutta, jolla lähellä olevia jäljittimiä havaitaan.

Lisää tukimateriaaleja

Jos olet huolissasi turvallisuudestasi, näistä materiaaleista voi olla apua: