[UA] Skapa/redigera innehållsgrupper

I den här artikeln beskriver vi hur du skapar och redigerar innehållsgrupper i Universal Analytics. Information om hur du skapar innehållsgrupper i Google Analytics 4 finns i [GA4] Skapa innehållsgrupper.
Du måste ha rollen Redigerare för vyn där du vill skapa en innehållsgrupp.
Innehåll i artikeln:

Översikt

Börja med att skapa en innehållsgruppering på den översta nivån och skapa sedan enskilda innehållsgrupper med någon av dessa metoder:

• Ändra spårningskoden på varje sida som du vill gruppera.
  • Extrahera sidor med infångningsgrupper i reguljära uttryck.
  • Skapa regler för att lägga till sidor i en grupp.

Analytics bearbetar spårningskoden först, sedan det reguljära uttrycket och därefter reglerna. Så snart en matchning påträffas stoppas bearbetningen och innehållet grupperas enligt den första matchningen.

Anta att du har en webbplats där du säljer dam- och herrkläder och att dina allmänna klädkategorier är:

• Herr
    • Tröjor
    • Byxor
    • Accessoarer
  • Dam
    • Toppar
    • Byxor
    • Kjolar och klänningar
    • Accessoarer

Med tanke på de här produktgrupperna vill du göra följande analyser:

• jämföra den totala försäljningen för Dam och Herr
  • jämföra försäljningen i produktgrupperna inom Dam och Herr

För att göra dessa analyser kan du skapa följande innehållsgrupperingar med följande undergrupper:

Jämföra Dam och Herr:

• Innehållsgruppering: Kläder
  • Innehållsgrupper: Dam och Herr

Jämföra produktgrupper inom Herr:

• Innehållsgruppering: Herr
  • Innehållsgrupper: Skjortor, Byxor, Accessoarer

Jämföra produktgrupper inom Dam:

• Innehållsgruppering: Kvinnor
  • Innehållsgrupper: Toppar, Byxor, Kjolar och klänningar, Accessoarer

Med konfigurationen ovan gäller följande:

• Kläder, Män och Kvinnor är alternativ i menyn Primära dimensioner > Innehållsgruppering.
  • När du väljer Kläder som primär dimension är Herr och Dam dimensionsvärdena i den första kolumnen i rapporttabellen.
  • När du väljer Herr som primär dimension är Skjortor, Byxor och Accessoarer dimensionsvärdena i den första kolumnen i tabellen.
  • När du väljer Kvinnor som primär dimension är Toppar, Byxor, Kjolar, Klänningar och Tillbehör dimensionvärdena i tabellens första kolumn.

För varje dimensionsvärde (innehållsgrupp) visas beteendemätvärden som sidvisningar och avvisningsfrekvens.

När du visar detaljer om en innehållsgrupp kan du se beteendemätvärden för varje sida i gruppen.

Skapa en innehållsgruppering

Du kan skapa upp till fem innehållsgrupperingar.

Du kan inte ta bort en innehållsgruppering. Du kan ändra definitionen eller inaktivera den.

1. Logga in på ditt Analytics-konto.
  2. Klicka på Administratör och leta reda på önskad vy.
  3. Klicka på Innehållsgruppering i kolumnen Visa.
  4. Klicka på Ny innehållsgruppering.
  5. Ange ett namn på den nya grupperingen.
  6. Välj de metoder som du vill använda (spårningskod, extrahering eller regler) för att skapa innehållsgrupperingar.

Skapa en innehållsgrupp via spårningskoden

1. Klicka på Aktivera spårningskod under Gruppera efter spårningskod.
  2. Se till att Aktivera är inställt på .
  3. Välj ett indexnummer (1–5) som id på innehållsgrupperingen.
  4. Klicka på Klart.

När du ändrar spårningskoden använder du ett indexnummer (1–5) för att identifiera innehållsgrupperingen och ett gruppnamn för att identifiera innehållsgruppen:

• gtag.js: gtag('config', 'GA_TRACKING_ID', {'content_group<Indexnummer>': '<Gruppnamn>'});
  • analytics.js ga('set', 'contentGroup<Indexnummer>', '<Gruppnamn>');

Om du till exempel konfigurerar en innehållsgruppering för Kläder med indexnumret 1 och inom den skapar innehållsgruppen Herr får du följande:

• gtag.js: gtag('config', 'GA_TRACKING_ID', {'content_group1': 'Herr'});
  • analytics.js ga('set', 'contentGroup1', 'Herr');

För varje anrop av typen contentGroup eller _setPageGroup kan du identifiera endast ett par med indexnummer och gruppnamn.

Använd det markerade exemplet för den implementeringsmetod du använder:

Modifiera gtag.js-kodavsnittet

Modifiera spårningskoden och inkludera innehållsgruppsparametern och värdet som i exemplet nedan:

<!-- Google tag (gtag.js) -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=GA_TRACKING_ID"></script>
<script>
   window.dataLayer = window.dataLayer || [];
   function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
   gtag('js', new Date());

gtag('config', 'GA_TRACKING_ID', {'content_group5': '/news/sports'});
</script>
Ändra kodavsnittet för analytics.js

Ändra spårningskoden så att den innehåller ett anrop till funktionen _set omedelbart före ett anrop till _send, enligt exemplet nedan:

<script> (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-XXXXXXXX-Y', 'example.com');
ga('set', 'contentGroup5', '/news/sports');
ga('send', 'pageview');

</script>
Ändra kodavsnittet för SDK för Android
Tracker tracker = GoogleAnalytics.getInstance(this).getTracker("UA-XXXX-Y");
tracker.set(contentGroup(5), "/news/sports");
Modifiera kodavsnittet för SDK för iOS
id tracker = [[GAI sharedInstance] trackerWithTrackingId:@"UA-XXXX-Y"];
[tracker set:[GAIFields contentGroupForIndex:5]
value:@"/news/sports"];

Du måste göra denna kodändring på varje sida som ska ingå i en innehållsgrupp.

När du har uppdaterat sidorna med spårningskoden grupperas de efter hur du har identifierat dem med indexnummer och gruppnamn.

Om du anropar samma indexnummer flera gånger på samma sida skickas bara det senaste anropet av indexnumret till Analytics.

Alla sidor som inte innehåller funktionen _setPageGroup ingår i innehållsgruppen (not set).

Tilldela innehåll via extrahering

Du kan extrahera sidor baserat på deras webbadress, sidrubrik eller skärmnamn. Identifiera dem med en infångningsgrupp i ett reguljärt uttryck (Analytics använder den första infångningsgruppen för varje uttryck).

Klicka på Lägg till extrahering och välj sedan Sidadress, Sidrubrik eller Skärmnamn.

Ange värdet som ska matchas i fältet till höger. Exempel:

• Sida > /Herr/(.*)/
    • skapar en innehållsgrupp för varje underkatalog till /Herr/ och lägger till sidorna i varje underkatalog i motsvarande innehållsgrupp.
  • Sidrubrik > (.*skjortor).*
    • skapar innehållsgrupper för sidor som innehåller ordet skjortor

Om din webbplats till exempel innehåller följande kataloger med sidor som innehåller ordet skjortor:
      • /herr/h_kostymskjortor.html
      • /herr/h_kortarmade_skjortor.html
      • /pojke/p_kostymskjortor.html
      • /pojke/p_kortarmade_skjortor.htm

har du följande innehållsgrupper och sidor inom dem:
      • herr (h_kostymskjortor.html, h_kortarmade_skjortor.html)
      • pojke (p_kostymskjortor.html, p_kortarmade_skjortor.html)
  • Skärmnamn > (.*byxor).*
    • Skapar innehållsgrupper för skärmnamn som innehåller ordet byxor.

Klicka på Klart när du har konfigurerat extraheringen.

Se fler exempel på hur du kan använda infångningsgrupper i reguljära uttryck för att extrahera innehåll.

Tilldela innehåll via en uppsättning regler

Om du använder detta alternativ skapar du regler för att tilldela innehåll.

Klicka på Skapa en regeluppsättning för att öppna regelredigeraren.

Gör följande för varje regel:

1. Ange ett namn på innehållsgruppen.
  2. Välj antingen Sidadress, Sidrubrik eller Skärmnamn under Definiera regler.
  3. Välj ett matchningsalternativ och ange ett matchande värde. Exempel:
    • Sida > innehåller > /Byxor/
      • lägger till alla sidor med /Byxor/ i webbadressen i innehållsgruppen.
  4. Klicka på ELLER eller OCH för att lägga till ett ELLER- eller OCH-villkor i regeln. Definiera villkoret genom att följa anvisningarna ovan.
  5. Klicka på Klart när du har definierat alla villkor du vill använda.
  6. Klicka på Spara när du är klar med konfigureringen av gruppen.

Namn: skiftläge och effekter på tidigare data

Skiftlägeskänslighet

Namn på innehållsgrupper är inte skiftlägeskänsliga. Om regeln exempelvis definierar en innehållsgrupp med

Sida matchar exakt /Google+Nydesign/Kläder

matchar regeln alla former av sidnamnet. Exempel:

• /Google+Nydesign/Kläder
  • /Google+Nydesign/kläder

Effekter på tidigare data

Om du ändrar namnet på en innehållsgruppering påverkas inte någon tidigare data. All data visas omedelbart under innehållsgrupperingens nya namn.

Om du ändrar namnet på regeln som definierar en innehållsgrupp visas data från och med datumet och framåt under det nya innehållsgruppsnamnet, och data som inhämtades före namnbytet visas under det gamla namnet.

Namn på innehållsgrupp, namn på innehållsgruppsregel.