Google-tagien hallinta

Hallinnoi Google-tagiasi Yhdistä tagit Asenna Google-tagisi

Kun olet ottanut Google-tagin käyttöön ja määrittänyt Google-tagin asetukset, voit hallinnoida Google-tagiasi ja tehdä siihen muutoksia. Siirry vain Google-tagin hallinta ‐osion Järjestelmänvalvoja-välilehdelle:

• Hallinnoi Google-tagiasi
    • Muokkaa Google-tagin nimeä
    • Yhdistä Google-tagit
    • Lisää/poista kohteita
  • Yhdistä tagit:
    • Jaa määritykset
    • Laajenna sivustokattavuutta
    • Jaa Google-tagin käyttäjät
  • Asenna Google-tagisi
  • Ota käyttöön suostumustila
    • Valitse suostumusbannerisi tyyppi tai käytä omaa suostumusbanneria.

Kuva Google-tagin Järjestelmänvalvoja-välilehdestä

Näin löydät Google-tagin

Google Ads

Google Analytics

1. Mene Järjestelmänvalvoja-sivulle ja valitse Datan kerääminen ja muokkaaminen ‐kohdasta Datastriimit.
  2. Klikkaa striimiä, jonka tiedot haluat nähdä.
  3. Lopputulos: Näytöllä pitäisi nyt näkyä Google Analyticsin ja Google-tagin asetukset.Kuvakaappaus Google Analytics 4:n datastriimin asetuksista. Google-tagin asetukset löytyvät datastriimin asetuksista.

Google Tag Manager

Huom. Jos haluat nähdä Google-tagien tunnukset Google Tag Managerissa, sinun on hallinnoitava Google Ads-, Analytics- tai Google-tagia säilössä.

1. Avaa Google Tag Manager.
  2. Klikkaa Google-tagit-välilehteä nähdäksesi aiemmin lisäämäsi Google-tagit.
    Google-tagin yleiskatsaus Google Tag Managerissa
  3. Klikkaa Google-tagin nimeä, niin voit muokata sen asetuksia.

Google-tagin hallinta

Voit muokata Google-tagin nimeä, yhdistää Google-tageja tai lisätä/poistaa kohteita.

Ohjeet

1. Siirry Google-tagin näytölle.
  2. Siirry Järjestelmänvalvoja-välilehdelle.
  3. Voit tehdä "Muokkaa Google-tagia" ‐kohdassa seuraavaa:
    1. Muokkaa Google-tagin nimeä.
      1. Nimeä tagi ja klikkaa Tallenna muutokset.
    2. Yhdistä Google-tagit.
      1. Klikkaa Yhdistä toiseen tagiin. Katso ohjeet Google-tagien yhdistämiseen. Tarvitset yhdistämiseen järjestelmänvalvojan pääsyoikeudet tagitasolla.
    3. Lisää/poista kohteita.
      1. Klikkaa +Kohde. Lisää kohde Google-tagiin alla ohjeiden mukaisesti.
      2. Voit poistaa kohteen seuraamalla jäljempänä olevia ohjeita.
    4. Ota käyttöön suostumustila.
      1. Valitse suostumusbannerisi tyyppi. Ota suostumustila käyttöön seuraamalla jäljempänä olevia ohjeita.

Google-tagien yhdistäminen tai tagitunnusten määrittäminen uudelle Google-tagille

Sujuvoita tagiasetusten määrittämistä, lähetä dataa useisiin kohteisiin samasta tagista ja laajenna tagisi kattavuutta.

Voit yhdistää kaksi tagia tai useampia ja jakaa näin taggausmääritykset, verkkosivuston kattavuuden ja tagin käyttäjät. Jos yhdistät tageja, muutokset vaikuttavat kaikkiin kohteisiin, jotka on yhdistetty tageihin.

Google-tagin avulla voit

• Yhdistä tagit
  • määrittää tagitunnuksia uudelle Google-tagille
  • Asenna Google-tagisi
Huom. Sinulla on oltava järjestelmänvalvojan rooli tällä Google-tagilla, jotta voit yhdistää sen toiseen tagiin.

Hyödyt

• Jos tagisi on tällä hetkellä asennettu sivustosi eri osiin, niiden yhdistäminen voi auttaa sinua saamaan parempaa dataa lisäämällä tagien kattavuutta.
  • Kun yhdistät vähintään kaksi tagia, voit hallinnoida tagiasetuksia keskitetysti ja vältyt ylimääräiseltä työltä ja virheiltä.
  • Jos et ole vielä asentanut sivustollesi jotakin tagia, voit yhdistää ne välttääksesi lisäkoodin asentamisen.
Huom. Jos kahdella tagilla on kovin erilaiset määritykset ja haluat pitää tagiasetukset erillään, suosittelemme, että et yhdistä näitä tageja.
Tagien yhdistäminen
  1. Siirry Google-tagin näytölle.
  2. Siirry Järjestelmänvalvoja-välilehdelle.
  3. Klikkaa "Google-tagin asetukset" ‐kohdasta Yhdistä tagit.
  4. Klikkaa Valitse yhdistettävä Google-tagi.
  5. "Valitse tagi" ‐sivulta näet kaikki Google-tagit, joihin sinulla on pääsy.
Huom. Jos et näe etsimääsi tagia, varmista seuraavat asiat:
  • Sinulla on järjestelmänvalvojan pääsyoikeudet tagiin.
  • Tagi on Google-tagi (eli gtag.js). Google-tagia ei voi yhdistää GTM-säilöön tai vanhoihin tageihin (esim. keyevent.js).
  • Tagi on tarkoitettu Google Ads- tai Google Analytics ‐tilille. Tagiin ei voi tällä hetkellä yhdistää muiden Google-tuotteiden tageja esim. Universal Analytics ‐tagia (UA-) tai Floodlight-tagia (DC-).
  1. Nimeä tagi.
  2. Valitse Tagin määritys ‐kohdasta, minkä tagin määrityksiä haluat käyttää.
  3. Klikkaa Tarkista valinnat.
Huom. Muista tutustua vaikutuksiin, joita Google-tagien yhdistämisellä on kohteiden saamaan dataan. Yhdistämisen kumoaminen voi olla vaikeaa, joten tarkista valinnat huolellisesti. Tämän Google-tagin käyttöön Googlen palveluissa sovelletaan kyseisen palvelun käyttöehtoja.
  1. Klikkaa Tallenna muutokset.

Näytön alareunassa näkyy vahvistusviesti "Google-tagin yhdistäminen onnistui".

Tagitunnusten määrittäminen uudelle Google-tagille

Tagin yhdistämistä ei voi kumota. Voit määrittää tagitunnuksen uudelle Google-tagille. Tämä tarkoittaa, että voit luoda uuden tagin käyttämällä jotakin aiemman tagin tagitunnusta. Voit valita, mitkä kohteet yhdistetään uuteen tagiin, kopioidaanko asetukset vai käytetäänkö tagin oletusasetuksia sekä kopioidaanko tagien käyttäjät.
  1. Siirry Google-tagin näytölle.
  2. Siirry Järjestelmänvalvoja-välilehdelle.
  3. Valitse Google-tagin asetukset ‐kohdasta Muokkaa Google-tagia.
  4. Valitse tagitunnus uudelle tagille ja klikkaa jakamiskuvaketta Arrow Split icon.
  5. Nimeä uusi tagi.
  6. Valitse Tagin määritys ‐kohdasta Kopioi määritykset tästä tagista tai Käytä tagien oletusmäärityksiä.
  7. Valitse Tagin käyttäjät ‐kohdasta Kopioi käyttäjät tästä tagista tai Vain minulla on pääsy tähän tagiin.
  8. Tarkista tagimuokkaukset ja klikkaa Tallenna

Kohteen lisääminen Google-tagiin

Jos sinulla on järjestelmänvalvojan rooli, voit lisätä tagiin kohteita tai poistaa niitä. Lisää kohteita Google-tagiisi, niin et joudu taggaamaan sivustoasi uudelleen, ja käytä nykyisen tagisi määrityksiä. Kohteen lisääminen tarkoittaa sitä, että se pitää poistaa kaikista muista Google-tageista, joissa sitä käytetään.

Tästä voi olla hyötyä, kun haluat lähettää dataa toiselle tuotetilille yhdistämättä Google-tageja. Jos esimerkiksi käytät toimistoa, jonka Google-tagi on aiemmin lähettänyt dataa tuotetilillesi, voit sen sijaan halutessasi lisätä kohteen omaan Google-tagiisi.

Kohteella on aina oltava siihen liittyvä tagi. Jos päätät poistaa kohteen, sinun on valittava aiemmin luotu tagi tai luotava uusi tagi, johon yhdistää. Tagi voi olla itsenäinen ilman kohteita, jolloin se ei lähetä dataa mihinkään Googlen kohteisiin.

Huom. Jos määrität tagillesi useita kohteita, tagi lähettää dataa useisiin kohteisiin. Muista tutustua vaikutuksiin, joita kohteen lisäämisellä Google-tagiin on kohteidesi saamaan dataan. Kohteen lisäämisen kumoaminen voi olla vaikeaa, joten tarkista valinnat huolellisesti. Tämän Google-tagin käyttöön Googlen palveluissa sovelletaan kyseisen palvelun käyttöehtoja.
  1. Siirry Google-tagin näytölle.
  2. Valitse sivun yläreunasta Järjestelmänvalvoja-välilehti.
  3. Klikkaa Google-tagien hallinta ‐osiosta Muokkaa Google-tagia.
  4. Klikkaa Kohteet-kohdasta +Kohde.
  5. Klikkaa Valitse kohde.
  6. Valitse Google-tagiin lisättävä kohde.
Huom. Näet vain kohteet, joihin sinulla on järjestelmänvalvojan pääsyoikeudet.
  1. Klikkaa kohdetta, jonka haluat lisätä.
  2. Tarkista päivitykset ja klikkaa Tallenna.

Kohteen poistaminen tagista

1. Siirry Google-tagin näytölle.
  2. Siirry Järjestelmänvalvoja-sivulle.
  3. Klikkaa "Google-tagien hallinta" ‐kohdasta Muokkaa Google-tagia.
  4. Klikkaa Kohteet-kohdasta poistettavan kohteen oikealla puolella olevaa Poista kohde ‑kuvaketta Remove icon.
  5. Klikkaa Poista kohde ‐näkymästä Valitse tagi tai Luo uusi tagi.
Huom. Jos olet poistanut tagin tai kohteen yli 30 päivää sitten, tagiin ei ole enää liitettynä kohdetta ja näet "Ei tagitunnusta" ‐virheilmoituksen. Kun avaat Google-tagiosion, sinua pyydetään yhdistämään kohde uuteen tai aiemmin luotuun Google-tagiin. Voit palauttaa kohteen lisäämällä sen aiemmin luotuun Google-tagiin tai luomalla uuden.

Tagin kohteen tarkistaminen

1. Siirry Google-tagin näytölle.
  2. Siirry Järjestelmänvalvoja-välilehdelle.
  3. Google‐tagisi kohteet on listattu Google-tagien hallinta ‐osion Muokkaa Google-tagia ‐kohdan alapuolella.

Ristiriitainen sivunseurantakoodi

Google-tagin näytöillä määrittämiesi kohteiden ja asetusten lisäksi Google-tagi käsittelee myös sivun gtag()-komennot, jotta Google-tagien asetukset voidaan ladata ja määrittää.

Jos sama Google-tagi on määritetty samalle sivulle vähintään kaksi kertaa, tästä voi aiheutua päällekkäistä dataa tai sekalaisia asetuksia. Näin voi käydä, jos käytät vahingossa samaa tagia kahdesti tai yhdistät kaksi Google-tagia, jotka oli aiemmin asennettu samalle sivulle. Voit ohittaa päällekkäiset config-komennot sivulla ottamalla käyttöön kyseisen asetuksen Järjestelmänvalvoja-välilehden Muokkaa Google-tagia ‐osiossa: "Ohita päällekkäiset sivumääritykset". Ongelmien välttämiseksi tämä asetus otetaan käyttöön automaattisesti, kun yhdistät kaksi Google-tagia.

Huom. Jotkin verkkosivut on tagattu kahdella Google-tagilla, joilla on erilaiset sivumääritysasetukset. Jos yhdistät tällaiset tagit yhdeksi Google-tagiksi, vain ensimmäinen config-komento käsitellään ja muut config-komennot ja asetukset ohitetaan. Tagien yhdistäminen voi siksi muuttaa tagien toimintaa kyseisillä sivuilla. Erilaisia sivumäärityksiä sisältävät tagit kannattaakin tarkistaa ennen niiden yhdistämistä.

Suostumustilan käyttöönotto

Jos haluat saada arvokasta tietoa ja suojata samalla käyttäjien yksityisyyttä, sinun on pyydettävä suostumus verkkosivustosi käyttäjiltä. Suosittelemme, että keräät suostumuksen ja lähetät sen Googlelle suostumustenkäsittelyalustan (CMP) tai sisällönhallintajärjestelmän (CMS) avulla.

1. Siirry Google-tagin näkymään.
  2. Siirry Järjestelmänvalvoja-välilehdelle.
  3. Avaa "Google-tagien hallinta" ‐kohdasta "Ota suostumustila käyttöön" ‑osio ja valitse jokin seuraavista vaihtoehdoista, jos et ole vielä ottanut suostumustilaa käyttöön:
    • Käytän kolmannen osapuolen luomaa suostumusbanneria.
      • Jos bannerisi on peräisin sisällönhallintajärjestelmästä (CMS), sivustotyökalusta tai suostumustenkäsittelyalustalta (CMP), saat suostumustilan käyttöönotto-ohjeet kyseiseltä alustalta. Klikkaa Seuraava ja sitten Valitse alusta. Valitse alusta ja seuraa ohjeita.
    • Käytän omaa suostumusbanneria.
    • Minulla ei ole suostumusbanneria.
      • Jos sinulla ei vielä ole suostumusbanneria, voit käyttää sisällönhallintajärjestelmää (CMS), sivustotyökalua tai suostumustenkäsittelyalustaa (CMP) ja saat bannerin ja suostumustilan käyttöönotto-ohjeet kyseiseltä alustalta. Klikkaa Seuraava ja sitten Valitse alusta. Valitse alusta ja seuraa ohjeita.
  4. Kun olet ottanut suostumusbannerin ja ‑tilan käyttöön, klikkaa Valmis. Suostumussignaalisi ovat aktiivisia.

Testaaminen Tag Assistantin avulla

Voit tarkistaa tagin toimivuuden Tag Assistantin avulla. Katso muita ongelmanratkaisuohjeita artikkelista Koko sivuston taggauksen vianetsintä tai Todentamattomiin tai ei-aktiivisiin tärkeisiin tapahtumiin liittyvien ongelmien ratkaiseminen Tag Assistantin avulla.

Tietoturva ja yksityisyys verkkosivuston seurannassa

Googlen turvallisuusstandardit ovat tiukat. Googlen tuotteet keräävät dataa vain sivuilta, joilla olet ottanut asianmukaiset tagit käyttöön.

Varmista, että kerrot käyttäjille selkeästi ja kattavasti, mitä dataa keräät verkkosivustollasi. Pyydä myös suostumus datan keräämiseen, kun laki sitä vaatii.