Mätning av AMP (Accelerated Mobile Pages)

Accelerated Mobile Pages kräver en annan Analytics-tagg.

Accelerated Mobile Pages (AMP) är ett sidformat med öppen källkod för mobilwebben som medför att dina sidor kan renderas nästan omedelbart på mobila enheter. AMP-sidor liknar HTML-sidor och kan läsas in i alla webbläsare. Du kan däremot inte använda analytics.js på AMP-sidor, så det finns en annan Analytics-tagg specifikt för dem.

Datainsamling i Analytics implementeras som ett lager ovanpå Measurement Protocol. Användaridentifierare genereras slumpmässigt och lagras antingen i localStorage eller som cookies. Användaridentifieraren återställs om användaren tar bort cookies. AMP-taggen har stöd för IP-trunkering enligt beskrivningen i IP-maskering i Analytics. Data från AMP-dokument är alltid IP-maskerad.

AMP Analytics har stöd för Analytics Opt-out. Om opt-out-tillägget är installerat inaktiveras datainsamlingen i Analytics.

Med Accelerated Mobile Pages kan användare interagera med innehåll från samma utgivare på flera webbplatser under en och samma session. Läs mer om sessionsbaserade mätvärden som samlas in från AMP-sidor.

Krav

För att kunna använda Analytics på AMP-sidor måste du

Funktioner och begränsningar

Med AMP Analytics kan du samla in följande data:

• sidinformation: domän, sökväg, sidrubrik
  • användarinformation: kund-id, tidszon
  • webbinformation: hänvisningsadress, id för unik sidvisning
  • webbläsarinformation: skärmhöjd, skärmbredd, användaragent
  • iInteraktionsinformation: sidhöjd, sidbredd
  • händelsedata
Analytics för AMP har för närvarande mer begränsade funktioner än vanliga Analytics. AMP-funktioner kommer att läggas till över tid.

Ytterligare överväganden

Nyligen lanserades Google AMP Client ID API för att förbättra användaranalys för sidor som visas på din domän och AMP-sidor som visas i Googles visningsprogram. AMP-innehåll visas supersnabbt på din egen domän och visas även direkt via Googles visningsprogram. Om du däremot inte använder Google AMP Client ID API men låter sidor visas i minst två sammanhang – i Googles visningsverktyg och på din egen webbplats – leder det till att en enstaka användare som interagerar med ditt innehåll på dessa två (eller fler) kontaktpunkter får flera identiteter.

Cachelagrade kontra inte cachelagrade sidor

Om du vill ha en djupare förståelse för hur användare interagerar med cachelagrade AMP-sidor jämfört med sidor på din egen domän kan du använda följande anvisningar för att skicka denna data till Analytics via en anpassad dimension:

1. Lägg till en ny anpassad dimension via Analytics-gränssnittet. Gör den till en dimension på träffnivå och notera dess indexnummer.
  2. Lägg till följande konfiguration för Analytics-taggen på dina AMP-sidor:

extraUrlParams: {
      'cd<index 1="" from="" step="">': '${ampdocHost}'
    }

Exempel: Om index är 5 blir konfigurationen:
    extraUrlParams: {
      'cd5': '${ampdocHost}'
    }

3. Öppna dina AMP-sidor igen så ser du hur värdnamnet flödar till den nya anpassade dimensionen.
  4. När du har uppdaterat dina AMP-sidor kan du skapa en anpassad rapport med den nya anpassade dimensionen. Du kan även öppna den anpassade dimensionen med någon av dina normala rapporteringsprocesser.