Reports

[GA4] Het rapport Aankooptraject

Het rapport Aankooptraject van gebruiker toont hoeveel gebruikers afhaken tussen elke stap in uw aankooptrechter. Met het rapport kunt u achterhalen welke stappen in de trechter u moet verbeteren.

Als gebruikers bijvoorbeeld vaak afhaken tussen het moment dat ze betalen en de aankoop doen, kunt u checken of de verzendkosten te hoog zijn of dat bepaalde knoppen of links niet werken.

Het rapport Aankooptraject is niet aanpasbaar. Als u een andere trechter wilt zien dan de trechter in dit rapport, maakt u een aangepast trechterrapport. Meer informatie

Learn how your ecommerce business is performing in the monetization reports in Google Analytics 4

Het rapport bekijken

1. Log in bij Google Analytics.
  2. Selecteer Rapporten Rapporten in het linkermenu.
  3. Open links het rapport Aankooptraject.

Ziet u het rapport niet? Als u het rapport niet ziet aan de linkerkant, is het rapport mogelijk verwijderd of is het niet opgenomen in uw standaardset rapporten. Als u een bewerker of beheerder bent, kunt u het rapport toevoegen aan het linkernavigatievenster. Meer informatie over hoe u het rapport toevoegt

Stappen in de trechter

Het rapport bevat deze stappen:

1. Sessiestart (het aantal gebruikers dat de gebeurtenis session_start heeft geactiveerd)
  2. Product bekijken (het aantal gebruikers dat de gebeurtenis view_item heeft geactiveerd)
  3. Toevoegen aan winkelwagen (het aantal gebruikers dat de gebeurtenis add_to_cart heeft geactiveerd)
  4. Beginnen met betalen (het aantal gebruikers dat de gebeurtenis begin_checkout heeft geactiveerd)
  5. Aankoop (het aantal gebruikers dat de gebeurtenis purchase of in_app_purchase heeft geactiveerd)

Het rapport maakt gebruik van een gesloten trechter. Een gesloten trechter is een trechter die gegevens biedt aan alleen gebruikers die elke stap in de trechter afronden. Gebruikers worden alleen meegeteld in de stappen die ze in de opgegeven volgorde afronden. Als een gebruiker een stap mist, valt die de trechter uit en telt die niet mee in latere stappen.

Trechterstappen bekijken

Als u een alleen-lezen weergave wilt openen van de stappen waaruit de trechter bestaat, klikt u op Trechterstappen bekijken. U kunt de stappen of voorwaarden in de trechter niet wijzigen vanuit deze weergave.

Dimensies in het rapport

U kunt kiezen uit de onderstaande dimensies, waarmee de dimensiewaarden in de tabel worden geüpdatet.

Dimensie Wat het is Hoe dit wordt ingevuld
Browser De browser waar de gebruikersactiviteit vandaan komt. Veelgebruikte browsers zijn Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer, Opera en Safari. Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.
Plaats De plaats waar de gebruikersactiviteit plaatsvindt. Als iemand bijvoorbeeld uw website bezoekt vanuit de stad New York, wordt de dimensie ingevuld met de tekst New York. Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.
Land Het land waar de gebruikersactiviteit plaatsvindt. Als iemand bijvoorbeeld uw website bezoekt vanuit de Verenigde Staten, wordt de dimensie ingevuld met de tekst Verenigde Staten. Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.
Apparaatcategorie

Het apparaattype waar de gebruikersactiviteit vandaan komt. Apparaatcategorieën zijn desktop, mobiel en tablet.

Dit is de standaarddimensie in het rapport.

Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.
Taal De naam van de taal van de browser of het apparaat van een gebruiker (bijv. Nederlands, Engels). Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.
Regio De geografische regio waar de gebruikersactiviteit plaatsvindt. Als iemand bijvoorbeeld uw website bezoekt vanuit de stad New York, wordt de dimensie ingevuld met de tekst New York. Als iemand uw website vanuit Engeland bezoekt, wordt de dimensie ingevuld met de tekst Engeland. Deze dimensie wordt automatisch ingevuld.

Statistieken in het rapport

Het rapport bevat de volgende statistieken.

Statistiek Wat het is Hoe dit wordt ingevuld
Beëindigingspercentage

Het percentage gebruikers dat u heeft behouden tussen de huidige stap en de volgende stap in een trechter. Het beëindigingspercentage wordt onder elke balk met een volgende stap in de trechter getoond.

Als 200 gebruikers bijvoorbeeld een sessie starten (de huidige stap) en er maar 140 gebruikers een product bekijken (de volgende stap), is het beëindigingspercentage onder de huidige stap 60 (ofwel 30% van het aantal sessie startende gebruikers).

Deze statistiek wordt automatisch ingevuld gebaseerd op gegevens van de geactiveerde gebeurtenissen voor elke stap in de trechter.
Retentiepercentage

Het percentage gebruikers dat de vorige stap heeft uitgevoerd. Het retentiepercentage staat in de kop van de volgende stap.

Als 200 gebruikers bijvoorbeeld een sessie starten (de huidige stap) en maar 140 gebruikers een product bekijken (de volgende stap), is het retentiepercentage boven de volgende stap 140 (ofwel 70% van het aantal sessie startende gebruikers).

Deze statistiek wordt automatisch ingevuld gebaseerd op gegevens van de geactiveerde gebeurtenissen voor elke stap in de trechter.

Grootte van diagram aanpassen

U kunt in- en uitzoomen in het staafdiagram met + en - rechtsonder in het diagram. Door in te zoomen maakt u elke balk groter, zodat de kleinere balken gedetailleerder worden getoond.

Opmerking: Als u zo ver inzoomt dat de hoogte van een balk groter is dan de hoogte van het diagram, voegt Analytics een curve toe aan de balk. De curve geeft aan dat de balk niet op schaal is getekend.

Problemen oplossen

Ik kan het rapport Aankooptraject niet vinden. Hoe kan ik het toevoegen?

U vindt het rapport Aankooptraject onder Inkomsten genereren in de collectie Levenscyclus. Als u beheerder of bewerker van de Google Analytics-property bent en het rapport niet in het linkernavigatievenster staat, voegt u het rapport toe vanuit de rapportbibliotheek.
Zo voegt u het rapport toe aan het linkernavigatievenster:
  1. Klik links in Google Analytics op Rapporten Rapporten.
  2. Klik linksonder op Bibliotheek. Als u de optie niet ziet, heeft u geen toestemming om de linkernavigatie aan te passen.
  3. Klik in het gedeelte Collecties op Collectie bewerken waaraan u het rapport wilt toevoegen.
  4. Zoek het rapport onder Rapporten slepen om een collectie te maken.
  5. Sleep het rapport naar de rapportcollectie links.
  6. Klik op Opslaan.

Hoe wijzig ik de trechterstappen in het rapport?

U kunt de stappen in het rapport Aankooptraject niet aanpassen, maar met dezelfde stappen wel een aangepast trechterrapport maken. Open het rapport als verkenning om dit te doen en maak daarna een trechterrapport op basis van de verkenning.
Zo open je het rapport als verkenning:
  1. Open het rapport Aankooptraject.
  2. Klik rechtsboven op Vergelijking toevoegen .
  3. Klik op Verkennen onderaan in het dialoogvenster Vergelijkingen bewerken.

Google Analytics opent een verkenning met de stappen uit het rapport Aankooptraject in het tabblad Instellingen. Nu kunt u een nieuw aangepast trechterrapport maken op basis van de trechterverkenning. In Een aangepast trechterrapport maken vindt u meer informatie over aangepaste trechterrapporten.