[GA4] Conversies meten met Google Analytics

Dit artikel is het vervolg van Rapporteren over uw leadgeneratieformulier. Hierin vindt u meer informatie over hoe u ingediende leadgeneratieformulieren als conversies meet met Google Analytics.

Over conversies

Als iemand een actie uitvoert die belangrijk is voor uw bedrijf, kunt u de actie meten als een conversie. In dit geval is het invullen van het leadgeneratieformulier een belangrijke, betekenisvolle actie voor het bedrijf die u als conversie kunt meten.

Door de ingediende formulieren te meten als conversie, kunt u de verschillende paden zien die gebruikers volgen voordat ze het formulier invullen. Ook kunt u nieuwe statistieken (of gegevenspunten) ontgrendelen in Google Analytics (bijvoorbeeld het conversiepercentage) en advertenties weergeven aan mensen die het formulier hebben ingevuld of die het formulier niet hebben ingevuld.

Inzendingen van leadgeneratieformulieren meten

U kunt elke actie als conversie meten, zolang u maar een gebeurtenis voor de actie heeft. Als u bijvoorbeeld iemand die het leadgeneratieformulier indient als conversie wilt meten, maakt u een gebeurtenis voor wanneer iemand het formulier invult.

Eerder in deze serie heeft u geleerd over een aantal gebeurtenissen die Google Analytics automatisch van uw website verzamelt als u de meetcode op uw website instelt.

Hoewel Google Analytics formulierinzendingen in het algemeen automatisch meet, heeft u een gebeurtenis nodig voor wanneer iemand het specifieke formulier indient dat u heeft gemaakt. Zo worden niet alle formulierinzendingen als conversies gemeten. Markeer daarna die nieuwe gebeurtenis als een conversie.

De gebeurtenis maken

Google Analytics meet wanneer iemand een formulier indient via de gebeurtenis form_submit. Als u een gebeurtenis wilt maken voor wanneer iemand het specifieke formulier indient, gaat u naar Google Analytics en klikt u links op Beheerder.

U vindt Gebeurtenissen in de lijst met opties onder Gegevensweergave. Op de pagina Gebeurtenissen kunt u ook gebeurtenissen maken en aanpassen. (U kunt gebeurtenissen ook maken en aanpassen via de meetcode of door een paar wijzigingen aan te brengen in Google Tag Manager. Voor deze tutorial gebruiken we de pagina Gebeurtenissen.)

Omdat u alleen wilt meten wanneer iemand het nieuwe formulier indient, maakt u een gebeurtenis die de gebeurtenis form_submit kopieert. Beperk de nieuwe gebeurtenis zodat alleen wordt gemeten wanneer iemand het formulier indient.

Zo maakt u de gebeurtenis:

1. Klik op de pagina Gebeurtenissen op Gebeurtenis maken en klik daarna rechtsboven op Maken.
  2. Voer in het veld Naam van aangepaste gebeurtenis 'lead_form_submit' in.
  3. Geef in het veld Overeenkomende voorwaarden de voorwaarde 'event_name equals form_submit' op.
  4. Klik op Voorwaarde toevoegen.
  5. Geef de voorwaarde 'form_name equals lead-form' op.
    Deze waarde komt uit het HTML-naamkenmerk van het DOM-element <form>.
  6. Klik rechtsboven op Maken.

De nieuwe gebeurtenis wordt weergegeven in de lijst met gebeurtenissen op de pagina Gebeurtenissen als u gegevens voor de gebeurtenis begint te verzamelen. De gebeurtenis wordt alleen naar Google Analytics verstuurd als een formulier met de naam 'lead-form' wordt ingediend.

De gebeurtenis als conversie markeren

Nu moet u de gebeurtenis meten als een conversie. Als u een gebeurtenis als conversie wilt meten, hoeft u alleen de conversieoptie voor die gebeurtenis aan te zetten. Omdat de gebeurtenis nieuw is, heeft Google Analytics geen gegevens voor de gebeurtenis. Daarom markeert u de gebeurtenis vooraf als een conversie.

Zo markeert u de gebeurtenis vooraf als een conversie:

1. Ga terug naar Beheerder en klik onder Gegevensweergave op Conversies.
  2. Klik op het tabblad Conversiegebeurtenissen op Nieuwe conversiegebeurtenis.
  3. Geef de nieuwe gebeurtenis de naam 'lead_form_submit'.
  4. Klik op Opslaan.

Google Analytics weet nu dat de nieuwe gebeurtenis als een conversie moet worden behandeld als de gebeurtenis wordt ontvangen.

De gebeurtenis bekijken in rapporten

Het rapport Realtime is beschikbaar in het gedeelte Rapporten en toont wat gebruikers doen terwijl ze op uw website browsen. De kaart Aantal gebeurtenissen per gebeurtenisnaam in het rapport toont de gebeurtenissen die Google Analytics in de afgelopen 30 minuten van uw website heeft verzameld.

Als iemand het formulier heeft ingediend, vindt u de gebeurtenis lead_form_submit op de kaart Aantal gebeurtenissen per gebeurtenisnaam. U vindt de gebeurtenis ook op de kaart Conversies per gebeurtenisnaam in hetzelfde rapport.

Als u de gebeurtenis niet ziet, moet u misschien langer wachten voordat Google de gebeurtenis heeft verwerkt. Doorloop anders de vorige stappen om te checken of u de gebeurtenis correct heeft ingesteld.

Nadat Analytics uw gebeurtenissen als conversies heeft verwerkt, kunt uw conversiegegevens verder onderzoeken met rapporten en verkenningen. In de komende artikelen gaan we dieper in op de rapporten. U vindt meer informatie over de rapporten in Rapporteren over conversies.

Volgende: Advertenties weergeven aan niet-geconverteerde gebruikers