[UA] Om kanalgrupperingar

Läs om hur Analytics klassificerar din trafik.
Den här artikeln handlar om kanalgrupperingar i Universal Analytics. Motsvarande information om Google Analytics 4 finns i följande resurser:

Kanalgrupperingar är regelbaserade grupperingar av trafikkällor. I alla Analytics-rapporter är dina uppgifter strukturerade enligt standardkanalgrupperingen med de vanligaste trafikkällorna, som Betald sökning och Direkt. Det gör att du snabbt kan kontrollera resultatet för var och en av dina trafikkanaler.

Innehåll i artikeln:

Översikt över kanalgrupperingar

Kanalerna i standardkanalgrupperingen uppfyller behoven hos de flesta Analytics-användare, men om du har specifika analyskrav och vill märka din trafik på andra sätt kan du

• skapa en ny anpassad kanalgruppering (användarnivå)
  • skapa en ny kanalgruppering (vynivå)
  • redigera standardkanalgrupperingen (vynivå).

När du skapar en anpassad kanalgruppering på användarnivå eller skapar en ny kanalgruppering i en vy kan du

• direkt välja den i rapporter
  • tillämpa den i efterhand och se information om tidigare resultat som klassificeras enligt dina nya kanaldefinitioner
  • ändra hur rapporter presenterar data, utan att ändra själva informationen.

När du redigerar standardkanalgrupperingen för en vy

• ändras all rådata permanent för nya sessioner, eftersom Analytics märker inkommande trafik på ett annat sätt. Alla sessioner som genomförs när du har redigerat standardkanalgrupperingen märks enligt dina uppdaterade kanaldefinitioner.
  • kan du inte tillämpa de nya kanaldefinitioner i efterhand, och därför ändras inte den tidigare kanalgrupperingen av trafik.

Skapa en anpassad kanalgruppering

En anpassad kanalgruppering är endast synlig för användaren som skapade den. Så här skapar du en anpassad kanalgruppering:

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Administratör och gå till vyn där du vill skapa en anpassad kanalgruppering.
  3. Klicka på Anpassade kanalgrupperingar under Egna verktyg och tillgångar.
  4. Klicka på +Ny kanalgruppering.
  5. Ange ett namn på den nya kanalgrupperingen.
  6. Klicka på +Definiera en ny kanal.
  7. Ange ett namn på den nya kanalen.
  8. Ange reglerna för den nya kanalen. Reglerna är inte skiftlägeskänsliga.
    • Välj en dimension i den första rullgardinsmenyn.
    • Välj en operator i den andra rullgardinsmenyn.
    • Ange önskat värde i textfältet. Exempel: Källa innehåller plus.google.com.
    • Lägg till OCH- och ELLER-satser efter behov och klicka sedan på Klar.
  9. Lägg till och definiera ytterligare kanaler.
  10. Dra och flytta kanalerna för att ange i vilken ordning de ska tillämpas.
  11. Klicka på Spara.

Du kan skapa högst 100 anpassade kanalgrupperingar per användare.

Skapa en ny kanalgruppering för en vy

Du kan skapa en ny kanalgruppering för en vy och omedelbart se hur den återspeglas i rapporterna.

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Administratör och navigera till den vy i vilken du vill skapa en ny kanalgruppering.
  3. Klicka på Kanalinställningar.
  4. Klicka på Kanalgruppering.
  5. Klicka på +Ny kanalgruppering.
  6. Ange ett namn på den nya kanalgrupperingen.
  7. Klicka på +Definiera en ny kanal.
  8. Ange ett namn på den nya kanalen.
  9. Ange reglerna för den nya kanalen. Reglerna är inte skiftlägeskänsliga.
    • Välj en dimension i den första rullgardinsmenyn.
    • Välj en operator i den andra rullgardinsmenyn.
    • Ange önskat värde i textfältet. Exempel: Källa innehåller plus.google.com.
    • Lägg till OCH- och ELLER-satser efter behov och klicka sedan på Klar.
  10. Lägg till och definiera ytterligare kanaler.
  11. Dra och flytta kanalerna för att ange i vilken ordning de ska tillämpas.
  12. Klicka på Spara.

Du kan se den nya kanalgrupperingen i kanalrapporterna genom att välja den i rullgardinsmenyn Primär dimension. I rapporter över flerkanalstrattar är den nya kanalgrupperingen tillgänglig på rullgardinsmenyn Kanalgrupperingar.

Du kan skapa högst 50 nya kanalgrupperingar per vy.

Flytta upp en anpassad kanalgruppering till vynivå

Om du har redigeringsåtkomst på vynivå kan du flytta upp en eller flera av dina anpassade kanalgrupperingar från användarnivå till vynivå. När en anpassad kanalgruppering flyttas upp skapas en kopia av den på vynivå så att

• användare med rollen Läsbehörig eller högre på vynivå kan se och använda den uppflyttade kanalgrupperingen
  • användare med rollen Redigerare på vynivå kan redigera inställningen av vynivå via Kanalinställningar > Kanalgruppering.

Du har fortfarande kontroll över din anpassade kanalgruppering på ursprunglig användarnivå. Den uppflyttade kanalgrupperingen räknas in i vygränsvärdet på 50 kanalgrupperingar.

Kopiera, dela eller radera en anpassad kanalgruppering

När du har skapat och sparat en anpassad kanalgruppering kan du kopiera, radera eller dela den direkt med andra eller dela den i Lösningsgalleriet.

När du delar en anpassad kanalgruppering är det bara konfigurationsinformationen som delas. Din data förblir privat. Läs mer om delning av tillgångar, bland annat hur du delar flera anpassade kanalgrupperingar samtidigt.

Du kan också radera eller kopiera en anpassad kanalgruppering. När du kopierar en anpassad gruppering kan du använda den som grund för nya anpassade kanalgrupperingar.

Så här kopierar, delar eller raderar du en anpassad kanalgruppering:

1. Logga in på ditt Analytics-konto.
  2. Klicka på Administratör och gå till den aktuella vyn.
  3. Klicka på Anpassade kanalgrupperingar i kolumnen Visa.
  4. På rullgardinsmenyn Åtgärder väljer du Kopiera, Dela eller Radera.

Redigera standardkanalgrupperingen

Du kan redigera standardkanalgrupperingen och definiera nya kanaler, ta bort befintliga kanaler och ändra kanaldefinitionerna. Du kan inte redigera systemdefinitionen, men du kan använda olika dimensioner för att omdefiniera en befintlig kanal.

Exempel
Du kan ändra definitionen av den sociala kanalen från ”Systemdefinierad kanal matchar exakt socialt” till ”Källa innehåller plus.google.com|facebook.com”.

Tänk på att ändringar som du gör i standardkanalgrupperingen för en vy

• permanent ändrar hur Analytics klassificerar trafiken
  • är synliga för alla som använder vyn
  • inte tillämpas i efterhand, vilket innebär att tidigare kanalgruppering av trafik inte ändras.

Så här redigerar du kanaldefinitionerna:

1. Logga in på Google Analytics.
  2. Klicka på Administratör och gå till önskad vy.
  3. Klicka på Kanalinställningar.
  4. Klicka på Kanalgruppering.
  5. Klicka på Standardkanalgruppering.
  6. Klicka på redigeringsikonen (pennan) för att redigera en kanal.
  7. Redigera reglerna för kanalen. Reglerna är inte skiftlägeskänsliga.
    • Välj en dimension i den första rullgardinsmenyn.
    • Välj en operator i den andra rullgardinsmenyn.
    • Ange önskat värde i textfältet. Exempel: Källa innehåller plus.google.com.
    • Lägg till OCH- och ELLER-satser efter behov och klicka sedan på Klar.
  8. Klicka på Definiera en ny kanal för att lägga till en ny kanal.
  9. Om du vill ta bort en kanal klickar du på raderingsikonen (X) och sedan på Ta bort regeln i popup-fönstret.
  10. Klicka på Spara.

Om du redigerar standardkanaldefinitioner kan du gå tillbaka till grundinställningarna genom att klicka på Återställ kanaler högst upp på listan. Inga ändringar tillämpas i efterhand. Alla sessioner som inträffade innan du återgick till standardkanalerna klassificeras enligt dina tidigare kanaldefinitioner.

Kanalgrupperingar i Flerkanalstrattar

Rapporterna Flerkanalstrattar > Assisterade konverteringar och Bästa konverteringsvägarna används med standardinställningen av MCF-kanalgruppering som standard. Du kan ändra den primära dimensionen för att se data uppdelad enligt standardkanalgrupperingen. Om du vill se din data uppdelad enligt en anpassad kanalgruppering eller en kanalgruppering på en ny vynivå väljer du namnet i rullgardinsmenyn Kanalgrupperingar.

Begränsningar och förbehåll

Begränsningar

Varje användare kan skapa högst 100 anpassade kanalgrupperingar. Varje vy kan innehålla högst 50 kanalgrupperingar, exklusive standardkanalgrupperingen.

Kanalgruppering och vyfilter

Standardkanalgrupperingen och anpassade kanalgrupperingar använder filtrerade dimensionsvärden för att klassificera en session som tillhörande en kanal. Det innebär att kanalgrupperingen följer dimensionsvärden som har muterats eller modifierats på grund av eventuella vyfilter som du använder.

Exempel

Du kan använda ett Sök och ersätt-filter för att ändra en kampanjs namn från Kampanj A till Kampanj B. Om du tar med Kampanj B i definitionen av Kanal X grupperas alla sessioner som är ett resultat av klick från Kampanj A i Kanal X.

Observera att före mars 2017 för 360-konton och före september 2016 för standardkonton blev samlade kanalgrupper tilldelade innan dimensionsvärden modifierades av vyfilter. I vissa fall ledde detta till att kanaldefinitioner och den kanal som en session tilldelades inte stämde överens. Vi har dock justerat detta beteende för att göra produkten mer konsekvent.

Kostnadsdata för Kanalgruppering och Flerkanalstrattar

För vissa dimensioner kan Analytics inte undersöka associerad kostnadsdata. Om sådana dimensioner används i definitionen av en kanalgruppering kan ingen kostnadsdata för kanalerna i kanalgrupperingen hämtas.

Campaign Manager 360-, Display & Video 360- och Search Ads 360-dimensioner

Dimensioner för Campaign Manager 360, Display & Video 360 och Search Ads 360 är inte tillgängliga för standardkanalgrupperingar. Dessa dimensioner är dock tillgängliga för anpassade kanalgrupperingar som du skapar.

Skillnader mellan kanalrapport och Google Ads-rapporter

Google Ads-dimensionsvärden som bearbetas dagligen används för att fastställa kanalgrupperingen för trafik permanent. Om dessa dimensionsvärden ändras (till exempel om en kampanj byter namn i Google Ads) ändras inte den tidigare kanalgrupperingen för den trafiken. Du kan upptäcka skillnader mellan Google Ads-rapporterna och kanalrapporterna eftersom Google Ads-avsnittet rapporterar aktuella eller nuvarande (vid rapportens inläsning) dimensionsvärden i Google Ads-trafiken.

Kanalgruppering och reguljära uttryck

Om du använder ett reguljärt uttryck som definition för en kanal behandlas den som standard som en fullständig matchning. Det betyder att den bara matchar den exakta term som anges. Om du vill att kanalgrupperingsredigeraren i stället ska fungera som en sökning med ett reguljärt uttryck kan du lägga till .* i början och slutet av strängen.

Exempel
Du vill definiera en kanal för att inkludera trafik från en kampanj som innehåller termen januari (till exempel januari1, 2januari, januari). I stället för att ange regeln januari (som bara returnerar januari) kan du skriva .*januari.*.
Om du vill definiera en specifik matchning måste du formulera det reguljära uttrycket på lämpligt sätt. Om du till exempel enbart vill matcha strängen ”webbplats” måste du konstruera det reguljära uttrycket så att ”webbplats” utgör både början och slutet av strängen: ”^webbplats$”.

Multimedia och Exponeringar klassificeras alltid som Display

Multimedia och Exponeringar klassificeras alltid som Display och kan inte kategoriseras om i kanalgrupperingar som inte är standard.