Forsinkelse og betydningen heraf for Google Ads-klik og Analytics-sessioner

Hvis du efter at have læst ovennævnte artikler stadig oplever en tilsyneladende uforklarlig uoverensstemmelse mellem antallet af klik og sessioner, kan det skyldes forsinkelse. Problemer mht. overensstemmelse mellem antallet af klik og sessioner, hvor forsinkelse spiller en rolle, er typisk kendetegnet ved følgende:

• Uoverensstemmelsen mellem antallet af klik og sessioner kan ikke indsnævres til en bestemt kampagne eller annoncegruppe eller et bestemt søgeord.
  • Der er konsekvent færre sessioner end klik på tværs af alle aktive Google Ads-kampagner.
  • Der er uoverensstemmelse på tværs af flere platforme, når der segmenteres efter enhed (f.eks. computer, tablet og mobilenhed).
I denne artikel kan du læse om følgende:

Hvorfor er websitehastigheden afgørende?

Internetbrugere er generelt ikke særligt tålmodige. Det fremgår tydeligt af undersøgelser som KissMetrics-undersøgelsen, hvor man bl.a. konkluderede følgende: "Blot et sekunds forsinkelse i sideresponsen kan medføre 7 % færre konverteringer" og "47 % af forbrugerne forventer, at en webside indlæses på maksimalt to sekunder."

Hvad betyder det for dig? Hvis dit website indlæses for langsomt, er der risiko for, at brugerne forlader det og i stedet vælger en af dine konkurrenters website, især hvis det samme indhold indlæses hurtigere der.

Placeringen er vigtig

Vi bliver tit spurgt om, hvor Analytics-sporingskoden skal placeres i en sides HTML-kilde. Svaret er, at det afhænger af, hvor nøjagtigt antallet af afvisninger (brugere, som forlader websitet med det samme) skal måles. Hvis en session først registreres flere sekunder efter et klik, er der stor risiko for, at nogle af disse sessioner ikke bliver sporet. Vi anbefaler generelt, at sporingskoden placeres umiddelbart før sluttagget (</head>).

Konsekvenser af lav websitehastighed

"Korte" klik: Et såkaldt "kort" klik finder sted, når en bruger klikker på en annonce og derefter klikker på knappen Tilbage eller lukker browseren, inden Analytics-sporingskodeanmodningen udløses. Google Ads registrerer klikket, men der registreres ingen tilsvarende session i Analytics.

Generelt forholder det sig sådan, at jo langsommere websitet er til at reagere på de mange anmodninger, der vises før Analytics-kodestykket, desto større er risikoen for problemer i form af korte klik og manglende sessionsdata.

Korte klik kan også ses som et udtryk for, at brugere forlader websitet med det samme, og hvis disse "afvisningssessioner" ikke spores, bliver afvisningsprocenten muligvis kunstigt lav.

Mobilenheder og korte klik: Som tommelfingerregel er netværksinfrastrukturen for mobilenheder (3G-netværk) langsommere end de fleste computerforbindelser (ADSL/kabel). Hvis du målretter mod mobilenheder, er websitehastigheden derfor en endnu vigtigere faktor i bestræbelserne på at undgå korte klik.

En kortsigtet løsning på problemet med korte klik

En kortsigtet løsning er at forsøge at placere Analytics-sporingskodestykket så højt oppe i HTML-kilden som muligt, helst over eventuelle andre JavaScript-filer.

Som det fremgår af skærmbilledet ovenfor, er der flere JavaScript-filanmodninger, der skal finde sted (synkrone tags), inden Analytics-sporingskodestykket kan køres. Vi kommer ind på optimeringsteknikker senere, men indtil videre kunne en kortsigtet løsning være at flytte Analytics-sporingskodestykket op over de øvrige JavaScript-filer. Og bare rolig: Analytics-tagget forlænger ikke sideindlæsningstiden, da det er et asynkront JavaScript-tag, hvilket betyder, at det ikke forhindrer indlæsning af siden – heller ikke i tilfælde af en forsinkelse fra Analytics-serveren.

Grunden til, at dette er en midlertidig løsning, er følgende: Selvom denne løsning kan hjælpe dig med at registrere sessioner, som ellers ikke ville blive registreret, fordi brugerne forlader siden for hurtigt (eftersom Analytics-kodestykket ikke udløses tidligere), vil det på længere sigt være en fordel at fastholde de brugere, der forlader websitet, ved at løse det grundlæggende problem, nemlig at websitehastigheden er for lav.

Hvordan finder jeg ud af, om mit website er langsomt?

Som nævnt ovenfor kan det i en vis udstrækning hjælpe at placere Analytics-sporingskoden højere oppe i HTML-kilden, men en højere websitehastighed er også en vigtig faktor.

Så hvordan finder du ud af, om dit website er langsomt?

Test 1

Åbn en ny fane, mens cachen er tom (ryd eventuelt cachen og eventuelle cookies), indtast din destinationswebadresse på browserens adresselinje, og åbn Chrome-udviklerværktøjer på fanen Netværk.

Indlæs websitet, og se listen over anmodninger. Den burde se nogenlunde således ud:

Find "_utm.gif" (det klassiske Analytics) eller "collect" (Universal Analytics), og se sektionen Tidslinje i højre side. Som det fremgår af illustrationen ovenfor, gik der ca. otte sekunder fra tidspunktet for den første anmodning (hvor et klik registreres) til tidspunktet for Analytics-anmodningen (hvor en session registreres).

Hvis en bruger klikker på knappen Tilbage inden for disse otte sekunder, registrerer Analytics muligvis ikke en session på dette website, men klikket registreres af Google Ads.

Husk citatet fra KissMetrics: "Halvdelen af alle brugere forventer, at en side indlæses på maksimalt to sekunder." Dette website er med andre ord modent til optimering.

Test 2

Analytics registrerer automatisk data om sidens indlæsningstid i rapporterne Websitehastighed.

Denne rapport gør det muligt at fokusere på bestemte Google Ads-destinationswebadresser for at se, hvor effektive de er mht. forsinkelse. I dette konkrete eksempel er websitehastigheden for den aktuelle webadresse ca. 25 sekunder, og det er meget langsomt.

Som det kan ses, er afvisningsprocenten for denne side også høj. Ikke nok med, at denne destinationswebadresse fører til korte klik (dvs. "afvisninger", altså at brugere forlader siden med det samme) – afvisningsprocenten for de klik, der rent faktisk registreres, er også høj, og det er bestemt ikke godt.

Ideelt set skal sideindlæsningstiden være ca. 3-4 sekunder.

Rapporterne Websitehastighed giver et godt fingerpeg om sideindlæsningstiden, men stikprøven er som standard kun baseret på 1 % af trafikken. Hvis antallet af daglige brugere på dit website er forholdsvis lille, f.eks. 100.000 eller færre, kan det være en fordel at øge stikprøveprocenten, f.eks. til 5 %. Det øger granulariteten for sideindlæsningstiden og andre metrics vedrørende websitehastighed.

Husk! Dermed genereres der en ekstra anmodning, hvilket dog kun yderst sjældent vil have en negativ indvirkning på brugeroplevelsen.

Hvordan kan jeg øge websitehastigheden?

I Analytics-rapporterne Websitehastighed er der nu websitehastighedsrelaterede forslag. Indtast de destinationswebadresser, der er blevet klikket på oftest, for at se forslag til, hvordan du kan gøre disse sider hurtigere.

Fjern omdirigeringer, eller opdater destinationswebadresser

Selvom Google Ads-parameteren for automatisk tagging bevares i dine omdirigeringer og overføres til den endelige destinationswebadresse, øger omdirigeringer forsinkelsen mellem tidspunktet for klikket og det tidspunkt, hvor sessionen registreres af Analytics.

I nogle tilfælde har websiteejere flere omdirigeringer mellem Google Ads-klikket og den endelige destinationswebadresse.

Du bør opdatere din Google Ads-destinationswebadresse, så den afspejler den endelige destinationswebadresse uden behov for omdirigeringer.

Kunder benytter i nogle tilfælde en mellemliggende tjeneste såsom en klikserver til at registrere Google Ads-klikket, ofte via en rapporteringsplatform fra tredjepart.

Vi kan godt forstå behovet for rapportering på flere platforme, men en sådan tjeneste kan skabe en flaskehals med negative konsekvenser for brugeroplevelsen til følge. Hvis du oplever problemer i forbindelse med registreringen af klik og sessioner i Analytics, anbefaler vi, at du prøver at fjerne denne kliksporingstjeneste i et begrænset tidsrum for at se, om det har en positiv indvirkning på forholdet mellem klik og sessioner, og derefter vurderer, om der fortsat skal foretages sporing via tredjepartsplatformen, eller om du skal prøve at finde en hurtigere udbyder.

CSS-sprites

CSS-sprites kan bruges som erstatning for et stort antal billedanmodninger.

Som det fremgår af illustrationen ovenfor, har dette website flere billedanmodninger (.png-filer) til små billedikoner og -filer. Fordelen ved CSS-sprites er enkel: I stedet for at have mange billedanmodninger kan man samle alle disse billeder i én anmodning (ét stort billede) og bruge CSS til at styre, hvilke dele af billedet der skal vises i bestemte områder på websitet. Det er hurtigere at bruge én stor billedanmodning end flere små billedanmodninger.

Brug et CDN (netværk til indholdslevering)

Et netværk til indholdslevering er en glimrende metode til at øge websitehastigheden og samtidig gøre websitet mere skalerbart og pålideligt. Det fungerer på den måde, at de oftest benyttede filer og det oftest benyttede indhold på websitet fordeles på flere servere rundt om i verden.

En webhostingtjeneste har normalt en fast fysisk placering, f.eks. i Californien. Det er fint for brugere i Californien, i og med at de modtager indhold fra websitet hurtigt, men hvad med brugere i Europa eller Australien? De oplever større forsinkelse, fordi filerne skal overføres fra Californien, men ved hjælp af et CDN kan disse brugere modtage filer fra en server, der befinder sig tættere på deres aktuelle fysiske placering.

Hvis du fordeler dit websites indhold på flere servere rundt om i verden, er du også mindre påvirkelig over for strømafbrydelser og andre infrastrukturrelaterede problemer.

Et CDN er en god løsning til indhold, der generelt forbliver statisk eller kun sjældent ændres, f.eks. dine JavaScript-, CSS- og HTML-filer samt billeder eller videoindhold. Det sørger også for at komprimere disse filer til den mindst mulige størrelse ved at fjerne linjeafstanden i JavaScript-, CSS- og HTML-filer.

Google har sin helt egen CDN-tjeneste, nemlig Google PageSpeed.

Komprimer HTML-, CSS- og JS-filer

Hvis du ikke ønsker at bruge en CDN-tjeneste (beskrevet ovenfor), er der andre muligheder i form af forskellige moduler, plugins og gratis webtjenester, som automatisk komprimerer indhold for dig ved at fjerne linjeafstand og samle flere filer (f.eks. CSS-filer) i én anmodning.

Gem populære anmodninger i cachen

En populær webserverstak anvender Linux Apache MySQL PHP (LAMP).

Som det kan ses på illustrationen ovenfor, omfatter returnering af en HTML-baseret side til brugeren flere trin:

• Webserveren modtager anmodningen
  • Webserveren sender derefter anmodningen via PHP, som afgør, hvilke filer eller databaserækker der skal åbnes
  • PHP samler disse i en pakke og genererer den relevante HTML-side, som derefter returneres til en bruger

Hvordan kan cachelagring hjælpe?

I mange tilfælde forbliver siders indhold uændret, hver gang en bruger anmoder om den pågældende side, f.eks. en side med ofte stillede spørgsmål. I stedet for at gennemgå hele den proces, der er vist på illustrationen ovenfor, kan vi nøjes med at generere siden én gang og cachelagre den som en midlertidig HTML-fil. Det betyder, at webserveren ikke behøver at generere en side via PHP og sende forespørgsler til en database igen og igen. I stedet kan de fleste brugere få vist en statisk HTML-fil. Det aflaster webserveren, så websitet bliver hurtigere til gavn for alle.

Der er adskillige gratis moduler, som du kan få til at varetage denne opgave på dit website.

PHP blev brugt i eksemplet ovenfor, men mange andre webservere fungerer på samme måde og har sandsynligvis tilsvarende moduler til denne form for cachelagring af sider.

Overvej at bruge Ajax og plugins som InfiniteScroll eller LazyLoad til Jquery

Har du bemærket, at indholdet på nogle websites indlæses, efterhånden som man ruller længere ned på siden? Det er eksempelvis tilfældet med miniaturebilleder af relaterede videoer på YouTube, og i kommentarsektionen vises der kun nogle få resultater, medmindre man anmoder om at få vist flere kommentarer.

Korrekt brug af sådanne teknikker kan reducere størrelsen af den første sideanmodning, så brugerne kan begynde at interagere med dine sider med det samme. Hvis de gerne vil se mere indhold, kan de bare rulle længere ned, så der indlæses flere elementer.

Der er en række ting mht. anvendelighed og tilgængelighed, du skal være opmærksom på, hvis du vælger at implementere denne løsning. Du kan få flere oplysninger om dette i dokumentationsmaterialet vedrørende LazyLoad og InfiniteScroll.

Gzip-komprimering

Denne form for sidekomprimering (HTML, CSS, JavaScript osv.) understøttes ikke i ældre webbrowsere, men det gør den i nyere browsere, bl.a. på mobilenheder. Det bedste ved denne funktion er, at den i langt de fleste tilfælde er utroligt nem at implementere.

Du kan få flere oplysninger om Gzip i denne video.

Opgrader til Universal Analytics

Hvis du ikke allerede har opgraderet fra det klassiske Analytics (ga.js) til den nyeste Analytics-platform, Universal Analytics (analytics.js), anbefaler vi, at du gør det. Det giver dig adgang til de sidste nye produktfunktioner, og Universal Analytics byder desuden på en række effektivitetsforbedringer, heriblandt følgende:

• Modulbaseret sporingskodebibliotek: analytics.js har eksterne moduler (f.eks. E-handel), som ikke længere er inkluderet til alle websites (hvilket ellers var tilfældet med ga.js). Det reducerer filstørrelsen i analytics.js, hvilket udmønter sig i hurtigere filoverførsel.
  • Mindre afhængighed af cookies: I Universal Analytics beregnes kampagne- og sessionsdata nu på serversiden (og altså ikke på klientsiden), hvilket reducerer den mængde cookiedata, der overføres ved hver enkelt filanmodning. Det giver en lille, men absolut mærkbar effektivitetsforbedring.

Hurtigere webhostingserver

Et langsomt website kan være ensbetydende med lavere omsætning. Det er derfor værd at overveje at opgradere til en hurtigere webhostingserver.

Flere tips og forslag

Vi kan ikke komme ind på alle de tilgængelige optimeringsteknikker i denne artikel, men vi kan henvise dig til mange flere end de beskrevne. Du kan få flere tips og forslag i dette dokumentationsmateriale.

Endelig er det vigtigt at være opmærksom på, at selvom du øger hastigheden på dit website, risikerer du før eller siden at støde på problemer i form af langsom internetforbindelse hos brugerne og langsomme mobilnetværk. Dette problem forekommer typisk i landdistrikter og andre afsidesliggende egne samt i udviklingslande med begrænset eller forældet infrastruktur på telekommunikationsområdet.

Det bedste, du kan gøre i sådanne tilfælde, er at gøre dit website så responsivt som muligt, men uanset hvor optimeret et website er, kan en langsom internetforbindelse hos brugerne føre til korte klik.