Om organiska sökkällor

Förstå och anpassa hur organiska sökningar tillskrivs.

Analytics skiljer trafik som kommer till din webbplats via en sökmotor från trafik som kommer via andra länkkanaler, t.ex. betalda annonser eller en annan webbplats som länkar till din. I rapporterna kallas det trafiksegmentet organisk söktrafik. Om du vill ha information om trafiktyper, läs om trafikkällor.

Google Analytics identifierar automatiskt de mest populära sökmotorerna och tillskriver trafik till de källorna. Trafik som kommer till din webbplats via någon av standardsökmotorerna visas som organisk söktrafik i rapporterna. Trafik som kommer till webbplatsen via en sökmotor som inte förekommer i listan anges som hänvisningstrafik (inte som organisk söktrafik) i rapporterna.

Du kan lägga till, ta bort och ändra ordningen i listan med godkända sökmotorer om du vill ändra hur organisk söktrafik tillskrivs i ditt konto och hur informationen visas i rapporterna.

Innehåll i artikeln:

Så påverkas informationen av listan med sökmotorer

Analytics tillskriver inkommande trafik till en källa. Organisk söktrafik tilldelas den första sökmotorn i listan som matchar domännamnet och frågeparametern (valfritt) för den inkommande användaren.

Om du t.ex. anger google.com på första plats och images.google.com på andra plats i listan (och båda webbplatserna använder samma frågeparameter, som q), tillskrivs google.com alla sökningar som görs på images.google.com. Du kan ändra attributionen genom att ändra ordning på sökmotorerna i listan och därmed ändra i vilken ordning sessionerna tillskrivs. I det här exemplet kan du ange images.google.com före google.com så att sökningarna tillskrivs korrekt.

Du kan också ta bort sökmotorer från listan. Trafik som kommer från en sökmotor som du tar bort visas som hänvisningstrafik i stället för som organisk söktrafik.

Om du begränsar en sökmotor som överlappar en annan sökmotor i listan och sökmotorerna använder samma frågeparameter, kan du undvika den här situationen genom att ändra sökparametern till ett unikt värde.

Ändra inställningar för organisk söktrafik

Denna inställning hanteras i administratörsinställningarna för varje enskild egendom i ditt konto. Lägga till, redigera, ordna eller ta bort sökmotorer:

1. Logga in på Analytics
  2. Klicka på Administratör och välj kontot och egendomen du vill redigera.
  3. Klicka på Spårinfo > Organiska sökkällor i kolumnen EGENDOM.
  4. Klicka på +Lägg till sökmotor.
  5. I formuläret anger du vad domännamnet innehåller och frågeparametern. Om du vill kan du även ange en frågeparameter, ett sökmotornamn och vad sökvägen innehåller.
    Chrome (v85 och senare) innehåller som standard inte längre information om hänvisningsväg eller frågesträng för externa hänvisningsadresser (de utanför samma domän). För att korrekt kunna klassificera anpassade organiska sökkällor med hjälp av Chrome (v85 eller senare) kan du välja att lämna frågeparametern tom och låta Google Analytics klassificera alla hänvisningar från dessa domäner som ”Organisk sökning”.
  6. Klicka på Skapa.

Klicka på redigera eller radera om du vill ändra eller ta bort en sökmotor som du redan har lagt till. Om du vill ordna om listan drar och släpper du rader genom att använda musen för att dra i punkterna till vänster om sökmotorernas namn.

Lista med standardsökmotorer

Motor Exempel på domännamn Parameter
360.cn http://360.cn/ q
Alice http://www.alice.com/
http://aliceadsl.fr
qs
Alltheweb http://www.alltheweb.com/ q
Altavista http://www.altavista.com/ q
AOL http://www.aol.com/ encquery, q, sökfråga
Ask http://www.ask.com/
http://search.aol.fr
alicesuche.aol.de
etc.
q
Auone http://search.auone.jp/ q
Avg http://isearch.avg.com q
Babylon http://search.babylon.com q
Baidu http://www.baidu.com/ wd, ord
Biglobe http://biglobe.ne.jp q
Bing http://www.bing.com/ q
Centrum.cz http://search.centrum.cz/ q
Comcast http://search.comcast.net q
Conduit http://search.conduit.com q
CNN http://www.cnn.com/SEARCH/ query
Daum http://www.daum.net/ q
DuckDuckGo http://duckduckgo.com q
Ecosia http://www.ecosia.org q
Ekolay http://www.ekolay.net/ q
Eniro http://www.eniro.se/ search_word
Globo http://www.globo.com/busca/ q
go.mail.ru http://go.mail.ru/ q
Google Alla Google Search-domäner
(t.ex. www.google.com, www.google.co.uk)
q
goo.ne http://goo.ne.jp MT
haosou.com http://www.haosou.com/s q
Incredimail http://search.incredimail.com q
Kvasir http://www.kvasir.no/ q
Live http://www.bing.com/ q
Lycos http://www.lycos.com/ q
Lycos http://search.lycos.de
andra regionala toppdomäner
query
Mamma http://www.mamma.com/ query
MSN http://www.msn.com/
http://money.msn.com
http://local.msn.com
q
Mynet http://www.mynet.com/ q
Najdi http://najdi.si q
Naver http://www.naver.com/ query
Netscape http://search.netscape.com/ query
ONET http://szukaj.onet.pl q, qt
Ozu http://www.ozu.es/ q
Qwant https://www.qwant.com/ q
Rakuten http://rakuten.co.jp qt
Rambler http://rambler.ru/ query
Search-results http://search-results.com q
search.smt.docomo http://search.smt.docomo.ne.jp MT
Sesam http://sesam.no/ q
Seznam http://www.seznam.cz/ q
So.com http://www.so.com/s q
Sogou http://www.sogou.com/ query
Startsiden http://www.startsiden.no/sok q
Szukacz http://www.szukacz.pl/ q
Terra http://buscador.terra.com.br query
Tut.by http://search.tut.by/ query
Ukr http://search.ukr.net/ q
Virgilio http://search.virgilio.it/ qs
Voila http://www.voila.fr/ rdata
Wirtualna Polska http://www.wp.pl/ szukaj
Yahoo http://www.yahoo.com/
http://yahoo.cn
m.yahoo.com
andra regionala mobilwebbplatser
p
Yandex http://www.yandex.com/
http://yandex.ru
sms
Yam http://www.yam.com/ k

Så här begär du inkludering i listan med standardsökmotorer

Om du vill att vi ska lägga till din sökmotor i listan med standardsökmotorer kan du kontakta oss på googleanalytics-serequests@google.com. Google Analytics granskar dessa förfrågningar en gång per år eller oftare. Inkluderingen baseras på Googles bedömning av ett antal faktorer, bland annat om en betydande mängd trafik kommer från en viss sökmotor.