Conversiestatistieken van Analytics en Google Ads vergelijken

De Analytics-statistieken Behaalde doelen en E-commercetransacties worden op een andere manier berekend dan de statistieken voor Conversies bijhouden in Google Ads. Als u in uw Analytics-account waarden voor deze statistieken ziet die afwijken van de conversiestatistieken in uw Google Ads-account, hoeft dit niet te betekenen dat uw trackingimplementatie onjuist is. Het kan gewoon een gevolg zijn van de verschillende trackingmethoden.

Wanneer u Analytics-gegevens voor 'Behaalde doelen' en 'E-commercetransacties' naar Google Ads exporteert, voert Google Ads hierop bovendien andere berekeningen uit dan Analytics. Daarom ziet u in beide producten bepaalde verschillen in de berekende waarden, zelfs wanneer de onderliggende gegevens identiek zijn.

Overzicht: verschillen in het bijhouden van gegevens voor doelen, transacties en Google Ads-conversies

Analytics: Doel Analytics: Transactie Google Ads: Conversie GA4: Conversies
Telling 1 keer per sessie per ingesteld doel Veel per sessie (transacties met dezelfde transactie-ID in één sessie tellen niet dubbel)

Door gebruiker te configureren voor elke conversieactie:

Eén conversie: 1 per advertentieklik

Elke conversie: meerdere per advertentieklik

Standaard ingesteld op Elke, wat betekent dat deze meerdere conversies per advertentieklik kan tellen
Attributietijd Tijdstip van voltooiing van doel Tijdstip van voltooiing van transactie Tijd van de advertentiequery voorafgaand aan de klik die tot de conversie heeft geleid Tijdstip van conversie
Attributiebron Standaard Model voor laatste indirecte klik, maar instelbaar (in de tool voor modelvergelijking) Standaard Model voor laatste indirecte klik, maar instelbaar (in de tool voor modelvergelijking) Wordt alleen geteld als de gebruiker op een advertentie uit het Google Ads-account heeft geklikt (alleen google/cpc-verkeer) Standaard Laatste klik voor meerdere kanalen, maar instelbaar (in de Tool voor modelvergelijking)
Rapportage Complete rapportage na 72 uur verwerkingstijd Complete rapportage na 72 uur verwerkingstijd Dagelijkse rapportage voor uw gekozen conversieperiode (1-90 dagen, standaard: 30 dagen) Complete rapportage na 72 uur verwerkingstijd
Afhandeling van meerdere codes op 1 pagina 1 sessie kan 1 behaald doel hebben voor elk ingesteld doel Het totaal kan dus tot 20 per sessie zijn. N.v.t. Als zich op één pagina meerdere tags voor bijhouden van conversies voor hetzelfde account bevinden, telt Google Ads een afzonderlijke conversie voor elke tag N.v.t.

In detail: Verklaring van de verschillen tussen Conversies bijhouden in Google Ads en in Google Analytics

Als u dezelfde conversieactiviteit bijhoudt via de Google Ads-conversietrackingcode en via een Analytics-doel of e-commercetransactie, kunnen er verschillen in gegevens voorkomen. Redenen hiervoor zijn:

1. Attributieverschillen

Het standaard attributiemodel voor de meeste conversies in Google Ads is data-driven attributie. Analytics gebruikt daarentegen voor alle rapporten (behalve de rapporten voor multi-channel trechters) het laatste-klik-attributiemodel (of laatste klik voor meerdere kanalen in Google Analytics 4) voor alle kanalen (met uitzondering van direct). Stel dat een gebruiker op een advertentie uit uw Google Ads-account klikt en de volgende dag terugkeert via een organisch zoekresultaat van Google en uw doelpagina bereikt of een transactie activeert. Analytics schrijft het doel of de transactie dan toe aan google/organic.

Google Ads schrijft de conversie standaard toe aan de Google Ads-campagne als Conversies bijhouden is ingesteld voor het account. Als u een Google Analytics-gebeurtenis/-doel heeft geïmporteerd, telt dat doel geen conversie in Google Ads als de laatste klik google/organisch was.

2. Transactiedatum

Google Ads rapporteert voor conversies de datum en tijd van de klik die tot de succesvolle actie heeft geleid en niet de datum van de succesvolle actie zelf. Zo kunt u de gegenereerde waarde koppelen aan de juiste advertentiekosten. Stel bijvoorbeeld dat een gebruiker een aankoop doet op 20 juli, maar 3 dagen daarvoor, op 17 juli, op de advertentie heeft geklikt. In Google Ads wordt de conversie dan toegeschreven aan 17 juli, de datum van de klik. Maar in Analytics wordt de conversie toegeschreven aan 20 juli, de dag waarop de conversie feitelijk plaatsvond. Alle conv. (op conv.tijd) toont het aantal conversies dat uit Analytics is geïmporteerd, op basis van de conversiedatum in plaats van de datum van de klik.

3. Recentheid van de rapporten

Google Ads-cijfers voor conversies bijhouden worden iets sneller in Google Ads getoond (gewoonlijk binnen 3 uur) dan in Google Ads geïmporteerde doelen/transacties uit Analytics (gewoonlijk binnen 9 uur). Conversies in Google Analytics 4 kunnen soms pas na 3 uur worden geïmporteerd in Google Ads. Het kan 1 uur duren voordat er conversiegegevens in rapporten verschijnen.

4. Eén conversie versus elke conversie

In Analytics kunt u doelen instellen of e-commercetransacties gebruiken om conversies te tellen. Doelen kunnen worden gedefinieerd als paginaweergave, gebeurtenis of interactie, zoals 'tijd op site'. Elk doel in Analytics kan maar één keer per sessie worden geteld.

Conversies bijhouden van Google Ads kent het begrip 'sessies' niet en telt meerdere conversies binnen een gegeven periode allemaal mee. Als een gebruiker bijvoorbeeld in één sessie dezelfde conversiepagina 2 keer bereikt, wordt er in Analytics maar 1 doel geteld. In Google Ads kan daarentegen elke conversie worden geteld als de telvoorkeur voor die conversieactie is ingesteld op Elke (als de telvoorkeur is ingesteld op Eén, wordt er maar 1 conversie per klik geteld).

In tegenstelling tot doelen kunnen transacties in Analytics meerdere keren in een sessie worden geteld, mits elke transactie een unieke transactie-ID heeft. Dit betekent dat voor gebruikers die in een bepaalde sessie meerdere transacties hebben uitgevoerd, meerdere transacties in Analytics worden geregistreerd. Dit is vergelijkbaar met Elke conversie tellen in de functie Conversies bijhouden van Google Ads, hoewel Google Ads u de mogelijkheid biedt voor alle conversieacties, waaronder verkopen, een telvoorkeur te kiezen.

Meer informatie over hoe statistieken worden berekend in Analytics

5. Gebruikersvoorkeuren voor verschillende trackingmethoden

Omdat Analytics en Google Ads niet dezelfde trackingmethode gebruiken om doelen en transacties vast te leggen, worden conversies soms wel meegeteld in de ene methode, maar niet in de andere. Stel dat een gebruiker een methode uitschakelt, blokkeert of zich daarvoor afmeldt (zoals specifieke cookies) die Analytics gebruikt om gegevens over een websitesessie bij te houden. In dat geval wordt een conversie mogelijk niet vastgelegd door Analytics, maar wel door Google Ads.

6. Bijhouden op accountniveau

Stel dat u klikken op advertenties uit meerdere Google Ads-accounts naar één website doorstuurt, die wordt bijgehouden door één Analytics-property. Afhankelijk van of u Conversies bijhouden van Google Ads gebruikt of Analytics-doelen in Google Ads importeert, ziet u in dat geval misschien meer conversies in Google Ads dan in Analytics.

Conversies bijhouden van Google Ads kan worden ingesteld op afzonderlijk accountniveau of voor verschillende accounts via Conversies bijhouden voor meerdere accounts. Dat wil zeggen: Google Ads telt een conversie alleen als de klik afkomstig was uit hetzelfde Google Ads-account (in het geval dat conversies worden bijgehouden op accountniveau) of uit een groep accounts die dezelfde instelling hebben voor Conversies bijhouden voor meerdere accounts. Analytics houdt gebruikersgedrag echter op propertyniveau bij.

Dit is belangrijk, omdat conversies in Google Ads niet worden gededupliceerd voor één gebruiker als u Conversies bijhouden van Google Ads gebruikt op accountniveau. Stel dat u twee Google Ads-accounts (account A en account B) heeft. U heeft voor elk account dezelfde actie als conversie gedefinieerd door het bijbehorende codefragment voor Conversies bijhouden van Google Ads voor beide accounts toe te voegen aan de pagina en als doel te definiëren in Analytics. Stel nu dat één gebruiker op een advertentie uit het 1e account (A) klikt, daarna op een advertentie uit het 2e account (B) klikt en ten slotte een conversie genereert. Elk Google Ads-account rapporteert in dat geval een conversie, hoewel het één gebruiker betreft. Volgens de standaard attributiemethodologie van Analytics wordt deze conversie als één conversie geteld en toegewezen aan de campagne uit het 2e account (B), omdat de laatste interactie vóór de conversie betrekking had op dit account.

Als de accounts A en B beide worden beheerd door één manageraccount (Google Ads-manageraccount) en gebruikmaken van de functie Conversies bijhouden voor meerdere accounts, wordt er maar één conversie geteld. Deze wordt dan, op basis van het 'laatste klik'-model, toegeschreven aan het 2e account.

Als u Analytics-doelen en -transacties importeert in uw Google Ads-accounts, worden uw conversies automatisch gededupliceerd voor verschillende Google Ads-accounts. Stel dat u in dit scenario twee Google Ads-accounts (account A en account B) heeft en dat u een doelpagina heeft aangewezen in Analytics. U heeft dat ene Analytics-doel bovendien in beide Google Ads-accounts gerapporteerd (maar u heeft voor geen van de accounts een codefragment voor Conversies bijhouden van Google Ads aan de pagina toegevoegd). Stel nu dat één gebruiker op een advertentie uit het 1e account (A) klikt, daarna op een advertentie uit het 2e account (B) klikt en ten slotte een conversie genereert. De conversie wordt dan zowel in Analytics als in Google Ads toegeschreven aan het 2e account (B). Standaard (ervan uitgaande dat er geen aanpassingen zijn via Google Ads-attributie of multi-channel trechters) worden er in geen van de tools conversies toegeschreven aan het 1e account (A).

In beide gevallen kunt u de multi-channel trechterrapporten in Analytics gebruiken om een overzicht te krijgen van de gebruikersactiviteit, waaronder ondersteunende paden naar conversies.

7. Conversies via verschillende apparaten

Conversies bijhouden van Google Ads maakt schattingen van conversies via verschillende apparaten mogelijk. Deze worden weergegeven in de kolommen Alle conversies en Conversies in Google Ads. De cijfers zijn gebaseerd op werkelijke metingen en schattingen afgeleid van gebruikers die via verschillende apparaten bij Google zijn ingelogd.

8. Belconversies

Bepaalde conversieacties worden alleen ondersteund in Conversies bijhouden van Google Ads en worden momenteel niet aangeboden in de trackingfunctie van Analytics. Als u belextensies gebruikt, worden gesprekken die afkomstig zijn uit die extensies en langer duren dan een bepaalde tijdsduur (deze kunt u in Google Ads instellen), geteld als belconversies. Dergelijke conversies kunnen momenteel niet worden bijgehouden met Analytics-doelen.

9. Geïmporteerde transacties

Wanneer een Analytics-transactie van een gekoppelde Google Analytics-property wordt geïmporteerd in een Google Ads-account, wordt de transactie-ID in Google Ads geïmporteerd als de bestellings-ID. Google Ads dedupliceert op basis van bestellings-ID, dus elke transactie wordt in Google Ads één keer geteld. Als een gebruiker in verschillende sessies een conversiepagina met dezelfde transactie-ID laadt, kunnen er wel meerdere transacties voor dezelfde ID worden geteld in Analytics-rapporten.

10. Checken of gemodelleerde conversies het probleem zijn

Als u na alle andere rapportagechecks nog steeds meer conversies in Google Ads heeft dan in GA4, zijn gemodelleerde conversies een waarschijnlijke reden voor het verschil.

Conversiemodellering in GA4 wordt momenteel afzonderlijk van conversiemodellering in Google Ads uitgevoerd. GA4 exporteert alleen waargenomen conversies naar Google Ads. Google Ads past dan op basis van die waargenomen conversies conversiemodellering toe. Daarnaast verandert conversiemodellering in GA4 niet het totale aantal gerapporteerde conversies, maar kan conversiemodellering in Google Ads het totale aantal conversies verhogen. Dit kan leiden tot verschillen in de gerapporteerde conversies in GA4 in vergelijking met de conversies die worden gerapporteerd in Google Ads.

Er is geen optie om gemodelleerde conversies uit te zetten voor GA4. Conversiegegevens worden gemodelleerd wanneer de benodigde gegevens niet kunnen worden waargenomen.