Analyticsin ja Google Adsin konversiomittareiden vertailu

Analyticsin Tavoitteen toteutumiset- ja Verkkokaupan tapahtumat ‑mittarit lasketaan eri tavalla kuin Google Adsin konversioseurannan mittarit. Jos näiden Analytics-tilisi mittareiden arvot poikkeavat Google Ads ‑tilisi konversiomittareiden arvoista, se ei välttämättä tarkoita, että seuranta olisi toteutettu väärin. Erot voivat johtua yksinkertaisesti eri seurantamenetelmistä.

Lisäksi kun viet Analyticsin tavoitteen toteutumista ja verkkokaupan tapahtumia koskevan datan Google Adsiin, Google Ads tekee kyseisestä datasta eri laskelmia kuin Analytics. Siksi näiden kahden tuotteen laskemien arvojen välillä on joitakin eroja, vaikka ne perustuvat samaan dataan.

Lyhyt kuvaus tavoitteiden, tapahtumien ja Google Ads ‑konversioiden seurannan eroista

Analytics: tavoite Analytics: tapahtuma Google Ads: konversio GA4: konversiot
Määrä Kerran istunnossa määritettyä tavoitetta kohti Monta istunnossa (Yhden istunnon tapahtumia, joilla on sama tapahtumatunnus, ei lasketa erillisiksi.)

Käyttäjän määritettävissä kussakin konversiotapahtumassa:

Yksi konversio: Kerran mainoksen klikkausta kohti

Kaikki konversiot: Useita kertoja mainoksen klikkausta kohti

Oletusasetus on "Kaikki", mikä tarkoittaa, että jokaisesta mainoksen klikkauksesta voidaan laskea useita konversioita.
Attribuutioaika Tavoitteen toteutumisaika Tapahtuman toteutumisaika Konversioon johtanutta klikkausta edeltäneen mainoskyselyn aika Konversion toteutumisaika
Attribuution lähde Oletuksena Viimeinen epäsuora klikkaus ‑malli, mutta määritettävissä Mallinvertailutyökalussa Oletuksena Viimeinen epäsuora klikkaus ‑malli, mutta määritettävissä Mallinvertailutyökalussa Lasketaan ainoastaan, jos käyttäjä on klikannut Google Ads ‑tilin mainosta (vain Google- / klikkauskohtainen hinta ‑liikenne) Oletuksena Minkä tahansa kanavan kautta tullut viimeinen klikkaus ‑malli, mutta määritettävissä Mallinvertailutyökalussa
Raportointi Raportoitu täysin 72 tunnin käsittelyajan jälkeen Raportoitu täysin 72 tunnin käsittelyajan jälkeen Raportoidaan päivittäin valitsemasi konversioikkunan (1–90 päivää, oletus on 30 päivää) mukaisesti  Raportoitu täysin 72 tunnin käsittelyajan jälkeen
Usean koodin käsittely yhdellä sivulla Yhdellä istunnolla voi olla yksi tavoitteen toteutuminen jokaista määritettyä tavoitetta kohti. Yhdessä istunnossa niitä voi siis olla yhteensä jopa 20. Jos saman tilin yhdelle sivulle on asennettu useita konversioseurantatageja, Google Ads laskee kullekin tagille erillisen konversion.

Yksityiskohtainen kuvaus Google Adsin ja Analyticsin seurannan eroista

Jos seuraat samaa konversiotapahtumaa käyttämällä sekä Google Adsin konversioseurantakoodia että Analyticsin tavoitetta tai verkkokaupan tapahtumaa, datassa on eroja seuraavista syistä:

1. Attribuutioerot

Useimpien konversioiden oletusasetus Google Adsissa on dataan perustuva attribuutio. Toisaalta kaikissa muissa paitsi Monikanavasuppilot-raporteissa Analytics käyttää viimeisen klikkauksen attribuutiomallia (tai minkä tahansa kanavan kautta tulleen viimeisen klikkauksen mallia Google Analytics 4:ssä) kaikissa kanavissa (pois lukien suora). Käyttäjä voi esimerkiksi klikata Google Ads ‑tililläsi olevaa mainosta ja palata seuraavana päivänä orgaanisen Google-hakutuloksen kautta tavoitesivullesi tai käynnistää tapahtuman. Analytics laskee tavoitteen tai tapahtuman orgaaniselle Google-haulle.

Google Ads kirjaa konversion oletuksena Google Ads ‐kampanjalle, jos tilille on otettu käyttöön Google Adsin konversioseuranta. Jos olet importoinut Google Analytics ‐tapahtuman tai ‐tavoitteen, kyseistä tavoitetta ei lasketa konversioksi Google Adsissa, jos viimeinen klikkaus on peräisin orgaanisesta Google-hausta.

2. Tapahtuman päivämäärä

Google Ads raportoi toivottuun tapahtumaan johtaneet konversiot itse tapahtuman päivän sijasta klikkauksen päivän ja kellonajan mukaan. Näin voit liittää konversion tuottaman arvon oikeisiin mainontakuluihin. Käyttäjä on voinut esimerkiksi tehdä oston 20. heinäkuuta, mutta hän on klikannut mainosta jo kolme päivää aikaisemmin eli 17. heinäkuuta. Google Adsissa konversio kirjattaisiin heinäkuun 17. päivälle eli klikkauspäivälle. Analyticsissa puolestaan konversio kirjataan heinäkuun 20. päivälle eli varsinaiselle konversiopäivälle. Huomaa, että kaikki konv. (konv.ajan mukaan) ‐sarakkeesta näet Analyticsista importoitujen konversioiden määrän konversiopäivämäärän mukaan klikkauspäivämäärän sijasta.

3. Raportoinnin ajantasaisuus

Google Adsin konversioseurannan tulokset näkyvät Google Adsissa hieman nopeammin (yleensä kolmen tunnin kuluessa) kuin Analyticsista tuodut tavoitteet ja tapahtumat (yleensä yhdeksän tunnin kuluessa). Google Analytics 4 ‐konversioissa voi mennä kolme tuntia ennen kuin konversiot voidaan tuoda Google Adsiin ja yksi tunti ennen kuin konversiodata näkyy raporteissa.

4. Yksi konversio verrattuna kaikkiin konversioihin

Analyticsissa voit määrittää tavoitteet tai käyttää verkkokaupan tapahtumia konversiolaskennan perusteena. Tavoite voi olla katselukerta, tapahtuma tai interaktio, kuten sivustossa käytetty aika. Analyticsissa kukin tavoite voidaan laskea istunnon aikana vain kerran.

Google Adsin konversioseurannassa ei sitä vastoin käytetä käsitettä "istunto", vaan tietyltä aikaväliltä voidaan kirjata useita konversioita. Jos käyttäjä esimerkiksi saapuu tietylle konversiosivulle kahdesti samassa istunnossa, Analyticsissa kirjataan vain yksi tavoite. Google Adsissa puolestaan kirjataan kaikki konversiot, jos konversiotapahtuman laskutavaksi on määritetty Kaikki. (Jos laskutapana on Yksi, klikkausta kohti lasketaan vain yksi konversio).

Toisin kuin tavoitteet, tapahtumat voidaan Analyticsissa laskea useita kertoja istuntoa kohti, kunhan kullakin tapahtumalla on yksilöllinen tapahtumatunnus. Jos käyttäjä siis toteuttaa yhden istunnon aikana useita tapahtumia, ne rekisteröidään Analyticsissa erillisinä tapahtumina. Menetelmä vastaa kaikkien konversioiden laskemista Google Adsin konversioseurannassa sillä erolla, että Google Ads antaa sinun valita laskutavan kaikille konversiotapahtumille myynti mukaan lukien.

Lue lisää mittareiden laskentatavoista Analyticsissa.

5. Eri seurantamenetelmien käyttäjäasetukset

Analyticsissa ja Google Adsissa ei tarvitse käyttää samaa seurantatapaa tavoitteiden ja tapahtumien rekisteröinnissä. Siksi konversiot lasketaan joskus vain toisella näistä kahdesta menetelmästä. Jos käyttäjä esimerkiksi estää tai poistaa käytöstä jonkin menetelmän (vaikkapa tietyn evästeen), jota käytetään Analyticsissa verkkosivuston istuntotietojen seurantaan, konversiota ei välttämättä tallenneta Analyticsiin. Google Adsissa se saatetaan silti kuitenkin tallentaa.

6. Tilitason seuranta

Saatat lähettää mainosten klikkauksia useilta Google Ads ‑tileiltä yhdelle verkkosivustolle, jota seurataan tietyllä Analytics-mittauskokonaisuudella. Tässä tapauksessa konversioita voidaan kirjata Google Adsissa enemmän kuin Analyticsissa sen mukaan, käytätkö Google Adsin konversioseurantaa vai tuotko Analyticsin tavoitteita Google Adsiin.

Google Adsin konversioseuranta voidaan määrittää joko yksittäiselle tilille tai useille eri tileille MCC-tilin alaisen konversioseurannan avulla. Google Ads siis kirjaa konversion vain, jos klikkaus on peräisin yhdeltä Google Ads ‑tililtä (tilitason konversioseurannassa) tai tilijoukosta, jossa käytetään MCC-tilin alaista konversioseurantaa. Analyticsissa käyttäjien toimintaa seurataan sen sijaan mittauskokonaisuustasolla.

Tämä on tärkeää, sillä konversioiden kopioita yksittäisen käyttäjän kohdalla ei poisteta Google Adsissa, jos käytät konversioseurantaa tilitasolla. Oletetaan esimerkiksi, että sinulla on kaksi Google Ads ‑tiliä (A ja B). Olet määrittänyt molemmille tileille saman konversiotapahtuman, lisännyt konversioseurannan koodinpätkän sivulle ja valinnut sivun tavoitteeksi Analyticsissa. Oletetaan seuraavaksi, että yksittäinen käyttäjä klikkaa ensin ensimmäisen tilin (A) mainosta ja sitten toisen tilin (B) mainosta. Lopuksi hän konvertoituu. Kukin Google Ads ‑tili raportoi konversion, vaikka käyttäjiä oli vain yksi. Analyticsin oletusarvoisen attribuutiometodologian mukaan kirjataan vain yksi konversio. Se lasketaan toisen tilin (B) kampanjan ansioksi, koska viimeinen interaktio ennen konversiota tapahtui tällä tilillä.

Jos sekä tilin A että B asioita hoidetaan sen sijaan yhteisellä hallinnoijan tilillä (Oma asiakaskeskus) ja niillä on käytössä MCC-tilin alainen konversioseuranta, tällöin kirjataan vain yksi konversio. Se lasketaan tilin B ansioksi viimeinen klikkaus ‑mallin mukaisesti.

Jos olet tuomassa Analyticsin tavoitteita ja tapahtumia Google Ads ‑tileillesi, konversioiden kopiot poistetaan automaattisesti Google Ads ‑tileiltä. Tässä esimerkissä oletetaan, että sinulla on kaksi Google Ads ‑tiliä (A ja B) ja että olet määrittänyt tavoitesivun Analyticsissa. Olet myös raportoinut saman Analytics-tavoitteen molemmille Google Ads ‑tileillesi (mutta et ole lisännyt Google Adsin konversioseurantaa tilille etkä sivulle). Oletetaan seuraavaksi, että yksittäinen käyttäjä klikkaa ensin ensimmäisen tilin (A) mainosta ja sitten toisen tilin (B) mainosta. Lopuksi hän konvertoituu. Konversio lasketaan tilin B ansioksi sekä Analyticsissa että Google Adsissa. Tilin A ansioksi ei oletusarvoisesti lueta konversiota kummallakaan työkalulla (ellei Google Adsin attribuution tai monikanavasuppiloiden kautta ole tehty muutoksia).

Voit käyttää kummassakin tapauksessa Analyticsin Monikanavasuppilot-raportteja, kun haluat nähdä yleiskatsauksen käyttäjien toiminnasta mukaan lukien avustavat konversioreitit.

7. Konversiot eri laitteella

Google Adsin konversioseurannan avulla voit seurata arvioita eri laitteella tapahtuneista konversioista. Ne näkyvät Google Adsin Kaikki konversiot- ja Konversiot-sarakkeissa. Luvut perustuvat Googleen eri laitteilla kirjautuneilta käyttäjiltä saatuihin mittaustuloksiin ja arvioihin.

8. Puhelukonversiot

Tiettyjä konversiotapahtumia tuetaan vain Google Adsin konversioseurannassa, eivätkä ne ole tällä hetkellä käytettävissä Analytics-seurannassa. Jos käytät puhelulaajennuksia, laajennuksista peräisin olevat puhelut, jotka kestävät määritettyä kestoa kauemmin (määrityksen voi tehdä Google Adsissa), lasketaan puhelukonversioiksi. Näitä konversioita ei voi tällä hetkellä seurata Analyticsin tavoitteiden avulla.

9. Tuodut tapahtumat

Kun Analytics-tapahtuma tuodaan Google Ads ‑tilille linkitetystä Google Analytics ‑mittauskokonaisuudesta, sen tapahtumatunnus tuodaan Google Adsiin tilaustunnuksena. Google Ads poistaa päällekkäiset tapahtumat tilaustunnuksen perusteella, joten kukin tapahtuma lasketaan Google Adsissa vain kerran. Samalla tunnuksella merkityt useat tapahtumat voidaan kuitenkin laskea Analytics-raportteihin, jos käyttäjä lataa konversiosivun samalla tapahtumatunnuksella eri istunnoissa.

10. Vahvista, että ongelma koskee mallinnettuja konversioita

Jos olet tehnyt kaikki muut raportointitarkastukset ja Google Adsissa on edelleen enemmän konversioita kuin Google Analytics 4:ssä, ero johtuu todennäköisesti mallinnetuista konversioista.

GA4:ssä konversiomallinnus tehdään tällä hetkellä erillään Google Adsin konversiomallinnuksesta. GA4 vie vain havaitut konversiot Google Adsiin. Tämän jälkeen Google Ads käyttää konversiomallinnusta havaittujen konversioiden lisäksi. GA4:n konversiomallinnus ei vaikuta raportoitujen konversioiden kokonaismäärään, mutta Google Adsin konversiomallinnus voi lisätä konversioiden kokonaismäärää. Nämä voivat aiheuttaa eroja GA4:ssä raportoiduissa konversioissa verrattuna Google Adsissa raportoituihin konversioihin.

Mallinnettuja konversioita ei voi laittaa pois päältä GA4:ssä. Konversiodata mallinnetaan, kun tarvittavaa dataa ei voida havaita.