[GA4] Jämföra filter, underordnade egendomar och användarroller

Bekanta dig med de olika sätten att begränsa åtkomst till din data och hur du skapar rapporter om specifika delmängder av data i din egendom.

Oavsett om du representerar ett småföretag med en enstaka webbplats eller ett stort företag med många varumärken och produkter är du troligen intresserad av data som du och andra i egendomen kan komma åt.

Underordnade egendomar, rapportfilter, datafilter och användarroller ger olika sätt att hantera informationen som du samlar in från dina webbplatser och appar och att visa informationen i rapporter.

Skillnader i korthet

Följande tabell visar en jämförelse mellan funktionerna i Google Analytics:

Underordnade egendomar Användarroller Rapportfilter Datafilter
Primärt användningsfall Styrning Begränsa åtkomst till data via behörigheter Ad hoc-anpassning av rapporter Datahygien
Åtkomstkontroll Åtkomstkontroll på egendomsnivå Åtkomstkontroll på konto- och egendomsnivå Åtkomstkontroll på rapportnivå Åtkomstkontroll på egendomsnivå
Tillgänglighet Endast Analytics 360-egendomar Tillgänglig för alla egendomar Tillgänglig för alla egendomar Tillgänglig för alla egendomar
Retroaktivt Nej Ja Ja Nej
Modifierar data permanent Ja Nej Nej Ja

Skillnaderna i detalj

I följande avsnitt får du en mer ingående jämförelse av funktionerna ovan.

1. Styrning

Det primära användningsfallet för underordnade egendomar är styrning, det vill säga att ange vilka användare som har åtkomst till en delmängd av en källegendom.

Underordnade egendomar är användbara när du vill begränsa åtkomsten till känslig eller konfidentiell data eller vill styra åtkomsten till olika delmängder av data. Du kan till exempel begränsa åtkomsten utifrån avdelning, projekt eller användargrupp.

Styrning bör användas när vissa grupper av användare inte ska ha åtkomst till en del av informationen i en egendom. I situationer då styrning inte behövs bör du använda funktioner som rapporter, utforskningar och annat i stället (se nedan).

2. Åtkomstbegränsning

Med Google Analytics kan du tilldela roller med olika behörigheter på konto- och egendomsnivå. Genom att tilldela roller kan du begränsa vad användare som har åtkomst till en egendom kan göra i egendomen och om de kan se kostnads- och intäktsdata. Det här användningsfallet kan även hanteras med underordnade egendomar, men det medför en kostnad.

3. Ad hoc-anpassning av rapporter

Du kan anpassa rapportsamlingar och använda filter för att erbjuda mer specialanpassade upplevelser för personerna som använder din Google Analytics-egendom, till exempel för att ge större effektivitet och möjlighet att fokusera på specifika dataset.

Anta till exempel att ett team på ditt företag vill se information om e-handelsköp från mobilanvändare medan ett annat vill se e-handelsköp från webbanvändare. Du kan anpassa den vänstra navigeringspanelen så att den innehåller två rapporter: en med endast webbdata och en med endast mobildata.

Observera att filter inte är avsedda för styrning och att användarna kan ta bort dem tillfälligt. Av den anledningen är datafilter avsedda för urval och bekvämlighet snarare än styrning.

4. Datahygien

Med datafilter kan du förhindra att inkommande data som du klassificerar som intern trafik eller utvecklartrafik behandlas av Google Analytics och visas i rapporter. Detta säkerställer att företagets anställda och oönskade hänvisade potentiella kunder inte ger upphov till snedvriden eller vilseledande data.

Resultatet av tillämpade datafilter är permanenta och går inte att ångra. Om du till exempel använder ett uteslutningsfilter behandlas inte den uteslutna informationen och blir inte tillgänglig i Google Analytics.

Användningsexempel

Här är några exempel på användningsfall:

• Använd rapportfilter och anpassning för att se data utifrån region eller enhet.
  • Använd underordnade egendomar för att begränsa åtkomsten till särskilda team.
  • Tilldela mer restriktiva användarroller för att begränsa åtkomsten till kostnads- och intäktsdata.
  • Använd datafilter för att förhindra behandling av intern trafik.