Google Analytics-sessie-unificatie instellen voor AMP

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

AMP-pagina's worden getoond vanuit een AMP-cachedomein dat anders is dan het domein van uw site. Als u een gebruikerstraject in een AMP-cachegeheugen en op de pagina's van uw site wilt bijhouden, kunt u een AMP Linker gebruiken, een AMP Analytics-functie waarmee gebruikerssessies worden samengevoegd met de AMP-client-ID als gebruikers-ID.

AMP Linkers voorzien uitgaande links van AMP-cachepagina's van een AMP-client-ID. Pagina's die zijn getagd met Google Analytics halen de AMP-client-ID op uit de URL-queryparameter en worden opgenomen in de gebruikerssessie met de AMP-client-ID als gebruikers-ID.

In dit artikel wordt beschreven hoe u een AMP Linker kunt instellen met Google Analytics.

De invloed van de AMP-client-ID op uw gegevens

Synchronisatie van AMP-client-ID's tussen een AMP-cachegeheugen en uw oorspronkelijke sitedomein levert nauwkeurigere gebruikersstatistieken op, zoals sessieduur, bouncepercentage en pagina's per sessie. Houd er rekening mee dat de AMP-client-ID alleen nuttig kan zijn als er gegevens worden verzameld binnen dezelfde Google Analytics-property.

Opmerking: Synchronisatie van AMP-client-ID's tussen het AMP-cachegeheugen en uw bron resulteert in een eenmalige reset van bestaande GA-gebruikers-ID's die worden gebruikt voor functies zoals cohortanalyse, lifetime value en doelgroeptargeting. Dit kan leiden tot een merkbare, tijdelijke fluctuatie in de statistiek 'Nieuwe gebruikers' en gerelateerde rapporten.

De AMP Linker instellen

U stelt de AMP Linker met Google Analytics in 3 stappen in:

1. Uw AMP-pagina's taggen
  2. Uw niet-AMP-pagina's taggen
  3. Verwijzingsuitzonderingen instellen

Stap 1. Tag uw AMP-pagina's om AMP Linker-parameters door te geven

Installeer een Google Analytics-tag via de Google-tag (gtag.js) of via Google Tag Manager. Volg de onderstaande instructies afhankelijk van uw implementatie:

Optie 1: Google-tag

Voeg de standaard Google-tag voor AMP toe op uw AMP-landingspagina's. Bekijk het onderstaande voorbeeldfragment en breng de volgende wijzigingen aan:

Vervang MEASUREMENT_ID door de tracking-ID van de Google Analytics-property waarnaar u gegevens wilt sturen.

Als uw AMP-pagina's worden gehost op een ander topleveldomein dan uitgaande links naar uw site, of als AMP-pagina's zich niet op een bekend subdomein bevinden (dus niet op www., amp., m), kunt u eventueel ook een Linker-instelling toevoegen zoals hieronder wordt getoond. Voeg het domein toe waarop de AMP-pagina wordt gehost en de domeinen voor uitgaande links.

<amp-analytics type="gtag" data-credentials="include">
<script type="application/json">
{
  "vars": {
    "gtag_id": "MEASUREMENT_ID",
    "linker": {
      "domains": ["example.com", "example2.com"]
    }
    ,
    "config": {
      "MEASUREMENT_ID": {
        "groups": "default"
      }
    }
  }
}
</script>
</amp-analytics>
Opmerking: Voor gtag_id kunt u de ID opgeven van elk Google-product (bijvoorbeeld Google Ads of Search Ads 360) dat u gebruikt op uw AMP, maar gebruik alleen een ID van één Google-product in het veld gtag_id.

Optie 2: Google Tag Manager

Maak een AMP-container in Google Tag Manager.

Voeg een Google Analytics-tag toe aan uw AMP-container.

Voeg een Conversion Linker-tag toe aan uw AMP-container en selecteer 'Koppelen tussen verschillende domeinen aanzetten' en 'Koppelen met de client-ID van Google Analytics aanzetten'. Als uw AMP-landingspagina's op hetzelfde topleveldomein worden gehost als uitgaande links naar uw site, kunt u het veld Domeinen leeg laten.

Als uw AMP-pagina's worden gehost op een ander topleveldomein dan uitgaande links naar uw site, of als AMP-pagina's zich niet op een bekend subdomein bevinden (dus niet op www., amp., m), kunt u het topleveldomein waarop uw AMP-pagina wordt gehost en domeinen voor uitgaande links toevoegen als een lijst met door komma's gescheiden waarden.

Gebruik het standaard Tag Manager-codefragment op uw AMP-pagina. Bekijk het onderstaande voorbeeld en vervang GTM_CONTAINER_ID door uw Tag Manager-container-ID.

<!-- Google Tag Manager →
<amp-analytics config="https://www.googletagmanager.com/amp.json?id=<   GTM_CONTAINER_ID>&gtm.url=SOURCE_URL" data-credentials="include">
</amp-analytics>

Stap 2. Tag uw niet-AMP-pagina's om AMP Linker-parameters te lezen

Er zijn verschillende manieren waarop u uw niet-AMP-pagina's kunt taggen om AMP Linker-parameters te lezen. Volg daarom de instructies die het meest geschikt zijn voor uw instelling.

Optie 1: Google-tag

Voeg het fragment gtag.js toe aan uw niet-AMP-pagina's. Bekijk het voorbeeldfragment hieronder:

• Vervang MEASUREMENT_ID door de tracking-ID van de Google Analytics-property waarnaar u gegevens wilt sturen.
  • Als uw AMP-pagina's worden gehost op een ander topleveldomein dan uitgaande links naar uw site, of als AMP-pagina's zich niet op een bekend subdomein bevinden (dus niet op www., amp., m), kunt u eventueel ook een Linker-instelling toevoegen zoals hieronder wordt getoond. Voeg het domein toe waarop de AMP-pagina wordt gehost en de domeinen voor uitgaande links.
<!-- Google tag (gtag.js) -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=MEASUREMENT_ID"></script>
<script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('set', 'linker', {
    'domains': ['example.com', 'example2.com']
  });
  gtag('js', new Date());
  gtag('config', 'MEASUREMENT_ID');
</script>

Optie 2: Google Tag Manager

Zorg ervoor dat de Google Analytics-tag is toegevoegd aan de Google Tag Manager-webcontainer.

Als uw AMP-pagina's worden gehost op een ander topleveldomein dan uitgaande links naar uw site, of als AMP-pagina's zich niet op een bekend subdomein bevinden (bijv. niet op www., amp., m.), voegt u in de Google Analytics-tag zo het veld allowLinker toe met de waarde true:

1. Open de variabele voor Google Analytics-instellingen die u wilt bewerken en klik op de kaart Variabeleconfiguratie.
  2. Ga naar Meer instellingen > Velden die moeten worden ingesteld.
  3. Klik op + VELD TOEVOEGEN.
  4. Stel de veldnaam in op allowLinker en stel de waarde in op true.
  5. Sla de nieuwe variabeleconfiguratie op.
  6. Herhaal de vorige stappen voor alle relevante variabelen voor Google Analytics-instellingen (als u in uw container meer dan één variabele gebruikt).
  7. Publiceer de container.

Gebruik de standaard Tag Manager-code op uw niet-AMP-pagina's.

Optie 3: analytics.js

Voor uw niet-AMP-pagina's kunt u het standaard codefragment analytics.js gebruiken om AMP Linker-parameters te lezen.

<!-- Google Analytics -->
<script>
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
ga('create', 'GA_TRACKING_ID', 'auto');
ga('send', 'pageview');
</script>
<!-- End Google Analytics -->

Als uw AMP-pagina's worden gehost op een ander topleveldomein dan uitgaande links naar uw site, of als AMP-pagina's zich niet op een bekend subdomein bevinden (bijv. niet op www., amp., m.), voegt u de hieronder gemarkeerde instelling toe zoals beschreven in instelling voor meerdere domeinen voor analytics.js:

<!-- Google Analytics -->
<script>
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
ga('create', 'GA_TRACKING_ID', 'auto', {'allowLinker': true});
ga('require', 'linker');
ga('linker:autoLink', ['subdomain1.example.com', 'subdomain2.example.com','www.example2.com'] );

ga('send', 'pageview');
</script>
<!-- End Google Analytics -->

Stap 3. Voeg een verwijzingsuitzondering toe aan de beheerdersconsole van Google Analytics

Wanneer Google AMP-content weergeeft aan gebruikers, gebruikt het de Google AMP Cache. Als u wilt voorkomen dat gecachte AMP-subdomeinen sessies doorbreken, moet u een verwijzingsuitzondering toevoegen voor het domein cdn.ampproject.org.

Als u AMP-pagina's vanuit meerdere subdomeinen toont, doet u er goed aan elk AMP-subdomein anders te behandelen. Voer in dit geval de gecachete versies van bestaande subdomeinen in die worden gebruikt in verwijzingsuitsluiting voor uw website, zodat u verwijzingsuitsluiting op AMP- en niet-AMP-sites kunt behouden. Als u bijvoorbeeld een bestaande verwijzinguitsluiting heeft voor uw subdomein subdomain.example.com, voegt u een verwijzingsuitsluiting voor subdomain-example-com.cdn.ampproject.org toe. Lees meer informatie over de URL-indeling van de AMP Cache.

Installatiecontrole

Controleer of de client-ID van Google AMP hetzelfde is op AMP-pagina's als op niet-AMP-pagina's.

Optie 1: Controleren via de AMP-tagtesttool

Gebruik de AMP-tagtesttool en geef de AMP-URL op die u wilt testen.

Opmerking: De AMP-tagtesttool is een geautomatiseerde testtool. Deze simuleert een stroom van een AMP-pagina die wordt weergegeven aan een kijker naar een link naar de volgende pagina. U moet deze tool als richtlijn gebruiken. De tool biedt mogelijk niet alle testscenario's (bijv. als de AMP-pagina links bevat naar verschillende domeinen of subdomeinen). Gebruik de onderstaande opties voor handmatige tests.

Optie 2: Controleren via de Chrome-extensie Google Tag Assistant

1. Download en installeer de Chrome-extensie Google Tag Assistant.
  2. Geef op google.com een zoekopdracht op die een AMP-pagina voor uw site retourneert.
  3. Start Tag Assistant Recordings.
  4. Vernieuw de zoekresultaten in de browser nadat de opname is gestart.
  5. Klik op het zoekresultaat dat naar uw AMP-pagina leidt.
  6. Klik op een link die van de AMP-pagina naar een niet-AMP-pagina leidt.
  7. Stop Tag Assistant Recordings.
  8. Zorg ervoor dat er slechts één sessie met consistente ID's is, zoals hieronder is te zien (d.w.z. Sessiestart wordt niet getoond als pagina 2 wordt geladen).

Optie 3: Controleren via de Chrome-ontwikkelaarstools

1. Open de Google Chrome-browser in de incognitomodus. Zet in de Chrome-ontwikkelaarstools de emulator voor mobiel aan.
  2. Geef op google.com een zoekopdracht op die een AMP-pagina voor uw site retourneert en klik op een zoekresultaat voor uw AMP-pagina. Deze moet worden weergegeven via de Google AMP Cache en in de AMP-viewer van Google Zoeken.
    • Opmerking: Als uw pagina nog niet beschikbaar is via de zoekresultaten van Google, kunt u toch testen of sessie-unificatie werkt. Gebruik de AMP-testtool om een voorbeeld van de zoekresultaten te bekijken en volg de hieronder beschreven stappen. Dit werkt alleen als Google de pagina kan indexeren.
  3. Zoek het netwerkverzoek van Google Analytics voor de AMP-paginaweergave. Ga naar het tabblad Netwerk in de Chrome-ontwikkelaarstools en geef collect op in het veld Filter.
  4. Zoek en selecteer het netwerkverzoek dat naar www.google-analytics.com is gestuurd. Zoek de client-ID op het tabblad Koppen voor het verzoek door naar Parameters voor querytekenreeks te scrollen. Let op de parameter cid.
  5. Als de AMP-viewer de AMP-pagina toont, moet de cid-indeling een base64-tekenreeks van 64 tekens lang zijn:
  6. Klik op Wissen om de netwerkverzoeken te wissen.
  7. Als u wilt controleren of u uw niet-AMP-pagina's heeft aangemeld, gaat u naar een niet-AMP-pagina en kijkt u of de parameter cid hetzelfde blijft. Hiervoor klikt u op een willekeurige link op uw AMP-pagina die naar een niet-AMP-pagina leidt die wordt weergegeven vanuit uw domein. Filter opnieuw op de tekenreeks collect om de client-ID te vinden. Selecteer een netwerkverzoek dat naar www.google-analytics.com is gestuurd. Check of de waarde van de cid-query-parameter overeenkomt met de waarde die u in stap 5 heeft genoteerd.

Beperkingen

• Sessie-unificatie via AMP Linker vindt niet plaats als een nieuwe gebruiker de AMP-pagina sluit zonder naar de volgende pagina te gaan, omdat de sessie-unificatie werkt via toegevoegde AMP-client-ID's.