[GA4] Trechterverkenning

Met trechterverkenning kunt u de stappen visualiseren die uw gebruikers nemen om een taak af te ronden en snel zien hoe goed of slecht ze elke stap kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld: hoe gaan mogelijke klanten rondsnuffelen en gaan ze uiteindelijk over tot een aankoop? Hoe worden eenmalige kopers vaste klanten? Met deze informatie kunt u inefficiënte of verlaten klanttrajecten verbeteren.

Een trechterverkenning maken

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Klik links op Verkennen .
  1. Selecteer bovenaan het scherm de template Trechterverkenning.
  2. Stel uw verkenning aan de hand van de onderstaande opties.
Totdat u trechterstappen toevoegt, ziet u de volgende melding: Er zijn geen gegevens voor deze combinatie segmenten, waarden, filters en periode. Probeer de variabelen of instellingen te bewerken, of verwijder ze.

Een trechterrapport maken

Selecteer Opslaan  om een trechterrapport te maken op basis van de gegevens in de trechterverkenning. Met het trechterrapport heeft u sneller toegang tot de informatie in uw trechter. Meer informatie

Visualisatie

Selecteer een standaardtrechter (trechter met stappen) of een trend (lijndiagram). In een trendtrechter ziet u alle stappen tegelijkertijd of kunt u een specifieke stap nader onderzoeken door op de naam van een stap bovenaan de visualisatie te klikken.

Schakelaar Open trechter maken

Trechters kunnen open of gesloten zijn, wat bepaalt hoe gebruikers de trechter binnengaan:

• In een open trechter kunnen gebruikers de trechter in elke stap betreden.
  • In een gesloten trechter moeten gebruikers de trechter in de 1e stap binnengaan.

Gebruikers worden alleen meegeteld in de stappen die ze in de opgegeven volgorde voltooien. Als gebruikers een stap niet afronden, verdwijnen ze uit de trechter en worden ze niet meegeteld in de volgende stappen. Als één gebruiker de stappen van de trechter meerdere keren afrondt in de gedefinieerde periode, wordt alleen de 1e reeks stappen gerapporteerd. Met andere woorden: een gebruiker kan de trechter maar één keer binnenkomen.

Voorbeeld

Stel dat u 2 trechters heeft ingesteld:

Trechter Stappen Open/Gesloten
Trechter 1 A, B, C Open
Trechter 2 A, B Gesloten

4 gebruikers bezoeken uw site in het tijdsbestek van de trechter en voldoen aan deze stapvereisten:

Gebruiker Voldaan aan stapvereisten
1 A, B, C
2 B, C
3 A, C
4 C

Deze gebruikers worden als volgt geteld in elke trechter:

Trechter 1:

Gebruiker Geteld in stap
1 A, B, C
2 B, C
3 A
4 C

Trechter 2:

Gebruiker Geteld in stap
1 A, B, C
3 A

Uitleg:

Trechter 1 is een open trechter die gebruikers in elke stap kunnen betreden. Alle 4 de gebruikers worden geteld. Gebruikers moeten de stappen echter in de opgegeven volgorde uitvoeren en daarom wordt gebruiker 3 alleen meegeteld in stap A (die heeft stap B overgeslagen en valt dus uit de trechter).

Aangezien trechter 2 is gesloten, moeten gebruikers de trechter binnengaan bij de 1e stap (A). Alleen gebruikers 1 en 3 worden geteld.

Segmentvergelijkingen

U kunt maximaal 4 segmenten toepassen om u op specifieke groepen gebruikers te richten. Klik met de rechtermuisknop in de gegevenstabel om de gegevens in te delen in segmenten.

Stappen

De stappen bepalen het gebruikerstraject dat u wilt meten. U kunt tot 10 stappen in de trechter definiëren.

Als u de volgorde wilt wijzigen, sleept u de stappen in Instellingen voor tabblad naar een nieuwe positie.

Trechterstappen bewerken

Als u stappen wilt toevoegen of bewerken, klikt u op het potloodpictogram Bewerken en voert u de volgende stappen uit:

1. Geef elke stap een duidelijk herkenbare naam.
  2. Voeg een of meer voorwaarden toe waaraan uw gebruikers moeten voldoen om te worden opgenomen in die stap van het trechtertraject.

Voorwaarden kunnen worden gebaseerd op gebeurtenissen die uw gebruikers activeren of dimensiewaarden die zij delen. De dimensie Door gebruiker opgehaalde campagne is bijvoorbeeld gelijk aan 'Zomeruitverkoop' of de gebeurtenis purchase met de parameter value >= 100.
    U kunt geen trechterstappen definiëren op basis van statistieken.
  3. Als u meer clausules wilt toevoegen aan een voorwaarde, klikt u op EN of OF.
  4. Klik op Stap toevoegen om extra stappen aan de trechter toe te voegen.
  5. Selecteer of de vorige stap indirect wordt gevolgd door of direct wordt gevolgd door de nieuwe stap.
    1. Als een stap indirect volgt op de vorige stap, kunnen tussen beide stappen andere acties plaatsvinden.
    2. Stappen die direct op de vorige stap volgen, moeten onmiddellijk na de vorige stap plaatsvinden.
  6. Als u een periode wilt instellen waarin deze stap moet volgen, klikt u op Binnen en stelt u de periode in.
  7. Klik op TOEPASSEN.
De Overzichtskaart aan de rechterkant wordt geüpdatet terwijl u uw trechter maakt. Zo kunt u zien hoe uw voorwaarden overeenkomen met uw gegevens.

Klik op Meer Meer opties om stappen te kopiëren, te verwijderen of toe te voegen boven of onder een geselecteerde stap.

Uitsplitsing

Selecteer een dimensie om de overzichtsgegevensreeks voor de tabel op te geven. Als u bijvoorbeeld de dimensie Apparaatcategorie selecteert, ziet u elke stap op basis van de verschillende apparaatcategorieën (bijvoorbeeld desktop, mobiel).

Als u een specificatiedimensie toevoegt, worden gebruikers alleen toegeschreven aan de eerste instantie van de specificatiewaarde die op deze dimensies van toepassing is. Bijvoorbeeld: Gebruiker A gaat de trechter binnen op een mobiel apparaat, maar voert alle volgende stappen uit op een desktop. Als de specificatiedimensie Apparaatcategorie wordt gebruikt, vindt u Gebruiker A in alle stappen van de trechter. Dit is alleen het geval onder de uitsplitsing voor mobiel, omdat dit apparaat werd gebruikt toen de gebruiker de trechter voor het eerst binnenkwam.

Dit gedrag geldt ook voor trechters voor trends. In een trechter voor trends worden gebruikers alleen toegeschreven aan de eerste datum waarop ze actief waren in elke stap.

Rijen per dimensie

Stel het aantal gegevensreeksen in dat in de tabel wordt getoond.

Schakelaar Verstreken tijd tonen

Zet dit aan om de gemiddelde tijd tussen de trechterstappen te tonen.

Volgende actie

Selecteer een dimensie om de vaakst voorkomende gebruikersacties na elke trechterstap weer te geven.

Filters

Beperk de gegevens die in de verkenning worden getoond op basis van de door u opgegeven voorwaarden. Als uw filter meerdere voorwaarden omvat, moet aan alle voorwaarden worden voldaan om het filter toe te passen. Meer informatie