Ställa in Analytics-spårning med analytics.js

Tagga din webbplats för Google Analytics med hjälp av analytics.js
Innehåll i artikeln:

Anvisningar

Det första du behöver göra för att ställa in spårning för en webbplats är att skapa en Analytics-egendom. Skapa en Analytics-egendom för varje webbplats du vill spåra.

När du skapar en Analytics-egendom genererar Analytics ett spårnings-id och ett JavaScript-spårningskodavsnitt. Nästa steg när du ställer in spårning för en webbplats är att göra något av följande:

• Lägg till hela spårningskodavsnittet på varje webbsida du vill spåra. Lägg till spårningskodavsnittet direkt efter den inledande <head>-taggen på varje sida.

ELLER
  • Ange spårnings-id i ett fält som ber om spårnings-id för Google Analytics. (För vissa webbhotellstjänster behöver du inte lägga till hela spårningskodavsnittet på varje webbsida på din webbplats. Du skriver in spårnings-id:t i ett fält istället. Om ett sådant fält finns hittar du det normalt i avsnittet Admin eller Analys i webbhotelltjänsten. Om du vill ha mer information kan du läsa avsnittet Webbhotelltjänst under Hitta konfigurationen för den typ av egendom du spårar nedan.)

Hitta ditt spårnings-id och spårningskodavsnitt

Så här hittar du ditt spårnings-id och kodavsnitt:

1. Logga in på ditt Analytics-konto.
  2. Klicka på Administratör.
  3. Välj ett konto på menyn i kolumnen KONTO.
  4. Välj en egendom på menyn i kolumnen EGENDOM.
  5. Klicka på Spårningsinformation > Spårningskod under EGENDOM.

Hitta konfigurationen för den typ av egendom du spårar

Det finns flera sätt att samla in data från webbegendomar i Analytics beroende på om du vill spåra en webbplats, app eller internetansluten enhet. Här beskriver vi metoder för att konfigurera spårningskoden för olika typer av egendomar.

• Statisk webbplats

En statisk webbplats bygger på HTML som inte ändras dynamiskt och som INTE genereras med ett programmeringsspråk som Python, Ruby eller PHP.

1. Leta reda på JavaScript-spårningskodavsnittet för egendomen och kopiera hela avsnittet. Gör inga ändringar i kodavsnittet.
    2. Klistra in hela kodavsnittet precis efter den inledande <head>-taggen i HTML-koden på dina webbsidor.

Om du vill skicka data från en enstaka sida till flera egendomar samtidigt kan du spåra en sida med hjälp av flera konton eller egendomar i ett och samma konto.

• Dynamisk webbplats

På en dynamisk webbplats genereras HTML-koden med hjälp av ett programmeringsspråk som Python, Ruby eller PHP. Du kan använda en include-sats eller en mall för att implementera spårningskoden dynamiskt på varje sida.

1. Leta reda på JavaScript-spårningskodavsnittet för egendomen och kopiera hela avsnittet. Gör inga ändringar i kodavsnittet.
    2. Klistra in hela kodavsnittet i en egen include-fil och lägg till include-satsen i sidhuvudet så att kodavsnittet hamnar precis efter den inledande <head>-taggen.

Om du använder PHP

Kopiera JavaScript-spårningskodavsnittet och infoga det i en fil med namnet analyticstracking.php. Lägg sedan till filen analyticstracking.php på varje PHP-mallsida. Lägg till följande kod på varje mallsida, omedelbart efter den inledande <body>-taggen:

<?php include_once("analyticstracking.php") ?>

Tänk på att du kan uppdatera spårningskoden för dynamiska webbplatser mer effektivt med hjälp av Google Taggstyrning.

• Webbvärdtjänst (du hanterar inte källkoden)

Vissa internetleverantörer och värdplattformar (som Wordpress, GoDaddy, Wix och Weebly) förenklar installationen av Analytics-spårningskoden genom att erbjuda plugin-program som installerar koden automatiskt på dina webbsidor. Läs anvisningarna om hur du lägger till ditt Analytics-spårnings-id på din plattform.

Här finns anvisningar från några vanliga leverantörer om hur du lägger till Analytics-spårningskoden:

När du samlar in data med hjälp av ett plugin-program kanske du inte kan anpassa informationen du vill spåra med hjälp av konfigurationsinställningar. Om du har särskilda krav på vilken data som ska spåras kan du läsa Kom igång med Analytics.

• Webbplats med Google Taggstyrning

Google Taggstyrning är ett kostnadsfritt verktyg som du kan använda när du vill hantera flera dataanalys- och webbspårningstaggar samtidigt. Anvisningar om hur du installerar Analytics-spårningskoden med hjälp av Google Taggstyrning finns i artikeln om hur du ställer in och installerar Google Taggstyrning.

• Mobilapp
  • Internetansluten enhet eller CRM-system

Om du vill samla in data från en internetansluten enhet, till exempel ett onlinekassasystem eller en dataspelskonsol, eller från ett CRM-system eller annan plattform, måste du använda Analytics Measurement Protocol.

Kontrollera att spårningskoden fungerar

När du har installerat Analytics-spårning kan det ta upp till 24 timmar innan data som trafiklänkar, användaregenskaper och surfinformation visas i dina rapporter. Däremot kan du kontrollera konfigurationen av webbspårningskoden omedelbart.

Felsök installationen av spårningskoden

Om du inte ser data alls eller inte den data du förväntar dig kan du hitta och åtgärda problemet med felsökningsverktyget för installation av spårningskod.

På webbplatsen Google Developers finns viktig information om hur spårningskodavsnittet fungerar.