Analysera data med Användarflödet

Se specifika exempel på hur rapporten Användarflöde kan ge dig insikt i din data.

I den här artikeln beskrivs flera sätt som du kan använda rapporten Användarflöde för att jämföra trafikvolymer från olika källor, undersöka trafikmönster på din webbplats och ta reda på hur ändamålsenlig webbplatsen är.

Innehåll i artikeln:

Jämför trafikvolym och marknadsföringskanaler

Du kan jämföra relativa trafikvolymer från olika källor inom samma dimension, till exempel trafik från olika sökmotorer, kampanjer eller medier. Med övergripande jämförelser kan du få en preliminär uppfattning om vilka kanaler som är mest effektiva eller ger bäst avkastning.

Om en viss kampanj till exempel ger betydligt mer trafik än en annan, kan du lägga en större del av budgeten på att exponera den framgångsrika kampanjen ännu mer. Eller om ett visst medium, till exempel e-post eller CPC, är bättre än de andra, kan du investera mer i det.

Exempel på användarflöde med dimensionen Kampanj vald
Exempel på användarflöde med dimensionen Kampanj vald

Om du upptäcker att en viss källa ger mer trafikvolym än de andra, kan du analysera trafiken närmare genom att visa just det segmentet. Klicka på startdimensionsnoden i den första kolumnen och sedan på Visa endast detta segment (Detta skiljer sig från att tillämpa ett användar- eller sessionsbaserat segment, som beskrivs nedan).

När bara den trafiken är synlig, kan du se om användarna följer de vägar på webbplatsen som du vill att de ska följa, om tillräckligt många av användarna når dina målskärmar och var de lämnar webbplatsen.

Förfina din analys med segment

Utöver att bara visa trafik från en viss källa, kan du finjustera dataurvalet ytterligare med hjälp av Segment. Om du till exempel granskar trafik från ett visst land kan du använda segmentverktygets alternativ Villkor för att bara visa användare från det landet som även slutförde ett specifikt mål eller spenderade mer än en viss summa. Genom att kombinera alternativ som dessa kan du fokusera på en mycket specifik del av målgruppen.

Tillämpa ett avancerat segment
Använda ett segment

Mät engagemanget

Beroende på syftet med din webbplats, kanske du vill veta hur många sidor användarna besökte efter den första sidan. Gick de direkt från produktsidorna till kassan utan att handla något mer? Läste de inrikes- och utrikesartiklarna, men inte sidorna om politik eller underhållning?

Börja med att bestämma det minsta engagemang du vill att användarna ska uppvisa. I Användarflöde visas de första tre interaktionerna som standard. För närvarande finns det stöd för upp till åtta interaktioner. Lägg till så många steg som behövs för att uppfylla minimikravet. När du har lagt till så många steg du vill ha kan du klicka på startdimensionsnoden och använda alternativet Markera trafik genom denna nod och se om trafiken från den källan nådde ända till minimikravet (till exempel fyra eller fem interaktioner).

Markera trafik genom användarflödet
Markera trafik genom användarflödet

Utöver att mäta engagemangsnivån kan du även se i vilken utsträckning trafiken minskade när användarna gick genom din webbplats. Om användarna inte fortsätter så långt du vill, eller om trafiken minskar snabbare än du hade önskat, kan du överväga att göra om webbplatsens navigeringsfunktion eller grafiska design så att det blir enklare att ta sig mellan sidorna. Till exempel kanske du vill lägga till fler uppmaningar, som teasers för relaterade artiklar eller produkter, eller göra om innehållet på webbplatsen så att det blir bättre anpassat till målgruppens intressen.

Utforska innehållet

I Användarflöde kan du undersöka flera problem som har att göra med innehållet.

A/B-test

Om du testar olika versioner av en webbsida och varje version har en egen webbadress, kan du se vilken version som är mest effektiv när det gäller att exempelvis uppmuntra till engagemang på webbplatsen eller leda trafik till en målsida.

Webbläsare och skärmupplösning

Använd Webbläsare eller Skärmupplösning som startdimension för att se om trafiken är fördelad mellan webbläsare och skärmupplösningar på det sätt du tror eller om det finns sidor med ovanligt mycket bortfall i en specifik webbläsare eller med en specifik skärmupplösning. Om du upptäcker ett stort bortfall från en viss sida, kanske det beror på att den inte visas korrekt i den aktuella webbläsaren eller med den aktuella upplösningen. Till exempel kanske sidan inte visas korrekt i en mobilwebbläsare eller med lägre upplösning, så att länkar eller knappar inte går att välja eller är svåra att se.

Sökvägsanalys

Finns det vägar genom webbplatsen som är mer populära än andra, och är de i så fall de vägar du vill att användarna ska följa? Till exempel kanske du vill att användarna ska välja vägen startsida > produktsida > shoppingvagn > kassa, men upptäcker att en annan väg är vanligare: startsida > produktsida > sökning > sökresultat > sökning > sökresultat > utgång. Den oväntade vägen kan till exempel tyda på att användarna inte hittar produkterna de söker, eller att din interna sökfunktion inte ger meningsfulla resultat.

Du kan också upptäcka sådant som att ovanligt många ger sig av från en ny sida som du har skapat, t.ex. en ny startsida eller en ny produktsida. Ta reda på om utformningen av den nya sidan döljer länkar eller kontroller som leder besökarna i den riktning du vill att de ska gå.