Set up and manage consent

Återaktivera Google-taggar när du använder samtyckesläget

Läs om hur du återaktiverar Google-taggar för att få ut mesta möjliga av samtyckesläget. Felsök samtyckesinställningarna i Taggstyrning och på plattformen för samtyckeshantering (CMP).
Den här artikeln vänder sig till webbplats- och appägare som har implementerat samtyckesläge.

Med samtyckesläget kan du justera Google-taggarnas beteende baserat på användarnas samtyckesstatus och ger Google möjlighet att skapa modeller av konverterings- och beteendedata. Om du tillåter att dina Google-taggar fördröjs eller blockeras tills en samtyckesinteraktion inträffar blir de modellerade konverteringarna mindre exakta och beteendemodellering i Google Analytics 4 blir inte tillgänglig.

För att få mer heltäckande mätning som hjälper dig att tolka olika typer av data och få ut mesta möjliga av data från första part rekommenderar vi att du anpassar tagginställningarna så att Google-taggarna alltid läses in. Om användaren nekar samtycke skickar taggarna som aktiveras icke-identifierande signaler, som samtyckesstatus och land. De här signalerna förbättrar konverteringsmodelleringen och möjliggör beteendemodellering. Om du blockerar taggar kan de däremot inte aktiveras och skickar ingen information alls.

Om du vill använda beteendemodellering i Google Analytics 4 och förbättra konverteringsmodelleringen i Google Ads och samtidigt respektera användarnas samtyckesstatus kan du följa felsökningsstegen i den här artikeln för att återaktivera dina Google-taggar.

Kontrollera om du har blockerat taggar

Om du har ställt in samtyckesläge men ser ett meddelande om att beteendemodellering inte är tillgänglig i din Google Analytics 4-egendom kan du ha blockerat taggar.

GA4 Admin > Reporting identity > Blended > Modeling > "Modeling is unavailable for this property. Once it’s available, it will be turned on by default in your reports."

Om du använder Taggstyrning kan du använda Tag Assistant för att kontrollera om du har blockerat taggar:

1. Starta en ny felsökningssession i Tag Assistant.
  2. Välj Översikt > Taggar.
  3. Leta reda på avsnittet Aktiverade taggar. Kontrollera att alla taggar som du förväntar ska aktiveras finns med på listan.
  4. Om en tagg som du förväntar dig ska aktiveras inte finns med på listan ska du leta reda på den i avsnittet Taggar som inte har aktiverats och klicka på den. Taggen blockeras om
    • ett av utlösarvillkoren är en utlösare eller variabel som baseras på användarens samtycke eller
    • du ser Obligatoriskt ytterligare samtycke med en eller flera rader i tabellen under.

Mer information om hur du använder Tag Assistant för att felsöka samtyckesinställningar finns i Felsökning av samtyckesläge i Tag Assistant.

Återaktivera taggar

Hur du ska återaktivera taggar beror på hur du taggade din webbplats eller app och vilka mekanismer du har implementerat för att förhindra aktivering av taggar. Google-taggar kan blockeras på flera ställen. Kontrollera varje taggningsmetod som du har använt. Om du använder en plattform för samtyckeshantering (CMP) ska du även kontrollera dess inställningar.

Här hittar du felsökningssteg för de vanligaste orsakerna till blockerade taggar.

Återaktivera taggar med Taggstyrning

De två vanligaste orsakerna till blockerade taggar i Taggstyrning är undantagsutlösare och ytterligare samtyckeskontroller. Följ anvisningarna i det här avsnittet för att ta bort undantagsutlösare och ytterligare samtyckeskontroller från Google-taggar. Google-taggar avser taggar i Google Analytics 4, Universal Analytics, Google Ads, Floodlight och konverteringslänkning.

Ta bort undantagsutlösare

Undantagsutlösare för Google-taggar skapades troligen innan samtyckesläget fanns och bör tas bort. Eftersom samtyckesläget justerar Google-taggens beteende utifrån samtyckesstatus behövs inte undantaget längre.

Så här tar du bort undantag från Google-taggar så att de fungerar korrekt:

1. Klicka på Arbetsyta i Taggstyrning.

2. Klicka på Taggar i navigeringsfältet till vänster.

3. Leta reda på Google-taggar med undantag i kolumnen Aktiverande utlösare.

Workspace > Tags > Firing Triggers

4. Klicka på taggens namn i kolumnen Namn.

5. Klicka på Utlösare.

6. Leta reda på undantaget under Utlösare. Det kan finnas fler än en undantagsutlösare.

Du kan snabbt ta reda på vilka taggar som använder en viss undantagsutlösare genom att klicka på utlösaren. Längst ned i utlösaren visas Referenser till denna utlösare med alla taggar som använder utlösaren.

7. Klicka på Ta bortTa bort vid varje undantagsutlösare som du vill ta bort.

Ta bara bort undantagsutlösare för Google-taggar: Google Analytics 4, Universal Analytics, Google Ads, Floodlight och konverteringslänkning. Taggar från andra än Google ändrar inte beteende baserat på samtyckesläget.

8. Klicka på Spara högst upp till höger.

9. Förhandsgranska ändringarna.

10. Publicera behållaren för att ändringarna ska få effekt.

Ta bort ytterligare samtyckeskontroller för taggar med inbyggda samtyckeskontroller

Med Taggstyrning kan du blockera taggar som inte tar hänsyn till samtyckesstatus så att de inte aktiveras när samtycke nekas trots att det krävs. Om taggar inte har inbyggda samtyckeskontroller kan du med andra ord använda de nya kontrollerna för ytterligare samtycke i Taggstyrning för att svara på samtyckesstatus. Google-taggar har inbyggda samtyckeskontroller och anpassar sitt beteende utifrån samtyckesstatus och kräver alltså inga ytterligare samtyckeskontroller. Om du har implementerat samtyckesläget och dessutom använder ytterligare samtyckeskontroller fungerar de inte som de ska. Om plattformen för samtyckeshantering läses in asynkront kanske den inte alltid körs före Google-taggarna. Taggarna kanske utlöses innan användaren interagerar med samtyckesbannern eller innan samtyckesstatusen uppdateras. Taggarna aktiveras inte om inte samtycke gavs när de utlöses första gången, även om samtycke ges senare.

Så här tar du bort ytterligare samtyckeskontroller från Google-taggarna så att de fungerar korrekt:

1. Klicka på Arbetsyta i Taggstyrning.
  2. Klicka på Taggar i navigeringsfältet till vänster.
  3. Klicka på Google-taggens namn.
  4. Klicka på Taggkonfiguration > Avancerade inställningar > Samtyckesinställningar.
  5. Granska inställningarna i Inbyggda samtyckeskontroller. Du bör se ad_storage och analytics_storage på listan.
  6. Välj Ytterligare samtyckeskontroller och välj något av följande:
    • Inte angivet: Standard. Inga kontroller av ytterligare samtycke utförs av taggen.
    • Inget ytterligare samtycke krävs: Välj det här alternativet för att ange att taggen inte behöver kontrollera ytterligare samtycke för att aktiveras.
  7. Förhandsgranska ändringarna.
  8. Publicera behållaren för att ändringarna ska få effekt.

Återaktivera taggar via en plattform för samtyckeshantering

Plattformar för samtyckeshantering blockerar Google-taggar på tre sätt:

• automatisk blockering
  • manuell blockering
  • blockering med tagghanteringssystem (TMS)

Hur du ska återaktivera taggarna varierar beroende på vilken av dessa metoder som används i CMP-implementeringen. Nedan följer allmänna anvisningar om varje metod och länkar till dokumentation om blockering för utvalda CMP:er. Kontakta en representant eller supportteamet för din CMP om du är osäker på vilken blockeringsmetod som används på din webbplats.

Återaktivera endast taggar som har stöd för samtyckesläge. Om du använder äldre taggar som inte stöder samtyckesläge måste du ersätta dem med nyare taggar som gör det.
Se till att standardkommandot för samtyckesläge anropas innan Google-taggar aktiveras. Annars aktiveras Google-taggar som om samtyckesläget inte används.

Automatisk blockering

Automatisk blockering ställs in via användargränssnittet på din CMP. Om du har implementerat funktionen för automatisk blockering på CMP:n är den allmänna metoden för att återaktivera Google-taggar någon av följande:

• Redigera Google-taggen enligt anvisningarna på din CMP så att den ignoreras av den automatiska blockeringsfunktionen. Detta görs vanligtvis genom att lägga till ett attribut i taggarna i Google-skriptet.
  • Undanta Google-taggar från att blockeras via CMP-användargränssnittet. Detta görs vanligtvis genom att mappa Google-leverantören till ett syfte som alltid är tillåtet (kallas ibland Essential) eller genom att ställa in att den automatiska blockeringsfunktionen på att ignorera Google-taggar helt.

Med den första metoden kan du välja exakt vilka Google-taggar som ska undantas från blockeringen. Detta kan vara användbart om du har en kombination av taggar som stöder respektive inte stöder samtyckesläge. Om du väljer den andra metoden måste du se till att du inte har implementerat taggar som saknar stöd för samtyckesläge.

Manuell blockering

Manuell blockering modifierar Google-taggen så att den inte kan läsas in förrän efter att CMP:n har lästs in. Plattformen för samtyckeshantering kan uppmana dig att redigera attributet type eller src i Google-taggen, till exempel ändra typen till "text/plain" eller ändra attributet src till <cmp_name>-src. Du kan ångra den här blockeringsmetoden genom att ersätta Google-taggarna som modifierades med de CMP-specifika modifieringarna med den ursprungliga taggen som du laddade ned från Google-källplattformen.

Blockering med tagghanteringssystem

Med den här metoden används ett tagghanteringssystem, som Google Taggstyrning, för att aktivera Google-taggar. CMP:n aktiverar en händelse som indikerar att samtycke har getts. Händelsen används som utlösare för Google-taggar och andra typer av taggar som kräver användarens samtycke. Om du använder den här metoden ska du modifiera utlösarna för dina Google-taggar för att ta bort alla samtyckesbaserade kriterier så att taggarna bara aktiveras baserat på de kriterier som ditt företag kräver. Ett exempel: För en sidvisningsanalyshändelse ska taggarna enbart aktiveras från sidhämtningsutlösaren, inte från händelsen i form av beviljat samtycke som tillhandahålls från CMP:n.

CMP-specifik dokumentation

Följande lista innehåller länkar till dokumentation om taggblockering för specifika CMP:er. Vissa av artiklarna beskriver hur du implementerar blockeringen, inte häver den. Om detta gäller din CMP ska du följa stegen i omvänd ordning enligt de allmänna riktlinjerna ovan.

Om anvisningar för din CMP inte är listade kan du kontakta representanten eller supportteamet för plattformen för att få hjälp.

Cookiebot (automatisk, manuell, Google Taggstyrning)

Cookie Information (automatisk, manuell, Google Taggstyrning)

• För att återaktivera Google-taggar med automatisk blockering måste du ge dem en ny klassificering så att de inte blockeras. Kontakta Cookie Information om du har frågor.

Commander’s Act (Tag Commander, Google Taggstyrning)

• För Tag Commander ska du avmarkera Include in Privacy Scope.
  • För Taggstyrning ska du ta bort CMP-utlösare enligt beskrivningen ovan.

Consent Manager (automatisk, manuell, Google Taggstyrning)

Didomi (automatisk, manuell, Google Taggstyrning)

• Om du återaktiverar taggar manuellt med Didomi ska du endast ta bort attributen data-purposes eller data-vendor. Återställ inte modifieringen didomi/javsScript eftersom den här ändringen säkerställer att Didomi läser in och ställer in standardkommandot för samtycke innan i Google Taggstyrning eller andra Google-taggar får läsas in.

iubenda (manuell, Google Taggstyrning)

OneTrust (automatisk, manuell, Google Taggstyrning)

Osano (automatisk, Google Taggstyrning)

Usercentrics (manuell, Google Taggstyrning)