[GA4] Anpassade händelser

Samla in ytterligare information som Google Analytics inte samlar in automatiskt

Ibland kan det finnas åtgärder som användare utför och som du vill analysera i dina rapporter men som inte ingår bland de automatiskt insamlade eller rekommenderade händelserna. I sådana fall kan det vara vettigt att implementera en anpassad händelse.

En anpassad händelse är en händelse som du själv definierar för att kunna samla in information om hur användare interagerar med din webbplats eller app på ett sätt som är specifikt för ditt företag och det du vill analysera.

Google Analytics registrerar exempelvis när en användare visar en sida, men du kanske vill veta när en användare gör en donation, interagerar med en ny funktion, hamnar på en bekräftelsesida eller byter namn på en fil. I så fall är det oftast bäst att implementera en anpassad händelse.

Titta på en video om anpassade händelser

Innan du skapar en anpassad händelse

Innan du skapar en anpassad händelse ska du kontrollera om händelsen du vill skapa redan samlas in som en automatiskt insamlad händelse eller är en rekommenderad händelse. Det är alltid bättre att använda befintliga händelser eftersom de automatiskt fyller dimensioner och mätvärden som används i dina rapporter.

Implementera en anpassad händelse

Det finns några olika sätt att implementera en anpassad händelse beroende på hur du ställer in mätning för din webbplats eller app. Bland annat:

De specifika implementeringsuppgifterna varierar beroende på hur du ställer in mätning av din webbplats eller app. Se utvecklardokumentationen (via länken ovan) för mer information om hur du implementerar en anpassad händelse.

Strukturen hos en anpassad händelse

En anpassad händelse består av följande delar:

• Den anpassade händelsens namn
  • De anpassade händelseparametrar som är kopplade till den anpassade händelsen

Händelsenamn

Den anpassade händelses namn är det namn du väljer för händelsen. Namnet bör beskriva det du vill mäta med händelsen. Om du till exempel mäter donationer kan namnet vara "donate".

Innan du ger en anpassad händelse ett namn ska du se till att namnet följer reglerna för händelsenamn (till exempel att namnet är skiftlägeskänsligt, att det inte får vara reserverat och att det börjar med en bokstav) och gränserna för händelsenamn (namnet får inte vara längre än 40 tecken). Det här är för att garantera att Google Analytics kan samla in och behandla händelsen.

När någon utlöser den anpassade händelsen på din webbplats eller i din app används händelsenamnet för att räkna hur många gånger en användare utförde åtgärden. Om någon till exempel ger en donation ökar antalet donate-händelser med 1. All ytterligare information om donationen ska registreras som anpassade händelseparametrar.

Händelseparametrar

Händelseparametrarna för en anpassad händelse ger mer information om åtgärden som ägde rum. Du kan till exempel mäta om åtgärden lyckades, när händelsen inträffade eller val som användarna gjorde under interaktionen.

En parameter består av nyckel-värdepar. Varje par innehåller följande delar:

• Parameternamnet, som beskriver informationen du samlar in
  • Parametervärdet, det vill säga det värde som är kopplat till parametern i interaktionen

Parameternamnet förblir detsamma och används i alla sessioner, men parametervärdet bör uppdateras beroende på vad användaren gör i sessionen. Exempel: Om en användare gör en donation på 10 kr är parametern 'value' '10,00'. Om en annan användare gör en donation på 20 kr är parametern 'value' '20,00'. På så sätt kan du konsekvent mäta samma information i flera sessioner.

Anpassade dimensioner och mätvärden

För att komma åt de olika värdena som tilldelas en händelseparameter i dina rapporter måste du skapa en anpassad dimension eller ett anpassat mätvärde. Med en anpassad dimension eller ett anpassat mätvärde kan du se informationen som du har samlat in från en händelseparameter. Om du till exempel konfigurerar händelseparametern 'value' kan du skapa ett anpassat mätvärde med namnet 'Value' som du kan använda för att se varje värde som tilldelas händelseparametern. Läs mer om anpassade dimensioner och anpassade mätvärden.

Kardinalitet och systemgränser

Tänk på hur många möjliga värden som kan tilldelas parametern när du skapar en anpassad händelseparameter.

Varje parameter kan tilldelas ett antal värden. En anpassad händelseparameter för 'mobile' kan till exempel ha två potentiella värden – 'true' eller 'false'. Andra parametrar kan ha ett valfritt antal värden, till exempel 'page_location', som kan ha olika värden för varje webbadress på din webbplats.

När du skapar en anpassad dimension för att se kategoriinformation som page_location är antalet möjliga värden viktigt. Dimensioner med fler än 500 möjliga värden betraktas som dimensioner med hög kardinalitet. Rapporter och utforskningar som innehåller dimensioner med hög kardinalitet kan påverkas av systembegränsningarna i Google Analytics. Det kan leda till att värden samlas på en (other)-rad eller till att datasampling utlöses.

Kontrollera också antalet anpassade dimensioner och mätvärden som du kan skapa innan du skapar anpassade händelseparametrar. Om antalet händelseparametrar som du skickar överskrider de här gränserna måste du välja vilka av händelseparametrarna du vill använda som anpassade dimensioner och mätvärden.

Gränser för insamling av händelser

Det finns ingen gräns för hur många anpassade händelser du kan skapa för ett webbdataflöde (dvs. en webbplats). Däremot kan du samla in högst 500 olika händelser per appanvändare och dag. Du kan till exempel se 700 separata händelser om du har två olika användare i olika appinstanser som var och en utlöser olika händelser.

De automatiskt insamlade händelserna och förbättrad mätning-händelserna räknas inte in i de här gränserna.

Kontrollera de andra begränsningarna för händelseinsamling innan du skapar dina egna händelser.

Konverteringar

En anpassad händelse kan märkas som en konvertering. Om donationer är viktiga för verksamhetens framgång kan du till exempel märka den anpassade händelsen 'donate' som en konvertering.

Ibland registreras åtgärden du vill mäta delvis genom en befintlig händelse, men du vill begränsa händelsens omfattning för att mäta en åtgärd som är viktig för din verksamhet. Analytics mäter till exempel redan sidvisningar automatiskt, men du kanske vill ha en separat anpassad händelse för när någon visar en bekräftelsesida.

I stället för att skapa en anpassad händelse kan du i det här fallet skapa en kopia av händelsen eller redigera händelsen direkt i Google Analytics. Sedan kan du märka händelsen som en konvertering. På så sätt kan du snabbt skapa händelser utan att behöva uppdatera webbplatskoden.

Däremot bör du komma ihåg att informera personen som gör ändringar i webbplatskoden om det inte är du som gör det. Annars för många interaktioner räknas ifall de också skapar en anpassad händelse för samma interaktion.

Se händelserna i dina rapporter

När du har implementerat en anpassad händelse och Google Analytics samlar in den kan du använda rapporten Händelser i avsnittet Rapporter för att se hur många gånger händelsen har samlats in och annan data om händelsen under det angivna datumintervallet.

Du kan också välja ett händelsenamn för att öppna en mer detaljerad rapport om händelsen, med bland annat information om parametrarna, demografin för användarna som utlöste händelsen och hur många användare som utlöste varje händelse (och tillhörande parametrar) i realtid.