[GA4] Rapportage: gebruikersaantallen dedupliceren

Als u een uniform beeld wilt krijgen van hoe afzonderlijke gebruikers interactie met uw content hebben op verschillende platforms en apparaten, moet u eerst User-ID implementeren.

Als u User-ID wilt gebruiken, moet u unieke, permanente ID's kunnen genereren en toewijzen aan gebruikers. Op deze manier worden gebruikers slechts eenmaal geteld wanneer ze interactie hebben met bijvoorbeeld uw Android- of iOS-app op hun telefoon en later met uw website op hun tablet of desktop.

Gededupliceerde gebruikersaantallen zijn nuttig wanneer u werkt met totale gebruikersaantallen en statistieken als Nieuwe gebruikers. Zonder User-ID worden gebruikers steeds als nieuwe gebruikers geteld wanneer ze uw app of site openen op een ander apparaat, of wanneer ze hun advertentie-ID's of cookies hebben verwijderd. Met User-ID worden deze gebruikers slechts eenmaal als nieuwe gebruiker geteld.

Gebruikers worden niet gededupliceerd wanneer ze met een reden in meerdere categorieën kunnen worden geteld. Als u bijvoorbeeld afzonderlijke doelgroepen heeft voor vrouwelijke gebruikers en gebruikers van 18 tot 24 jaar, wordt elke vrouw uit die leeftijdscategorie in beide doelgroepen eenmaal geteld.

Wanneer u doelgroepen maakt, is het wel nuttig om gebruikers te dedupliceren, zodat ze slechts eenmaal worden geteld waar relevant. Als dezelfde vrouwelijke gebruiker uw app bijvoorbeeld opent op een iPhone en op een iPad, wilt u deze gebruiker slechts één keer tellen in de vrouwelijke doelgroep. Als u die doelgroep voor remarketing gebruikt, is het geen goed idee om te veel advertenties aan dezelfde gebruikers te tonen of om uw advertentiebudget te verspillen door twee keer zo veel advertenties te kopen voor dezelfde gebruiker.