[GA4] Käyttäjän elinkaari

Analysoi käyttäjien toimintaa ja arvoa asiakkuuden elinkaaren aikana.

Käyttäjän elinkaaritekniikka näyttää, kuinka käyttäjät ovat toimineet sivustollasi tai sovelluksessasi elinkaarensa aikana. Käyttäjän elinkaaritekniikkaa käyttämällä voit saada hyödyllisiä vinkkejä. Esimerkkejä:

• Saat tietää, mikä liikenteen lähde, tulotapa tai kampanja on tuonut käyttäjiä, joilta olet saanut kaiken kaikkiaan eniten tuloja koko heidän asiakkuutensa elinkaaren aikana (sen sijaan, että otettaisiin huomioon vain tietyn kuukauden aikana kertyneet tulot).

• Voit tunnistaa aktiiviset kampanjat, joiden tuomat käyttäjät ovat todennäköisesti arvokkaampia, tekevät todennäköisemmin ostoksen eivätkä todennäköisesti lopeta tuotteidesi käyttöä. Arviot perustuvat laskelmiin, joissa käytetään Google Analyticsin ennustemalleja.

• Saat käyttäjien toimintaan liittyviä ainutlaatuisia vinkkejä. Voit esimerkiksi saada tietää, milloin kuukausittain aktiiviset käyttäjät ovat viimeksi ostaneet tuotteen sivustoltasi tai milloin sovelluksesi viimeksi sai heidät aktivoitumaan.

Käyttäjän elinkaarikartoituksen luominen

1. Kirjaudu Google Analyticsiin.
  2. Valitse vasemmalta Tutki.
  1. Klikkaa näytön yläreunasta Malligalleria ja valitse sitten Käyttäjän elinkaari ‑malli.

Käyttäjän elinkaaridata

Elinkaaridataa on saatavilla käyttäjiltä, jotka ovat olleet aktiivisia sivustollasi tai sovelluksessasi 15.8.2020 jälkeen. Käyttäjän elinkaarikartoitus sisältää kaiken häntä koskevan datan ensimmäisestä sivusto- tai sovelluskäynnistä alkaen. Jos joku on esimerkiksi käynyt sivustollasi ensimmäisen kerran joulukuussa 2019 ja ollut viimeksi aktiivinen 14.8.2020, hänen elinkaaridatansa ei ole saatavilla. Jos samainen käyttäjä on ollut aktiivinen 16.8.2020, mukana on kaikki käyttäjän data edeltävä vuosi mukaan lukien.

Käyttäjän elinkaaritekniikka näyttää sivustosi tai sovelluksesi käyttäjiä koskevaa koontidataa. Tällä tekniikalla saat käyttöösi erityisesti seuraavia käyttäjäkohtaisia tietoja:

• Ensimmäiset interaktiot: Mittausdataa siitä, kun käyttäjä oli ensimmäisen kerran tekemisissä mittauskokonaisuuden kanssa. Kyseessä voi olla esimerkiksi käyttäjän ensimmäinen käynti tai ostopäivä tai kampanja, joka sai hänet mukaan käyttäjäksi.
  • Viimeisimmät interaktiot: Mittausdataa siitä, kun käyttäjä oli viimeksi tekemisissä mittauskokonaisuuden kanssa. Kyseessä voi olla esimerkiksi käyttäjän viimeisin toiminta tai ostopäivä.
  • Elinkaaren interaktiot: Käyttäjän koko elinkaaren aikana kertynyt data. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi käyttäjän koko elinkaaren tuloja tai aktivoitumisia.
  • Ennustemittarit: Koneoppimisen avulla tuotettu käyttäjien toimintaa ennustava data:
    • Oston todennäköisyys
    • Sovelluksen sisäisen ostoksen todennäköisyys
    • Käytön lopettamisen todennäköisyys
Huom. Käyttäjän elinkaaritekniikan osalta otantaraja on miljoona käyttäjää maksuttomassa Google Analytics ‐tuotteessa ja 10 miljoonaa käyttäjää maksullisessa tuotteessa. Jos valittu ajanjakso sisältää enemmän käyttäjiä kuin otantarajat, Google Analytics käyttää satunnaistettua näytettä näistä käyttäjistä (mittauskokonaisuuden tyypin mukaan 1 miljoona tai 10 miljoonaa) ja skaalaa sitten tulokset vastaamaan koko joukon tuloksia.

Käyttäjän elinkaarikartoitusten ajanjaksot

Kun valitset ajanjakson, näet kartoituksessa käyttäjät, jotka ovat olleet aktiivisia valitun jakson aikana. Lisäksi saat tietoa näiden käyttäjien koko elinkaaresta, joten mukana on siis dataa myös valittua ajanjaksoa edeltävältä ajalta.

Käyttäjän elinkaarikartoituksen päättymispäivää ei voi muuttaa. Se on aina "eilen".

Käyttäjän elinkaarikartoitukset ja raportointi-identiteetti

User-ID-ominaisuutta käytettäessä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksilla on kaksi tapaa tunnistaa käyttäjät eri alustoilla ja laitteilla ja luoda heistä raportteja. Mittauskokonaisuutesi käyttämä raportointi-identiteettimenetelmä vaikuttaa käyttäjien elinkaaridataan alla kuvatulla tavalla.

User-ID:n ja sitten laitteen mukaan

Tämä menetelmä tunnistaa käyttäjän ja yhdistää kaikki käyttäjään liittyvät tapahtumat raporteissa ja kartoituksissa käyttämällä tarkempaa käyttäjätunnusta, mikäli sellainen on kerätty. Jos käyttäjätunnusta ei kerätä, käyttäjä tunnistetaan Analyticsissa laitetunnuksen avulla (verkkosivustoilla asiakastunnus ja sovelluksissa sovellusesiintymätunnus).

Jos käyttäjällä on valitulla aikavälillä toimintaa sekä kirjautuneena että ei-kirjautuneena, kartoituksessa käytetään vain kirjautuneena kertynyttä käyttäjän elinkaaridataa. Tämä antaa käyttäjädatasta tarkemman kuvan, sillä käyttäjiä ei lasketa useaan kertaan ja mittarit, kuten keskimääräinen elinkaariarvo, ovat tarkempia User-ID:n mukaan raportoitaessa. Ei-kirjautuneena tapahtuvaa käyttäjän toimintaa ei sisällytetä kartoitukseen.

Huom. Jos mittauskokonaisuudessasi on käytössä käyttäjiltä saadun datan kerääminen (beta) ja myös käyttäjätunnukset kerätään, huomioi käyttäjän elinkaarikartoituksissa mahdollisesti ilmenevät dataeroavuudet. Saatat huomata, että sama käyttäjä on laskettu moneen kertaan tai että käyttäjän elinkaarikohtaisissa mittareissa on alhaisia arvoja. Näin käy, jos kartoituksen aikaväli kattaa sen päivämäärän, jolloin käyttäjiltä saadun datan kerääminen on otettu käyttöön. Voit tarkistaa käyttöönottopäivän mittauskokonaisuuden muutoshistoriasta. Emme myöskään tällä hetkellä tue käyttäjätunnuksiin perustuvia käyttäjän elinkaarikartoituksia näiden mittauskokonaisuuksien osalta.

Vain laitteen mukaan

Tässä menetelmässä käyttäjä tunnistetaan ainoastaan laitetunnuksen (verkkosivustoilla Analytics-evästeen client_id-arvon ja mobiilisovelluksissa sovellusesiintymätunnuksen) perusteella ja kerätyt käyttäjätunnukset jätetään huomiotta. Menetelmää käytettäessä käyttäjän elinkaaridataa kootaan laitetasolla.